07 Ιανουάριος 2014

Προεδρία ΕΕ: Οι δυνατότητες και η διαχείριση από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα το διαχειριστεί επικοινωνιακά για τις εκλογές

 

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει μια υπεραξία επικοινωνιακή, δηλαδή να προβάλει το ότι διαχειρίζεται την προεδρία και να κερδίσει πόντους στο εκλογικό παιχνίδι», αναφέρει στο Tvxs ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινο, Νίκος Χρυσόγελος. Όπως εκτιμά ο ίδιος, η κυβέρνηση «δεν έχει κάποια στρατηγική. Η προεδρία προϋποθέτει έναν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο πριν μία συζήτηση ουσιαστική με τους φορείς, την αυτοδιοίκηση κλπ και με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών φορέων». Για τις αναφορές γερμανικών κυρίως ΜΜΕ, περί κυβερνητικής αστάθειας στη χώρα και σεναρίων περί «Grexit», o N. Χρυσόγελος σημειώνει ότι πέραν των λαϊκίστικων δημοσιευμάτων, «πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρύφτεί. Δεν μπορεί κανείς να κρύψει ότι η κυβέρνηση είναι ασταθής ή ότι δεν υπάρχει σχέδιο το οποίο συμβάλλει σε μια ισόρροπη μεταρρύθμιση της χώρας». Τo «Grexit» από την άλλη, «δεν έχει ποτέ φύγει από την επικαιρότητα, όσο δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος» συμπληρώνει. Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής και 4ος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζει πως η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να ανοίξει μια συζήτηση «για το ποια Ευρώπη μιλάμε», κάτι που όπως λέει, δεν πρόκειται να το κάνει, καθώς«δεν έχει κάποιο όραμα σε σχέση με την Ευρώπη, είναι διαχειριστική».

 

Επίσης σημειώνει ότι «ως Πράσινοι έχουμε προτείνει να υπάρξει μία νέα συνθήκη η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από μία συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να πάμε σε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη να ενισχύσουμε την κοινωνική της διάσταση και τη διάσταση της αλληλεγγύης και να υπερβούμε τη διακρατική συνεργασία που είναι σήμερα η Ευρώπη». Για την προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας σχετικά με την ανεργία, ο Ν. Χρυσόγελος επισημαίνει πως «η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική για την απασχόληση». «Δηλαδή, πώς μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα όταν η ίδια δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική επί του θέματος;», διερωτάται. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «εδώ και δύο χρόνια λέγονται πάρα πολλά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν γίνει ελάχιστα. Απόδειξη, ότι ο προϋπολογισμός με ομόφωνη γνώμη και των 28 κυβερνήσεων για την απασχόληση των νέων διαθέτει ένα πάρα πολύ μικρό ποσό, της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. Αυτό όμως είναι ευθύνη του Συμβουλίου που περιόρισε ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ένα σχέδιο το οποίο δεν βοηθάει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σήμερα». «Σε αυτό θα μπορούσε πράγματι να ανοίξει μια κουβέντα για επιπλέον χρηματοδότηση στην απασχόληση των νέων και για τη χρήση και άλλων εργαλείων», συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Ακόμη, τονίζει ότι «στη διάρκεια της προεδρίας, η κοινωνία των πολιτών και οι πολιτικοί φορείς πρέπει να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση. Και αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μέσα από εκδηλώσεις στην Ελλάδα». Επίσης, σημειώνει ότι «δεν ανοίγει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας μια συζήτηση, όπως αυτή που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αξιολόγηση των πολιτικών εν μέσω της κρίσης, ποιες ήταν οι λάθος στρατηγικές, ποια λάθη έκανε η τρόικα κλπ». Όπως εκτιμά, «αυτό θα έπρεπε να γίνει, θα ήταν μια ευκαιρία η Ελλάδα να ανοίξει έναν πολιτικό διάλογο και αυτό θα βοηθούσε και την ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Εμείς πάντως θα το ανοίξουμε το θέμα ως Οικολόγοι Πράσινοι».

Τέλος, αναφέρει ότι «υπάρχουν και κάποια σημαντικά επιμέρους θέματα για τα οποία υπάρχει κίνδυνος η ελληνική προεδρεία να εκταθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη». Μεταξύ άλλων, πρόκειται για «το θέμα της εισαγωγής τριών νέων ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού, για τα οποία η Κομισιόν πρότεινε να δοθεί η έγκριση με περιθώριο ως την 7 Φεβρουαρίου. Αν δεν έχει παρθεί μέχρι τότε αρνητική απόφαση, το θέμα γυρνάει στην Επιτροπή και δεν αποκλείεται αυτή να δώσει οριστικά την έγκριση».

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ όπως δημοσιεύτηκε στο TVXS στις 4/1/2014