Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 08:25

Υπάρχει Πράσινη λύση στην κρίση

Written by
Rate this item
(0 votes)

Περιοδεία, συνέντευξη Τύπου και ομιλία Τρεμόπουλου στη Λάρισα

Περιοδεία στη βιολογική αγορά της Λάρισας, συνάντηση και συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, μαζί με τον Περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Κουρέτα και συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε στη Λάρισα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Το απόγευμα συμμετείχε σε πάνελ με άλλους ευρωβουλευτές, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που διοργάνωσε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την

υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λάρισας κ.α.  Ο Μ. Τρεμόπουλος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αν. μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων, μίλησε για το «πρασίνισμα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κριτικάροντας τις ευρωπαϊκές και ελληνικές πολιτικές και τονίζοντας την ανάγκη μιας πράσινης στροφής σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, που θα εξασφαλίζει την επιβίωση του πλανήτη, την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

“Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύπλευρης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής. Για τους Οικολόγους Πράσινους υπάρχει σαφώς μια Πράσινη λύση στην κρίση. Με πολιτικές που δεν  επιτίθενται στη βιωσιμότητα, δεν συντρίβουν το εισόδημα των πολιτών, δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον αλλά εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής, υπερασπίζονται τα συλλογικά αγαθά και προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι πολίτες ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνονται το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το τέλος του πελατειακού πολιτικού συστήματος και απαξιώνουν τους πολιτικούς και τις πολιτικές που μας έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρώτοι και πολύ πριν την κρίση αρνήθηκαν τα βουλευτικά προνόμια, δεν πιάσαμε καν στα χέρια μας το βουλευτικό αυτοκίνητο, δεν πήραμε ποτέ δωρεάν οδηγό ή αστυνομικό φρουρό, δίνουμε τη μισή βουλευτική αποζημίωση στο κόμμα μας και θα εφαρμόσουμε την εναλλαγή στη μέση της θητείας.

Δεν χαϊδεύουμε αυτιά και δεν διστάζουμε να πούμε πράγματα που δεν ακούγονται ευχάριστα.  Όταν αντισταθήκαμε στην εθνική φενάκη της Ολυμπιάδας, μπορεί κάποιοι να ενοχλήθηκαν αλλά σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι χρέωσε τη χώρα με δισεκατομμύρια ευρώ και γέμισε τις τσέπες κάποιων.

Η οικολογία και η πράσινη αντίληψη δεν αφορά πια -όπως λένε κάποιοι- τους χορτάτους αλλά την ίδια την επιβίωσή μας. Είμαστε μια παγκόσμια ανερχόμενη δύναμη, που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο για μια Βιώσιμη Ευημερία που έχουμε επεξεργαστεί, μπορεί να γίνει μια ζώσα πραγματικότητα. Υπολογίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα σε όλη την ΕΕ 5 εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, σήμερα, ένας στους τέσσερις θανάτους στην ΕΕ προέρχεται από κάποια μορφή καρκίνου. Γι' αυτό αντιστεκόμαστε στη δηλητηρίαση της υπαίθρου, στη χημικοποίηση της παραγωγής, στη δολοφονία της υγείας μας και στηρίζουμε την ποιοτική και βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασία προέλευσης.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική χρειάζεται μια «πράσινη» στροφή. Οι φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές και οι διαδικασίες παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα. Καταστροφικές πρακτικές που απαιτούν υψηλή κατανάλωση ενέργειας, αγροχημικών ουσιών και ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθούν σταδιακά, ώστε να αποτελούν εξαιρέσεις. Υποστηρίζουμε τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των περιφερειών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ζητάμε δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς αλλά και το δικαίωμα των καταναλωτών σε φθηνά, ασφαλή, επαρκή και ποιοτικά τρόφιμα. Στόχος είναι περισσότερη διαφάνεια για τους καταναλωτές και δυνατότητα επιλογής τοπικών προϊόντων που δεν έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στον τόπο κατανάλωσης, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μεταξύ αγροτών και καταναλωτών.

Είμαστε μια δύναμη των θετικών προτάσεων και στηρίζουμε τους σημερινούς αγώνες που προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση στο εισόδημα και στη βιωσιμότητα, αναδεικνύοντας την κοινωνία των ενεργών πολιτών, τη δημοκρατία της πλατείας, που μας γεμίζει αισιοδοξία.

Εκτιμούμε πως έχουμε τιμήσει την ψήφο των πολιτών που μας έστειλαν στο ευρωκοινοβούλιο, πράσινοι σύμβουλοι έχουν εκλεγεί στην αυτοδιοίκηση και θα είμαστε στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, όποτε και γίνουν για να καταθέσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις”.

 Μπορείτε να πάρετε σε αρχείο την ομιλία πατώντας ΕΔΩ

Read 1135 times Last modified on Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 20:42