Τρίτη, 31 Μαϊος 2011 11:13

Τώρα και μεταλλαγμένα ζώα; Όχι ευχαριστώ!

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο

Το θέμα της γενετικής τροποποίησης των ζώων φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου. Τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις για χρήση γενετικά τροποποιημένων ζώων στην κτηνοτροφία έχουν πυροδοτήσει έντονο διάλογο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε φορείς που ασχολούνται με την ευζωία των ζώων, το περιβάλλον, την αγροτική πολιτική και την ανθρώπινη υγεία.

Η γενετική τροποποίηση των ζώων θέτει σοβαρά ζητήματα για τις συνθήκες ζωής τους. Όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα προβλήματα τόσο για τις μητέρες που

κυοφορούν τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα όσο και για τα ζώα που γεννιούνται, καθώς παρατηρούνται σοβαρές παραμορφώσεις, δυσμορφίες, υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και άλλα προβλήματα. Επιπλέον, η γενετική τροποποίηση των ζώων θέτει και ευρύτερα ζητήματα ηθικής, παρόμοια σε ένα βαθμό με αυτά που εγείρει η κλωνοποίηση των ζώων.

Με αφετηρία την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τις προσπάθειες να ενταχθούν στην κτηνοτροφία κλωνοποιημένα ζώα και απόγονοί τους, αλλά και ζώα γενετικά τροποποιημένα, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν να εξετάσει πρώτα, σε συνεργασία με το κοινό και το Ευρωκοινοβούλιο, τις σοβαρές ηθικές παραμέτρους του όλου εγχειρήματος.

«Μετά τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας προσπαθούν να επιβάλουν και γενετικά τροποποιημένα ζώα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Πρόκειται για ένα ακόμη ανυπολόγιστο ρίσκο για το περιβάλλον και τους καταναλωτές, που όμως έχει την επιπλέον διάσταση ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, κάτι που αναγνωρίζεται και από τις βασικές ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η εργαστηριακή προσθήκη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως γρήγορη σωματική ανάπτυξη, αποδεικνύεται συχνά ασύμβατη με τους φυσικούς μηχανισμούς προσαρμογής, αλλά και προστασίας από ασθένειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι μαζικοί θάνατοι νεογνών, κίνδυνοι ασθενειών και μια βασανιστική ζωή για όσα ζώα τελικά επιβιώνουν. Τώρα, λοιπόν, που τα πράγματα βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και τα συμφέροντα περιορίζονται μόνο στις εταιρίες βιοτεχνολογίας, πρέπει έγκαιρα να διερευνηθούν όλες οι διαστάσεις του θέματος και να τεθεί το θέμα στη δημόσια συζήτηση αλλά και στην ατζέντα όσων δίνουν ήδη τη μάχη κατά των μεταλλαγμένων. Η κτηνοτροφία δε χρειάζεται ούτε την κλωνοποίηση των ζώων ούτε τη γενετική τους τροποποίηση. Χρειάζεται, όμως, να γίνει ήπια και βιώσιμη, με σεβασμό και στα ζωντανά πλάσματα που χρησιμοποιεί, και να δίνει ασφαλή προϊόντα που να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: Ζητήματα ηθικής και ευημερίας των ζώων σχετικά με τη γενετική τροποποίηση των ζώων

Η γενετική τροποποίηση (επίσης γνωστή ως γενετική μηχανική) των ζώων έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ευζωία αυτών που υφίστανται αυτή την τροποποίηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει μελέτη σχετικά με την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων ζώων (GM) στην ΕΕ. Η μελέτη στοχεύει να παρέχει προτάσεις για τη σχετική πολιτική που θα μεγιστοποιήσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα και να στηρίξει την πολιτική σχετικά με την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την εμπορευματοποίηση των γενετικά τροποποιημένων ζώων στην ΕΕ. Μια ειδική περίπτωση που εξετάζεται από τη μελέτη αφορά τη χρήση των ψαριών που έχουν γενετικά τροποποιηθεί για ραγδαία αύξηση. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η γενετική μηχανική αυτού του είδους έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και ευημερίας στα ψάρια. Μια σημαντική καναδική έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απρόβλεπτες δυσμενείς αλλαγές στο φαινότυπο είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στα γενετικά τροποποιημένα ψάρια. Σοβαρές παραμορφώσεις έχουν τεκμηριωθεί στο σολομό που είναι γενετικά τροποποιημένος για ραγδαία αύξηση, με ανωμαλίες στο κρανίο και το σαγόνι. Η έρευνα δείχνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα της ξηράς μπορεί να υποφέρουν από δυσμορφίες και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα αρχικά στάδια της ζωής και ότι τα μεγάλου μεγέθους γενετικά τροποποιημένα έμβρυα μπορούν να οδηγήσουν σε επίπονες δύσκολες γεννήσεις για τις παρένθετες μητέρες. Αναγνωρίζει η Επιτροπή ότι λαμβάνοντας υπόψη τη διαδεδομένη ανησυχία για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και την κλωνοποίηση των ζώων και ότι τα ζώα υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική μηχανική, το θέμα της χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζώων στην κτηνοτροφία της ΕΕ θα αμφισβητηθεί ιδιαίτερα; Αποδέχεται η Επιτροπή ότι πριν μελετήσει την εμπορευματοποίηση των γενετικά τροποποιημένων ζώων, πρέπει πρώτα να εξετάσει, σε συνεργασία με το κοινό και το Ευρωκοινοβούλιο, εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένα ζώα στην κτηνοτροφία της ΕΕ; Αναφορές: Royal Society of Canada, 2001. Elements of precaution: recommendations for the regulation of food biotechnology in Canada. An expert panel report on the future of food biotechnology prepared by the Royal Society of Canada. Dunham R.A. & Devlin R.H., 1999. Comparison of traditional breeding and transgenesis in farmed fish with implications for growth enhancement and fitness. In: Transgenic Animals in Agriculture. Eds: Murray J.D., Anderson G.B., Oberbauer A.M. & McGloughlin M.M. CAB International.

Read 1303 times