Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 14:56

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των Εκλεγμένων αυτοδιοικητικών στις Βρυξέλλες

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 Καλεσμένοι του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, οι εκλεγμένοι με τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, βρέθηκαν  την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και την απόκτηση εμπειριών γύρω από την ανάπτυξη πράσινων τοπικών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι  παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες των Πράσινων στην τοπική αυτοδιοίκηση και είχαν την ευκαιρία να

ενημερωθούν και να συζητήσουν με τον Benoît Lechat για τις δραστηριότητες του Κέντρου σχεδιασμού κι έρευνας πολιτικής οικολογίας Etopia αλλά και για την πετυχημένη πορεία του Βελγικού Πράσινου κόμματος Ecolo. Ο Didier Coeurnelle, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος EGP, με αξιόλογη θητεία στην αυτοδιοίκηση,  παρουσίασε το θέμα «Οι Πράσινοι στις τοπικές εκλογές το 2012» και ο Γιάννης Παπαγεωργιάδης, στέλεχος των Πράσινων στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην εμπειρία των Βέλγων Πράσινων Ecolo στηδιαμόρφωση πράσινων τοπικών πολιτικών.

Σε ενημερωτική συνάντηση με τα μέλη της αποστολής τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος Leonore Gewessler, Claude Weinber (Green European Foundation,GEF) ανέπτυξαν ποιος είναι ο ρόλος ενός πολιτικού Ινστιτούτου, περιγράφοντας τη δομή και τις λειτουργίες του GEF και ο Eric Luyckx παρουσίασε το παράδειγμα του ινστιτούτου Etopia και την παρέμβασή του σε τοπικό επίπεδο. Η εμπειρία αυτή θα είναι χρήσιμη για το υπό συγκρότηση ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο.

Οι αυτοδιοικητικοί παρακολούθησαν και την προβολή του ντοκιμαντέρ "Hommage to Catalonia ΙΙ" και συζήτησοαν με τη δημιουργό, Joanna Connil.

Την Τετάρτη οι πράσινοι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί παρακολούθησαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη δημόσια διαβούλευση "Καλές Πρακτικές Πράσινης Αυτοδιοίκησης" στην οποία μιίλησαν ευρωβουλευτές των Πράσινων. Συγκεκριμένα, η Eva Lichtenberger (Αυστρία) αναφέρθηκε στις βιώσιμες μετακινήσεις, ο Philipp Lamberts (Βέλγιο) στην πράσινη οικονομία, ο Raul Romeva (Ισπανία) στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Ελλάδα) στα πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, ειδικοί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναφέρθηκαν σε θεματικές όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές, στο Σύμφωνο των Δημάρχων(αντιμετώπιση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές), βιώσιμες πόλεις, βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη, περιφερειακές πολιτικές συνοχής και EUROCITIES (έξυπνες, βιώσιμες και συμμετοχικές πόλεις, συνδρομή στην 5η Αναφορά για την πολιτική Συνοχής).

Η ελληνική αποστολή των Πράσινων εκλεγμένων στην Αυτοδιοίκηση  είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου την πανευρωπαϊκή πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, με τίτλο «World on the edge» (Ο κόσμος στα όρια) από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, παρουσία του συγγραφέα. Ο αμερικάνος Λέστερ Μπράουν έχει χαρακτηριστεί ως «γκουρού του περιβαλλοντικού κινήματος» (Telegraph της Καλκούτας) κι "ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του κόσμου" (Washington Post).

 

Read 904 times Last modified on Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 15:14