Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 19:48

Στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Written by
Rate this item
(0 votes)

Eπίσκεψη του Μ.Τρεμόπουλου στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Άμεσα μέτρα για την προστασία των υγροτόπων ζήτησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Μ. Τρεμόπουλος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων. Η λιμνοθάλασσα αποτελεί μέρος της

ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής των δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, η οποία είναι ενταγμένη στη σύμβαση Ραμσάρ και στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Ωστόσο, αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές που ήταν εμφανείς κατά την επίσκεψη του Μ. Τρεμόπουλου, όπως εκτεταμένες αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών, τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων και αμφιβόλου νομιμότητας αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Για τα συγκεκριμένα ζητήματα ενημέρωσαν τον Μ. Τρεμόπουλο εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

 

 

Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε ο Μ. Τρεμόπουλος περιλαμβάνονται:

  • [caption id="attachment_3346" align="alignright" width="200" caption="φωτογραφία του kostadinos32"][/caption] Επεξεργασία μιας συνεκτικής πολιτικής για την βιώσιμη διαχείριση και προστασία όλων των υγροτόπων, εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000.
  • Λειτουργία φορέων διαχείρισης με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα πολιτικής και σχεδιασμού και όχι απλώς γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.
  • Ενιαίο Φορέα για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Επαρκή στελέχωση «Υπηρεσιών Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος» σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
  • Διαμόρφωση των κατάλληλων νομοθετικών και οικονομικών εργαλείων στήριξης της βιώσιμης διαχείρισης των υγροτόπων.
  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης από εθνικούς πόρους σε μόνιμη βάση. Διάθεση σημαντικού ποσοστού του ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ).
  • Θεσμοθέτηση/οριοθέτηση Εθνικών Πάρκων με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Κ.Υ.Α.
  • Στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια, με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών με τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση και εξειδίκευση στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά τη επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Στις τελευταίες μου πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και μία ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την προστασία των μικρών και των αστικών υγροτόπων, η οποία ολοκληρώνει την προσέγγιση των Οικολόγων Πράσινων για την προστασία όλων των υγροτόπων ανεξαρτήτως μεγέθους στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνάμε, γίνεται ακόμη πιο αισθητή η ανάγκη προστασίας των υγροτόπων ώστε να εξασφαλίσουμε και τη δική μας επιβίωση».

Read 1307 times Last modified on Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 19:55