Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 10:51

Τρόφιμα από Κλωνοποιημένα Ζώα

Written by
Rate this item
(0 votes)

Πλήγμα για τους καταναλωτές καθώς η πεισματική επιμονή των κυβερνήσεων οδηγεί σε κατάρρευση τους κανόνες για τα "Νέα Τρόφιμα"

Οι «διαπραγματεύσεις συμβιβασμού» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών για τη νομοθεσία της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα, όπου περιλαμβανόταν μια κρίσιμη συζήτηση για τα τρόφιμα από κλώνους, κατέρρευσαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Οι Πράσινοι έχουν υποστηρίξει επίμονα να περιληφθεί στη νομοθεσία απαγόρευση για τα τρόφιμα από κλώνους και απογόνους τους, μια θέση που

υιοθετήθηκε από διαπαραταξιακή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πρόθυμο να κάνει συμβιβασμούς, αλλά οι συζητήσεις κατέρρευσαν καθώς το Συμβούλιο απέρριψε όλες τις προσπάθειες συμβιβασμού.

Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, ο Πράσινος Ευρωβουλευτής Bart Staes δήλωσε:

«Η απροκάλυπτη πεισματική επιμονή των εθνικών κυβερνήσεων στο Συμβούλιο για τα τρόφιμα από κλώνους, οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τους κανόνες της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία του κοινού για τα τρόφιμα από τους κλώνους και τους απογόνους τους (1), ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σαφής πλειοψηφία ψήφισε, ως απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, την απαγόρευση τροφίμων από κλώνους (2). Παρά τη σαφή αυτή αντίθεση της κοινωνίας στα τρόφιμα από κλώνους, όμως, το Συμβούλιο έδειξε πλήρη απροθυμία ακόμη και να συζητήσει ένα κατάλληλο σχέδιο σήμανσης για τα τρόφιμα από κλώνους και απογόνους τους.

Η αδιαλλαξία του Συμβουλίου για ρύθμιση των τροφίμων από απογόνους κλώνων κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση, καθώς τελικά οι απόγονοι, και όχι οι αρχικοί κλώνοι, είναι που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων. Οι ισχυρισμοί ότι για τους απογόνους κλώνων δεν υπάρχουν θέματα μεταχείρισης των ζώων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία, ενώ ακόμη και η EFSA (η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων) αναγνωρίζει ότι δεν έχουν αξιολογηθεί κατάλληλα οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα τρόφιμα κλώνων. Ελάχιστα θα διαφέρει από «αποπλάνηση» του κοινού, αν τελικά απαγορευτεί η κλωνοποίηση στην Ευρώπη αλλά επιτραπεί η εισαγωγή αναπαραγωγικού υλικού από κλώνους και η πώληση τροφίμων από απογόνους κλώνων.

Οι απαιτήσεις για ορθή σήμανση στα τρόφιμα από απογόνους κλώνων θα πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα κλώνων ή όχι. Εντούτοις, το Συμβούλιο αντιτάχθηκε ακόμη και σε αυτή την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου. Άδεια για πώληση τροφίμων από απογόνους κλώνων στην αγορά της ΕΕ χωρίς κατάλληλη σήμανση, ισοδυναμεί με πράσινο φως για πλήρη ελευθερία στα κλωνοποιημένα τρόφιμα στην Ευρώπη».

Η Πράσινη Ευρωβουλευτής Satu Hassi πρόσθεσε:

«Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Κομισιόν έχει διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν την τιμά καθόλου, ωθώντας ενεργά τα κράτη μέλη της ΕΕ για να προβάλουν βέτο για κάθε περιορισμό στα τρόφιμα από κλώνους. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα και τις θέσεις των εμπορικών της εταίρων από τρίτες χώρες, παρά για τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών της ΕΕ.

«Η Επιτροπή οφείλει τώρα να επανέλθει με αναθεωρημένη πρόταση κανόνων για τα «νέα τρόφιμα». Πρέπει επίσης να τηρήσει τη δέσμευσή της να παρουσιάσει συγκεκριμένη νομοθεσία για την κλωνοποίηση, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2013. Μέχρι τότε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να ενσωματώσει τη σήμανση για τρόφιμα από κλώνους στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πληροφορίες που θα παρέχονται στους καταναλωτές για τα τρόφιμα».

 

 

(1) Έρευνα δείχνει ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ ανησυχεί για τη κλωνοποίηση ζώων και τα τρόφιμα από τους κλώνους:

http://ec.europa.eu/food/food/resources/docs/eurobarometer_cloning_sum_en.pdf

 

(2) Μια δια-παραταξιακή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την απαγόρευση τροφίμων από κλώνους και απογόνους τους στη 2η (τελική) συζήτηση.

 

Read 1294 times