Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 10:18

Μπορεί να Υπάρξει μια άλλη Προοπτική

Written by
Rate this item
(0 votes)

Τοποθετήσεις σε τρέχοντα ζητήματα σε συνέντευξη Τύπου του Μ. Τρεμόπουλου

Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες μια κυβερνητικής πολιτικής λογιστικής, εξαρτημένης, κοντόθωρης και μιας πολιτικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με μειωμένες ικανότητες, διαπλεκόμενη κι αδιαφανή, τόνισε σήμερα ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αναφέρθηκε σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας με ιδιαίτερη αναφορά στην

αποτυχημένη διαχείριση αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, το αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, την επέτειο των 25 χρόνων από το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στην Ελλάδα, την πυρκαγιά στις δεξαμενές της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη, την ανάγκη μεταρρύθμισης της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και την εφαρμογή ρεαλιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, την τρόικα, την πιθανότητα εκλογών, την απαξίωση των πολιτικών, τη διαφθορά, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το νέο τοπίο στα ΜΜΕ, κ.α θέματα πολιτικού και τοπικού χαρακτήρα.

 

 

Μερικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις - απαντήσεις του Μ. Τρεμόπουλου:

Για την Κορώνεια

Σχετικά με την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή της λίμνης Κορώνεια, και την παρουσία αρμόδιου κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που είχε κάνει ο ίδιος, με πολλαπλές ερωτήσεις και υπομνήματα προς το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν. Η κακοδιοίκηση, οι καθυστερήσεις και οι ανατροπές του Σχεδίου Αποκατάστασης είχαν τεκμηριωθεί έγκαιρα και οι εκκλήσεις για αναθεώρηση ήταν έντονες και προς τη Νομαρχία και προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ωστόσο, έδειξε αμηχανία. Ο κ. Ψωμιάδης δήλωνε ότι «όλα πάνε καλά» και ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας δίνουν συγχαρητήρια», ενώ κατηγορούσε όσους του ασκούσαν κριτική. Τώρα που οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν και η Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει, προς το παρόν, τη συγχρηματοδότηση για το σχέδιο δράσης στη λίμνη, ρίχνει αλλού τις ευθύνες.

Όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής, αυτό ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε και είχαμε δηλώσει από πέρυσι ότι θα γίνει. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό πολιτικού εξευτελισμού της χώρας μας, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν εισακουστεί οι εκκλήσεις μας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τρεμόπουλος έχει απευθύνει πρόσφατα έκκληση προς την κ. Μπιρμπίλη και προς τον Πρωθυπουργό για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και για να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την κήρυξη της περιοχής Κορώνειας - Βόλβης ως περιοχής κατεπείγουσας εθνικής προτεραιότητας για την εφαρμογή οικολογικών παρεμβάσεων και ενός ολοκληρωμένου οικολογικού προτύπου παραγωγής.

Για την κρίση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο - Κορώνεια

Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης, μιας κρίσης συστημικής, η οποία σε χώρες με διαρθρωτικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, με γνωστές αδυναμίες, έχει πάρει μια ιδιαίτερα σκληρή μορφή για τους πολίτες. Τα μέτρα που οι Κυβερνήσεις υιοθετούν κι εφαρμόζουν είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι η πολιτική που επιβάλλεται πλειοψηφικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή οι σοσιαλδημοκρατικές Κυβερνήσεις εδώ και χρόνια δεν έχουν όραμα και εναλλακτική πρόταση, εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που και οι άλλες γνήσια νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις εφαρμόζουν.

Έτσι, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται στο μέσον της κρίσης κι έχουν να αντιμετωπίσουν συμπληγάδες και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Κεντρικά έχουν μια κυβερνητική πολιτική λογιστική, εξαρτημένη, κοντόθωρη. Ταυτόχρονα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απ’ ότι καταλαβαίνουμε, θα συνεχισθεί και πάλι μια πολιτική με μειωμένες ικανότητες, διαπλεκόμενη κι αδιαφανής.

Αυτή η πολιτική έχει φέρει σήμερα για πολλοστή φορά τους Ελεγκτές για να δουν τι συμβαίνει, στον απόηχο και της εξέλιξης που γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή το σύρσιμο της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κορώνεια. Είχαμε προβλέψει αυτή τη δραματική εξέλιξη, η οποία δυστυχώς μπορεί να μας επιβεβαιώνει, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και μειώνει σημαντικά τις ελπίδες για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας. Το ζήτημα είναι ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Τα πρόστιμα δεν είναι για να αποκαταστήσουν τη λίμνη, είναι για να τιμωρήσουν αυτούς που με τις απαράδεκτες πολιτικές τους, στο έτος της Βιοποικιλότητας που μόλις ολοκληρώθηκε, έχουν ως έμβλημα και ως τρόπαιο την καταστροφή μιας λίμνης. Φυσικά ήταν ένα αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο και κατέρρευσε σε όλα τα επίπεδα, κατέρρευσε και το πολιτικό σύστημα, το πελατειακό, της διαπλοκής, αυτό που γνωρίσαμε. Η λίμνη καταστράφηκε από αυτό το μοντέλο τις τελευταίες δεκαετίες. Είχαμε δύο ευκαιρίες, με δύο master plan, για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η άλλη προοπτική για τη λίμνη, για τους πολίτες. Το πρώτο οδηγήθηκε σε αδιέξοδο από μια άλλη διοίκηση της Νομαρχίας στην οποία είχαμε κάνει έγκαιρα κριτική. Ελπίσαμε στο δεύτερο master plan, στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες της διοίκησης Ψωμιάδη και κυριάρχησε πάλι η ίδια νοοτροπία, η ανικανότητα, η διαπλοκή που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία: να απομακρυνθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν δείξει αρνητικά δείγματα γραφής, να μπουν στη διαχείριση της αποκατάστασης όλοι εκείνοι που πραγματικά πρόσφεραν για τη λίμνη, ο κόσμος του Πανεπιστημίου, ο κόσμος μέσα στη διοίκηση που έχει καταθέσει τις άλλες προτάσεις τις εναλλακτικές, που συμφωνεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και είναι καιρός να πάρουν την υπόθεση της Κορώνειας στα χέρια τους.

Για τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της έννοιας της πολιτικής

Υπάρχουν διάφορα σοβαρά ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Δε θέλουμε να κάνουμε μόνο κριτική αλλά έχουμε και προτάσεις και θα πρέπει να απαντήσουμε στο φαινόμενο της απαξίωσης των πολιτικών και φοβούμαστε και της ίδιας της πολιτικής. Βλέπουμε κάθε λίγο εκφράσεις αποδοκιμασίας ως και επιθέσεις με αυγά, ντομάτες, υβρεολόγιο κτλ εναντίον πολιτικών, που δε βγαίνουν στην επικαιρότητα. Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που βράζει. Θα πρέπει το πολιτικό σύστημα, αν θέλει να εξακολουθήσει να περιφρουρηθεί η ίδια η έννοια της πολιτικής και να μην καταλήξουμε σε αυταρχικές συνταγές κάποια στιγμή. Γιατί κάπως έτσι ξεκινάει ένα κλίμα που στο τέλος έρχεται κάποιος λοχίας, κάποιος συνταγματάρχης είτε κάποιος Μπερλουσκόνι για να δώσει λύσεις. Θα πρέπει λοιπόν να παρθούν υπ’ όψη όλα αυτά που υπάρχουν ως κλίμα στην κοινωνική συνείδηση.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Όμως η μείωση δεν μπορεί να φθάσει ώστε να εμποδίσει τη λειτουργία των δημοκρατικών κομμάτων, ακριβώς επειδή τα κόμματα είναι μηχανισμοί που βγάζουν εκλογές και ξοδεύονται και είναι υποκριτικό και λαϊκίστικο να λέει κανείς να μειωθεί έως μηδενισμού η χρηματοδότηση, ακριβώς γιατί μετά την κρατική χρηματοδότηση έρχονται οι ιδιώτες επενδυτές, έρχεται η SIEMENS, έρχεται το μαύρο πολιτικό χρήμα. Γι’ αυτό πιστεύουμε στην απόλυτη διαφάνεια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναρτώνται στο Διαδίκτυο τα οικονομικά των κομμάτων, θα πρέπει να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση.

Και αυτά εμείς τα κάναμε πράξη από την πρώτη στιγμή. Με βάση ρύθμιση του καταστατικού που δεν είναι νέας εσοδείας αλλά είναι ήδη οκτώ ετών, δίνω τα μισά από τη βουλευτική μου αποζημίωση για τις ανάγκες του κόμματος. Αρνήθηκα από την πρώτη στιγμή, που δεν υπήρχε προοπτική τέτοιας κρίσης, να χρησιμοποιήσω τα προνόμια του βουλευτή, όπως το βουλευτικό αυτοκίνητο. Μου δώσανε ένα πολυτελές αυτοκίνητο όπως σε κάθε βουλευτή το οποίο αρνήθηκα να χρησιμοποιήσω. Μαθαίνω ότι ακόμα βρίσκεται στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής, σκέφτομαι να το αναζητήσω και να το προσφέρω για κοινωνική χρήση.

Αυτά είναι μικρές πρακτικές επιλογές, τις οποίες μέχρι τώρα δεν έχουμε τονίσει αλλά δείχνουν και μια άλλη νοοτροπία, έναν άλλο δρόμο για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολιτικοί. Αρνηθήκαμε την προσφορά αστυνομικού, όπως έχει κάθε βουλευτής και κάποια πολιτικά πρόσωπα έχουν και παραπάνω. Αρνηθήκαμε την προσφορά που ρυθμίζει ο νόμος για δεκάδες θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα ο νόμος, που δεν είναι τόσο γνωστός, λέει ότι ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων έχουν τη δυνατότητα πολλών θέσεων πάρκινγκ. Σε μας αντιστοιχούν για παράδειγμα 20 θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο των Αθηνών και δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε μία. Αυτά, λοιπόν, με σεμνότητα δεν τα δημοσιοποιήσαμε αλλά δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην τα υποδεικνύουμε ως στάση και συμπεριφορά όλων των κομμάτων και των πολιτικών. Δυστυχώς, όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή, αυτά που σας περιγράφω, τα χρησιμοποιούν.

Για τη διαφάνεια, αυτό που εμείς προτείνουμε είναι η απεξάρτηση της Διοίκησης από τον κομματικό έλεγχο και η ύπαρξη σοβαρού πολιτικού κόστους για τη διαφθορά και την ανοχή σ’ αυτήν. Κόμματα που θα αποδειχθεί ότι έλαβαν "μαύρο" πολιτικό χρήμα, θα πρέπει να στερούνται την κρατική χρηματοδότηση για κάποια χρόνια, ενώ πολιτικά πρόσωπα με ανάλογη εμπλοκή θα πρέπει να εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Τα οικονομικά των κομμάτων να ελέγχονται από Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Κομματικών και Εκλογικών Δαπανών, τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Τύπου να καταργηθούν, η κρατική χρηματοδότηση να δίνεται σε όλα τα κόμματα αναλογικά με τις ψήφους που συγκέντρωσαν χωρίς ελάχιστο όριο ως προϋπόθεση. Υπάρχουν χώρες που χρηματοδοτούν την ψήφο που πήρε ένα κόμμα, ανεξάρτητα αν μπήκε στη Βουλή. Στην Ελλάδα πρέπει να χεις 1,5% κι εμείς λέμε ότι ανάλογα με τις ψήφους θα πρέπει να χρηματοδοτούνται όσοι συμμετέχουν. Παράλληλα, θεωρούμε απαραίτητο να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πρώτο και το τελευταίο Πόθεν Έσχες όλων των πολιτικών προσώπων, ώστε να φανεί ποιοι έχουν πλουτίσει κατά την πολιτική τους σταδιοδρομία και να δεσμευθούν όσα περιουσιακά στοιχεία δε δικαιολογούνται από δηλωμένα νόμιμα εισοδήματα. Αυτό είναι ένα πακέτο μέτρων εφαρμόσιμων και ρεαλιστικών, που οφείλουν να μπουν στην πολιτική συζήτηση.

Για την κρίση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θα πρέπει να υπάρξει μια αναδιάταξη των μέσων έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που έχει επιβάλλει η κυριαρχία του Διαδικτύου σε όλες τις μορφές. Μπόρεσε να σταθεί ο Τύπος στον ανταγωνισμό με την τηλεόραση, θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις νέες συνθήκες. Δεν πρέπει να απαξιώνεται η δημοσιογραφική δουλειά. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα πρέπει να πάρουν την υπόθεση της ενημέρωσης στα χέρια τους. Ανάλογα εγχειρήματα έχουν πετύχει σε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απάντηση πρέπει να είναι συλλογική και οργανωμένη. Αυτός θα είναι ο πραγματικός άνεμος που θα δώσει λύση στην ελλιπή ενημέρωση, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις και τις στοχεύσεις των ίδιων των συντακτών και των εργαζομένων. Ο κόσμος θα το εκτιμήσει. Όλοι μας θα υποστηρίξουμε ανάλογες συλλογικές προσπάθειες. Οι λύσεις δεν μπορούν να στηρίζονται σε απολύσεις αλλά στις εμπνεύσεις και στη δυνατότητα να εκφρασθούν όπως πρέπει και οι συντάκτες και οι πολίτες. Τη στιγμή που μπορούν να το κάνουν στο Διαδίκτυο, γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και στα άλλα Μέσα; Προφανώς γιατί υπάρχουν άλλες στοχεύσεις, σκοπιμότητες και συμφέροντα. Αυτός είναι ο άνεμος της ανανέωσης και η οριστική λύση στα ζητήματα: ποιότητα, διαφάνεια, συμμετοχικότητα.

 

 

Read 1262 times Last modified on Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 10:35