Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011 10:23

Ως πότε οι αρκούδες θα πέφτουν θύμτα τροχαίων;

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για την ολιγωρία της «Εγνατία Οδού» στον άξονα Ε45

Το θέμα των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το νέο περιστατικό με θύμα μία μικρή αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) είναι το 12ο που σημειώνεται από το 2009 ως σήμερα ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο τροχαίο για την αρκούδα στο συγκεκριμένο άξονα.

Πολλές φορές έχει επισημανθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο

Αρκτούρος και η Καλλιστώ, ότι η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο άξονα και η απουσία ή/και ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η αντικατάσταση της περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

«Το 2009 είχα καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της καφέ αρκούδας από τροχαία ατυχήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο τότε Επίτροπος κ. Δήμας είχε απαντήσει ότι "η Επιτροπή έχει συνείδηση της κατάστασης" και ότι "θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα". Σήμερα επανερχόμαστε, δυστυχώς μετά και από νέα ατυχήματα. Ζητάμε λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μάθουμε αν έκανε κάτι στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως και τι επί πλέον πρωτοβουλίες δεσμεύεται να αναλάβει τώρα ώστε να εγκατασταθεί επιτέλους η κατάλληλη περίφραξη και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις».    

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

 Θέμα: Νέο κρούσμα θανάτωσης αρκούδας στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού   Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45)

Νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία μικρή αρκούδα συνέβη στις 14 Νοεμβρίου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» . Η νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το περιστατικό αυτό είναι το 12ο που σημειώνεται, ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο για την αρκούδα τροχαίο στο συγκεκριμένο άξονα. Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί, η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) και η απουσία ή/και ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η αντικατάσταση της περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα. Το 2009 είχα καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της καφέ αρκούδας από τροχαία ατυχήματα (E-5876/09). Ο κ. Δήμας τότε είχε απαντήσει ότι «η Επιτροπή έχει συνείδηση της κατάστασης» και ότι «θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εξ ατυχήματος θάνατοι αρκούδων, καθώς και η παράνομη θήρα τους, ούτως ώστε να πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».

Σε τι μέτρα έχει προβεί η Επιτροπή από το 2009 ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Τι επί πλέον πρωτοβουλίες δεσμεύεται να αναλάβει τώρα ώστε να εγκατασταθεί επιτέλους η κατάλληλη περίφραξη και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και μάλιστα σε μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικό έργο LIFE-Nature ;

 

__________________________________

http://www.arcturos.gr/gr/news/details.asp?ID=282&div=3 

 

http://www.callisto.gr/neaByArticle.php?id=212

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2009-5876&language=EL

LIFE09NAT/GR/000333, κύριος στόχος του οποίου είναι η διαχείριση/επίλυση του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων και των επιπτώσεών τους στο γηγενή πληθυσμό καφέ αρκούδας.

Read 880 times Last modified on Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 21:55