Τετάρτη, 18 Μαϊος 2011 15:45

Να Τεθούν Όρια στη Διάρκεια Μεταφοράς των Ζώων

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο για ανώτατο όριο 8 ωρών

Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, στηρίζοντας σχετική εκστρατεία της διεθνούς οργάνωσης Animals’ Angels για να περιοριστεί σε 8 ώρες η ανώτατη διάρκεια μεταφοράς τους χωρίς στάση και διακοπή.

Εκατομμύρια κτηνοτροφικά ζώα μεταφέρονται ζωντανά κάθε χρόνο σε

όλη την Ευρώπη υπό απαράδεκτες και βασανιστικές συνθήκες, συχνά για ολόκληρες μέρες συνεχούς διαδρομής. Η διάρκεια των ταξιδιών τους είναι η σημαντικότερη παράμετρος που κάνει τις συνθήκες μεταφοράς αφόρητες και βασανιστικές. Συχνά δημιουργούνται και προβλήματα μετάδοσης ασθενειών από ζώο σε ζώο. Η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005) επιτρέπει ταξίδια που διαρκούν για αρκετές μέρες.

Πρωτοβουλίες πολιτών και ζωοφιλικές οργανώσεις ζητούν να αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία και η μεταφορά ζωντανών ζώων για πάχυνση ή σφαγή να μην επιτρέπεται για περισσότερο από 8 συνεχόμενες ώρες. Στους στόχους της εκστρατείας περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ώστε να υποχρεωθεί η Κομισιόν να πάρει θέση. Υπογραφές συγκεντρώνονται στο http://www.8hours.eu/

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν να προτείνει τροποποίηση στο σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ορίζοντας μέγιστο όριο 8 ωρών στα ταξίδια ζώων με προορισμό την πάχυνση ή τη σφαγή.

«Οι διαρκείς μεταφορές εκατομμυρίων ζώων από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, αποτελούν έναν από τους πιο ακραίους παραλογισμούς της εντατικής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από τη μια έχουμε για τα ζώα ατέλειωτες μέρες σε βασανιστικές συνθήκες συνωστισμού και αναγκαστικής ακινησίας, από την άλλη ασύλληπτη σπατάλη ενέργειας που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην οικονομία. Πίσω από αυτά, βρίσκονται συνήθως συμφέροντα που επωφελούνται από μικροδιαφορές στο κόστος του σφαγείου ή δίνουν Ονομασία Προελεύσεως μιας περιοχής σε προϊόντα από ζώα που γεννήθηκαν και έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η πρόταση για ανώτατο όριο διαδρομής τις 8 ώρες δεν αφορά μόνο την προστασία των ζώων: θέτοντας όρια σε μια παράλογη πρακτική, ενισχύει την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, βελτιώνει την υγεία των ζώων και την προστασία του καταναλωτή και περιορίζει τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μόνο εκεί όπου αυτή έχει πραγματικά να προσφέρει κάτι».

(Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Ερώτηση: Συνθήκες προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά

Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου και πολλοί πολίτες των χωρών της ΕΕ ανησυχούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων λόγω των μεταφορών μεγάλης διάρκειας [1]. Οι καταστροφικές επιπτώσεις αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Το σημείο 5 του Κανονισμού δηλώνει ότι «για λόγους ευημερίας των ζώων η μεταφορά τους σε μακρινά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που προορίζονται για σφαγή, πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο». Το σημείο 18 δηλώνει ότι τα «μακρινά ταξίδια είναι πιθανό να έχουν πολύ πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων από τα πιο σύντομα».

Επιστημονική Γνωμοδότηση του 2011 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει συστήσει ότι «προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών συνδεδεμένων με τη μεταφορά, πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα μειώσουν τον αριθμό των ζώων που μεταφέρονται (π.χ. αντικαθιστώντας τη μεταφορά των ζώων αναπαραγωγής με τη χρησιμοποίηση του σπέρματος ή εμβρύων) και τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις ζώων που προορίζονται για πάχυνση ή σφαγή (π.χ. με τη μεταφορά κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων) ή μειώνοντας το χρόνο της μεταφοράς (π.χ. με τη σφαγή ζώων όσο το δυνατόν πιο κοντά στην περιοχή της παραγωγής).» [2]

Η Ομοσπονδία των Κτηνιάτρων της Ευρώπης (FVE) δηλώνει ότι «Αναγνωρίζεται ιδιαίτερα ότι ο κίνδυνος για αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων αυξάνεται με τον αυξανόμενο χρόνο μεταφοράς τους» [3]. Αποφασιστικά, το FVE τονίζει ότι «Τα ζώα πρέπει να εκτρέφονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εγκαταστάσεις στις οποίες γεννιούνται και να θανατώνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο της παραγωγής».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, είναι η Επιτροπή έτοιμη να προτείνει μια τροποποίηση στον Κανονισμό του Συμβουλίου (EC) αριθ. 1/2005 για να ορίσει έναν λογικά σύντομο μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο ταξιδιών για τη μεταφορά των ζώων με προορισμό την πάχυνση ή τη σφαγή και ειδικότερα να ορίσει ένα μέγιστο όριο 8 ωρών στα ταξίδια με προορισμό τη σφαγή;

[1] http://www.8hours.eu/

[2] EFSA Panel on Animal Health and Welfare (AHAW); Scientific Opinion concerning the welfare of animals during transport. EFSA Journal 2011; 9(1):1966.[125 pp.].doi:10.2903/j.efsa.2011.1966.

[3] Federation of Veterinarians of Europe. Position paper on the welfare of animals during transportation. November, 2008. http://www.fve.org/news/position_papers/animal_welfare/fve_08_016_transport.pdf

Read 1076 times Last modified on Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 13:31