Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 23:41

Μιχ. Τρεμόπουλος: Να σταματήσουν όλα τα σχέδια για νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Written by
Rate this item
(0 votes)

Στην Κωνσταντινούπολη πηγε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, προκειμένου να συμμετέχει στις αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των Τούρκων Πράσινων, της Greenpeace και του τουρκικού Δικτύου Δράσης για το Κλίμα με αφορμή την 25η επέτειο του Τσερνομπίλ. Η συμμετοχή του αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης προς το αναπτυσσόμενο αντιπυρηνικό κίνημα της γειτονικής χώρας. Στο χαιρετισμό του ο Μ. Τρεμόπουλος είπε:

 

«Αγαπητοί φίλοι Τούρκοι

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, η ραδιενεργή κληρονομιά του είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση.

Σήμερα, παντού οι Πράσινοι επιδιώκουν να θυμίσουν τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η διεθνής κοινότητα, αντί να προχωρήσει σε μια σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, θεώρησε ότι οι επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ είχαν ξεχαστεί και ξεκινούσε για μια νέα «πυρηνική αναγέννηση», με παραγγελίες δεκάδων νέων σταθμών. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους –μετά το 2007- ήταν και η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Έως τη στιγμή που ο σεισμός χτύπησε την τεχνολογικά προηγμένη Ιαπωνία. Μετά τη Φουκουσίμα, η ανθρωπότητα ξύπνησε και πάλι από το λήθαργο, συνειδητοποιώντας την επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας και θέλοντας να αποκλείσει την πιθανότητα να ξανασυμβεί μια ακόμη πυρηνική καταστροφή. Γι’ αυτό και γίνονται κινητοποιήσεις πλέον σε όλο τον πλανήτη.

Στα τρία πυρηνικά εργοστάσια (Κρσκο Σλοβενίας, ΤσέρναΒόντα Ρουμανίας, Κοζλοντούι Βουλγαρίας) που υπάρχουν στη βαλκανική γειτονιά μας, σχεδιάζονται κι άλλα, με πιο προχωρημένο αυτό στο Ακουγιού.

Για να αντισταθούμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη FYROM, την Αλβανία και τη Ρουμανία, οι Πράσινοι των Βαλκανίων, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, συγκρότησαν τη Βαλκανική Αντιπυρηνική Συμμαχία, σε συνάντηση που έγινε στη Σόφια στις 26 Μαρτίου.

Σε όλον τον κόσμο, πρέπει να σταματήσουν όλα τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από

τους υφιστάμενους αντιδραστήρες.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Το μέλλον μας ανήκει. Ένα μέλλον βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά. TESEKKUR EDERIM (=Ευχαριστώ)»

Read 993 times Last modified on Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 16:41