Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 00:00

Πρώτος απολογισμός και στάση στο 2o γύρο

Written by
Rate this item
(0 votes)

Σημαντική η εκλογή συμβούλων στον Α΄ και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης Απαραίτητη η συμμετοχή στο Β΄ γύρο και η καταψήφιση Ψωμιάδη

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Α’ γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του 2010 στην Κ. Μακεδονία έκανε χτες η συνέλευση της Αυτοδιοικητικής Κίνησης "Οικολογία-Αλληλεγγύη", στην οποία ξεχωρίζουν η εκλογή του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και η εκλογή του Χρήστου Μάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Σημαντική ήταν και

η συμμετοχή υποψηφίων της "Οικολογίας-Αλληλεγγύης" (ή υποστήριξη) σε δημοτικούς συνδυασμούς που εκλέγουν αντιπροσώπους σε Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Παιονία, Σέρρες, Σιθωνία αλλά και Καλαμαριά, Πυλαία-Χορτιάτη, Δέλτα.

Μέσα σε ένα κλίμα ανάδειξης της πράσινης πρότασης και εκλογής αρκετών συμβούλων σε πανελλαδικό επίπεδο, η παρουσία των οικολόγων στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία γιατί αυτό γίνεται για πρώτη φορά ενώ συνεχίζεται και η καλή παράδοση της δυναμικής συμμετοχής στο δευτεροβάθμιο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικά τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σηματοδοτούν μια αύξηση των δυνάμεων της οικολογίας, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι δυσκολότερες συνθήκες (τεράστια έκταση των 7 Νομών, κυριαρχία κλίματος τιμωρίας του πολιτικού συστήματος με αποχή, συμμετοχή πρώην υποψηφίων μας στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς κ.α.).

Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης το ποσοστό της "Οικολογίας-Αλληλεγγύης" είναι 4,01% και 18.047 ψήφοι ενώ στον κεντρικό Δήμο φτάνει το 4,49%. Ανεβασμένα είναι και τα ποσοστά στους υπόλοιπους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσ/νίκης. Παραθέτουμε και όσους ξεπερνούν το συνολικό ποσοστό της Κ. Μακεδονίας:

ΔΗΜΟΙ ΠΣ Θεσσαλονίκης %
Νεάπολης-Συκεών 4,92
Καλαμαριάς 4,82
Θεσσαλονίκης 4,49
Πυλαίας-Χορτιάτη 4,41
Θερμαϊκού 4,26
Κορδελιού-Ευόσμου 4,25
Αμπελοκήπων-Μενεμένης 4,19
Παύλου Μελά 4,08
Θέρμης 3,86
Ωραιοκάστρου 3,65
Δέλτα 3,12
     

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στο 10,17% που απέσπασε η "Οικολογία-Αλληλεγγύη" και στο Δήμο Ορμύλιας της Χαλκιδικής, το οποίο δίνει και τη δυναμική που μπορεί να εκφραστεί γύρω από πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με έργο στις τοπικές κοινωνίες.

Η δεύτερη Κυριακή

Την κριτική μας στις κυβερνητικές επιλογές -και όχι μόνο για το ζήτημα του Μνημονίου και του "Καλλικράτη"- αλλά και στο ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης και πολιτικών σχέσεων που παράγουν σκάνδαλα, την έχουμε κάνει με σαφή και έντονο τρόπο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε αλλά και προεκλογικά, όπου αναδείξαμε τον πολιτικό αλλά και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Αναδείξαμε και τα προβλήματα που ταυτίζονται με το καθεστώς Ψωμιάδη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση των ποσοστών του στο νομό Θεσσαλονίκης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ούτε ο υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ούτε και ο εκπρόσωπός της στον κεντρικό Δήμο δεν εκλέχτηκαν από τον α’ γύρο.

Τα αποτελέσματα κρίνουμε ότι αποτελούν σαφή εντολή να παλέψουμε με μεγαλύτερη έμφαση για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις στην κρίση, για υπεράσπιση της διαφάνειας, των συλλογικών αγαθών και των δικαιωμάτων των πολιτών στις κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Νιώθουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, που επιβεβαιώθηκε από τα υψηλά ποσοστά της αποχής, των άκυρων και των λευκών, να μην επεκταθεί σε περαιτέρω κρίση της δημοκρατίας. Γιατί δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή. Εμείς θα συμμετέχουμε, ως ψηφοφόροι και στο δεύτερο γύρο και καλούμε και όσους δεν πήγαν στον Α΄ γύρο να το πράξουν επίσης. Ένα γύρο, βέβαια, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, γιατί στην αυτοδιοίκηση απαιτείται σύνθεση, που μόνο η απλή αναλογική διασφαλίζει.

Αγωνιζόμαστε για να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη (από τα Συμβούλια), όμως τώρα, η δεύτερη Κυριακή, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για όσους επέλεξαν αρχικά άλλο αυτοδιοικητικό σχήμα. Το κριτήριο επιλογής εδράζεται πλέον, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, στη λογική ενός περιοριστικού διλήμματος.

Δεν αδιαφορούμε για το αποτέλεσμα. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούμε κρίσιμο να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς η κακοδιοίκηση του καθεστώτος Ψωμιάδη, την οποία αναδείξαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και στην κοινή γνώμη. Ευελπιστούμε να συμμετέχουμε σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα προωθήσουμε τις θέσεις μας και θα αντιπολιτευθούμε σοβαρά, ουσιαστικά και πολιτικά, χωρίς να υποχρεωνόμαστε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ποινικά αδικήματα.

Καλούμε τους πολίτες, απελευθερωμένοι πλέον από τα διλήμματα που έθεσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να συμμετάσχουν μαζικά στο δεύτερο γύρο των εκλογών και, με αυτοδιοικητικά κριτήρια, να καταψηφίσουν το καθεστώς Ψωμιάδη.

Read 1188 times Last modified on Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 21:11