Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 00:00

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά: Οι άνθρωποι μετράνε Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

1

Υποστηρίζουμε την καμπάνια "Οι άνθρωποι μετράνε" και την διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα.  Είναι καιρός να μάθουμε από τα λάθη αλλά και από τις επιτυχίες στο θέμα, να ακολουθήσουμε καλές πρακτικές, να θέσουμε τα θέματα της υγείας, της μείωσης της βλάβης, της πρόληψης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιώμάτων στο κέντρο της συζήτησης για την πολιτική για τα ναρκωτικά με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά.

Οι προτάσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  http://prasinoi.gr/nomoredrugwar/

 

          Μια εκστρατεία της οργάνωσης ΔΙΟΓΕΝΗΣ – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά

 

26 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

 

Οι Άνθρωποι, μετράνε! #PWDUcount

http://www.diogenis.info/el/pagosmia-imera-gia-ta-narkotika/

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

(Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 1948)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά, στις 26 Ιουνίου, βάζοντας στο επίκεντρο του διαλόγου τον άνθρωπο ενώνουμε τις φωνές μας προς αυτήν την κατεύθυνση με το σύνθημα «Οι Άνθρωποι, μετράνε!» και σας καλούμε να δηλώσετε την υποστήριξή σας χρησιμοποιώντας το hashtag #PWUDcount (Persons Who Use Drugs Count- Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μετράνε) από τις 22/6/2016 έως και τις 26/6/2016.

Παγκοσμίως, η ιστορία μέχρι σήμερα αποδεικνύει πως έχουμε αποτύχει να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την υγεία μιας ιδιαίτερα ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, αυτής των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από το 1970, στο όνομα του «Πολέμου κατά των Ναρκωτικών», φάνηκαν αναποτελεσματικές, κηρύσσοντας στην ουσία έναν «Πόλεμο κατά των Ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών»: τροφοδοτήθηκε η διαφθορά, παρακινήθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατήθηκαν μαζικά εκατομμύρια άνθρωποι εκδιώχθηκαν, φυλακίστηκαν, εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική θεραπεία, αποκλείστηκαν από βασικά κοινωνικά αγαθά, στιγματίστηκαν, περιθωριοποιήθηκαν, καταδικάστηκαν σε θανατικοί ποινή, έχασαν τη ζωή τους.

Αυτή η αποτυχία του υπάρχοντος συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών αναγνωρίστηκε και κατά την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (UNGASS 2016), κατά την οποία φάνηκε πως το κλίμα στην προσέγγιση του φαινομένου των ναρκωτικών έχει αρχίσει να αλλάζει και να γίνεται θετικότερο. Επισημάνθηκε ότι «ο άνθρωπος θα πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των διεθνών και εθνικών πολιτικών για τα ναρκωτικά» και υπογραμμίστηκε η σημασία για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία θα εξασφαλίζει ασφάλεια, προστασία, δημόσια υγεία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας όλων των ατόμων χωρίς καμία μορφή διάκρισης.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη είναι οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών να πάψουν να βρίσκονται στο περιθώριο και να αποκτήσουν φωνή, ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες – υγείας, ψυχοκοινωνικής πρόνοιας, μείωσης της βλάβης, θεραπείας – εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και επιλογές, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του κάθε ατόμου για αυτοδιάθεση και αυτοδιαχείριση. Στόχος της καμπάνιας είναι να χτίσουμε ένα ισχυρό εργαλείο διεκδίκησης και άσκησης πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής για τα ναρκωτικά σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ-Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά, θα προωθήσει τις αντιδράσεις σας στις αρμόδιες αρχές για θέματα ναρκωτικών στη χώρα μας (γραφείο Πρωθυπουργού, Εθνική Συντονίστρια για τα ναρκωτικά, Υπουργεία Υγείας & Δικαιοσύνης), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – με την ιδιότητά της οργάνωσής μας ως μέλος του Civil Society Forum – και στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Όσο μεγαλύτερη είναι η δική σας συμμετοχή τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχουν οι φωνές μας και οι δράσεις μας προς την επίτευξη του στόχου μας!

 

 

Read 1964 times Last modified on Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 21:57