Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 00:00

Το όνομα δεν πρέπει να αναμιγνύεται στον Αξιό (Vardar) και στην Πρέσπα

Written by
Rate this item
(0 votes)

Συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στον Γκότσε Τρεσκόφσκι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα NOVA MAΚEDONIJA 

Το κόμμα μας δεν υποστηρίζει τον εθνικισμό και αυτός δεν πρέπει να επηρεάσει την συνεργασία μας για το περιβάλλον

Ο Μιχάλης  Τρεμόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας Ευρωβουλευτής, που εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος του Κόμματος των Πρασίνων.  Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν προσκεκλημένος στο συνέδριο «πρασίνισμα των βαλκανικών οικονομιών», που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Ανανέωση της Μακεδονίας». Γεννήθηκε στις Σέρρες και γνωρίζει καλά τα διασυνοριακά περιβαλλοντικά προβλήματα μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας. Λέει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως και να μην εξαρτώνται από

τις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

(Γ.Τ.) Ποια είναι τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν  τις χώρες μας;

(Μ.Τ.) Είναι, βεβαίως, ο ποταμός Αξιός-Vardar, ο οποίος έρχεται από εσάς προς εμάς με ρύπους, οι οποίοι καταλήγουν στο Δέλτα μας, το οποίο είναι ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα εθνικής σημασίας.  Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με οργανώσεις από την Π.Γ.Δ. Μακεδονίας για να καθορίζουν τα σημεία των αστικών και βιομηχανικών ρύπων.

(Γ.Τ.) Μπορεί η Ελλάδα να εξασφαλίσει παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας για την επίλυση του προβλήματος;

(Μ.Τ.) Είναι καλό που για πρώτη φορά συμφωνήσαμε ότι δεν είναι εθνικό ή διμερές αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, του οποίου η λύση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με αυτόν τον τρόπο.

(Γ.Τ.) Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ρύπανση του Αξιού-Βαρδάρη ως λόγος για την παρεμπόδιση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής μας;

(Μ.Τ.) Όχι, τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι υποψήφιοι πρέπει να συμμορφωθούν και να ενεργούν σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες που αφορούν το περιβάλλον και  η διαδικασία αυτή θα έλυνε το πρόβλημα.

(Γ.Τ.) Είναι αρκετά καλή η συνεργασία μας για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων;

(Μ.Τ.) Πολύ θετικό παράδειγμα είναι η συνάντηση των τριών πρωθυπουργών, κ.κ. Παπανδρέου, Γκρουέφσκι και Μπερίσα για την προστασία της Πρέσπας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την προσέγγιση σε διασυνοριακά ζητήματα.

(Γ.Τ.) Πώς το θέμα του ονόματος επηρεάζει  τη συνεργασία αυτή, όχι μόνο πολιτικά αλλά

επίσης και σε πολιτισμικό επίπεδο;

(Μ.Τ.) Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει μακρά διάρκεια και παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων. Όμως, θέματα όπως των Πρεσπών, του Αξιού-Βαρδάρη ή της Δοϊράνης μπορούμε να τα προσεγγίζουμε χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε για μια λύση στο όνομα. Το κόμμα μας δεν υποστηρίζει τον εθνικισμό και το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να επηρεάζει τη συνεργασία σε αυτές τις ευαίσθητες και προβληματικές περιοχές.

 (Γ.Τ.) Μπορεί αυτή η συνεργασία να βελτιώσει ολοκληρωτικά τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών;

(Μ.Τ.) Το πράσινο κίνημα ανέκαθεν ισχυριζόταν ότι η συνεργασία για τον πολιτισμό και το περιβάλλον φέρνει νέο φως και λύσεις σε πολιτικά ζητήματα. Αυτό συνέβη ήδη από τις αρχές του 1990, όταν οι πολίτες των δύο χωρών συνεργαστήκαμε  για να σώσουμε τη  λίμνη της Δοϊράνης.

 (Γ.Τ.) Επειδή κατάγεστε από της Σέρρες, γνωρίζετε καλά το πρόβλημα της λίμνης Δοϊράνης, που σχεδόν θα εξαφανίζονταν, λόγω υπερβολικής χρήσης του νερού από την ελληνική πλευρά. Πιστεύετε ότι σήμερα η κατάσταση είναι αισιόδοξη;

(Μ.Τ.) Έχει γίνει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βρίσκεται στην ελληνική πλευρά. Τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί αλλά κυρίως λόγω των μέτρων που λαμβάνονται σε αυτήν την πλευρά των συνόρων. Πρέπει και εμείς να κάνουμε κάτι. Θα πρέπει να αλλάξουν τις διάφορες αγροτικές μεθόδους ποτίσματος γύρω από τη λίμνη, με τις οποίες δεν θα καταναλώνεται τόσο πολύ νερό.

 (Γ.Τ.) Η χώρα σας έχει ξεκινήσει μια περιφερειακή συμφωνία για το κλίμα της Μεσογείου, που υπεγράφη τον Οκτώβριο. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;

(Μ.Τ.) Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο διεθνής θα μπορούσε να είναι η λύση του. Δυστυχώς, όπως είδαμε πέρυσι στην Κοπεγχάγη αλλά και φέτος στο Κανκούν, οι ηγεσίες των μεγάλων χώρων δεν έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν στη λύση. Φυσικά, είναι σημαντική η περιφερειακή συνεργασία, που εξειδικεύουν τουλάχιστον τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, με την ονομασία «20-20-20», που σημαίνει ότι έως το έτος 2020 θα πρέπει κατά 20% να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση και να αυξηθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες Βαλκανικές οικονομίες διαφέρουν από αυτές των παλαιών μελών της ΕΕ, έτσι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Η οικονομική κρίση είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 (Γ.Τ.) Σήμερα η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα σε σχέση με παλιότερα. Τι θα αλλάξει, κατά τη γνώμη σας, σε 10, 20 ή 50 χρόνια?

(Μ.Τ.) Η αλλαγή του κλίματος δεν σημαίνει μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αλλά και μια γενική αποσταθεροποίηση με ακραία γεγονότα, ακόμη και κρύο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα πρόβλημα κάποιων άλλων και να συνειδητοποιήσουμε  ότι είναι δικό μας πρόβλημα.  Ωστόσο, οι περισσότεροι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές και ότι είναι πολύ μικρό για να εργαστούν γι΄ αυτό το πρόβλημα

(Γ.Τ.) Υπάρχει η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα αλλά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των πολιτών των βαλκανικών χωρών, όπως και της Ελλάδας. Τι πιστεύετε γι 'αυτό;

(Μ.Τ.)Αυτό υποστηρίζεται συχνά. Αλλά για την Ελλάδα μπορώ να πω ότι η συνειδητοποίηση έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους.  Ενδεικτικό της αυξανόμενης συνειδητοποίησης είναι και η πολιτική επιτυχία του Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων. Πέρυσι εκλέχτηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου εκλέξαμε συμβούλους σε όλες τις περιοχές όπου είχαμε Πράσινους υποψηφίους. Τώρα και τα άλλα κόμματα συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους και περιβαλλοντικά θέματα. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι η διαδικασία αυτή θα επηρεάσει όλες τις άλλες χώρες της περιοχής.

Read 1249 times Last modified on Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 13:45