14 Ιουνίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΪΟΥ 2010

Στις 7 Ιουνίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από μια σημαδιακή αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, την εκλογή του πρώτου έλληνα Πράσινου Ευρωβουλευτή, του Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε έναν αναλυτικό απολογισμό για τις ερωτήσεις, τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο αυτούς τους 12 μήνες.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία όμως κατά κύριο λόγο δεν βρίσκει χώρο στις σελίδες των ελληνικών ΜΜΕ, όπως άλλωστε και οι καθοριστικές παρεμβάσεις συνολικά της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία συμμετέχει ενεργά ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Τα θέματα του Ευρωκοινοβούλιου έχουν ελάχιστη δημοσιότητα στη χώρα μας παρόλο που σε μια σειρά από ζητήματα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των μέτρων, των πολιτικών και των ρυθμίσεων που εφαρμόζονται εδώ συναποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διαβάστε τον απολογισμό: Ένας χρόνος των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο!
Περιεχόμενα:
  1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
 
 
Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αστέγων στην Ελλάδα

Ερώτηση για τους αστέγους στην Ελλάδα κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Καμπάνια για την Εξάλειψη της Έλλειψη Στέγης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Οργανώσεων που εργάζονται με τους άστεγους). Χαρακτήρισε δραματικά επείγουσα την κάλυψη του ελλείμματος θεσμικού πλαισίου.
 
Η υπερβόσκηση απειλή για την Ικαρία

Το πρόβλημα της υπερβόσκησης στο νησί της Ικαρίας φέρνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 
Στο Ευρωκοινοβούλιο η μη λειτουργία μονάδας λυματολάσπης στη Βέροια

Ερώτηση για τη μη λειτουργία της μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας της λυματολάσπης από το Βιολογικό Καθαρισμό της Βέροιας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στο βιολογικό καθαρισμό κατασκευάστηκε από το 1991-92 και μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας της παραγόμενης λυματολάσπης, που όμως δεν έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα είναι η λυματολάσπη να αποθηκεύεται ανεπεξέργαστη σε χώρο γύρω από το Βιολογικό και να καταλήγει στη χωματερή του Δήμου.
 
Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των αντιρρησιών

Με αφορμή τη σύλληψη του Τούρκου αντιρρησία συνείδησης Enver Aydemir το Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς την Επιτροπή για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης. Στην απάντησή της η Κομισιόν μεταξύ άλλων δηλώνει πως το ισχύον τουρκικό νομικό πλαίσιο δεν ρυθμίζει κατάλληλα το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης και υπενθυμίζει τη θέση της πως η Τουρκία πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων διώξεων και καταδικών των αντιρρησιών συνείδησης.
 
 
Να γυρίσουν άμεσα οι Έλληνες ακτιβιστές, θύματα της ένοπλης βαρβαρότητας

Δήλωση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου μετά την ισραηλινή στρατιωτική παρέμβαση και παρεμβάσεις της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Επικίνδυνο το τελικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κοζλοντούι

Σε επικίνδυνη ανατροπή της φιλοσοφίας της Έκθεσης Χαρμς για το Κοζλοντούι, οδήγησε τελικά η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ καταψηφίστηκαν τροπολογίες των Πράσινων που ζητούσαν περισσότερες εγγυήσεις για τη δημόσια υγεία και ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο για τη Βουλγαρία. Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να στηρίξουν επί της αρχής την Έκθεση, ενώ την καταψήφισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και τρεις άλλοι ευρωβουλευτές των Πράσινων.
Η κεντρική διαφορά είχε να κάνει με το για ποιο σκοπό θα διατεθούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό (δεύτερο) πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα οι Πράσινοι ζητούσαν οι πόροι της ΕΕ να μην χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση ή εξαρχής κατασκευή νέων λιγνιτικών ή άλλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα και να δοθούν πόροι για επενδύσεις και υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ασφαλέστερη δυνατή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων που θα προέλθουν από την αποξήλωση των μονάδων
 
Μέτρα προστασίας από τις απολύσεις και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Μέτρα προστασίας από τις απολύσεις, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στα πλαίσια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» η οποία θα αντικαταστήσει από το 2011 τη Στρατηγική της Λισαβώνας. Η πρόταση της Κομισιόν, όπως εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαρτίου, έχει επικριθεί ως μονόπλευρη και χωρίς όραμα.
Στο ευρωκοινοβούλιο οι Πράσινοι κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος με ολοκληρωμένη αντιπρόταση στρατηγικής, που τελικά υποστηρίχθηκε και από τους σοσιαλιστές με επιμέρους τροποποιήσεις. Αντίστοιχο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πέτυχε τελικά αναβολή της ψηφοφορίας για τον επόμενο μήνα, καθώς δεν είχε ετοιμάσει δική του πρόταση.
 
Παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στη συζήτηση της Έκθεσης για το Κοζλοντούι

Παρέμβαση στη συζήτηση της Έκθεσης για τη νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το κλείσιμο των μονάδων 1-4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Από το Φεστιβάλ Βενετίας στο ευρωκοινοβούλιο

Επίσημη παρουσίαση της ταινίας Harragas! για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στο ευρωκοινοβούλιο, υπό την αιγίδα των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου (Ελλάδα), Malika Benarab-Attou (Γαλλία) και Jean Lambert (Βρετανία). Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με τον Αλγερινό σκηνοθέτη της, Merzak Allouache, καθώς και παρουσίαση ποιημάτων για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
 
Όχι στο κυάνιο από το Ευρωκοινοβούλιο

Μεγάλη επιτυχία η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανίου. Μετά από μια πρωτοβουλία Ούγγρων Ευρωβουλευτών που συνεργάστηκαν αρχικά με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο εκ μέρους του Ευρωπαίων Πράσινων και εν συνεχεία όλοι μαζί κατάφεραν να πείσουν Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου για την πρόταση κοινού ψηφίσματος. Έτσι, έγινε εφικτή στις 5 Μαϊου 2010 η υπερψήφιση μιας ιστορικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν την πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Ζητούν από την Ελλάδα το αδύνατο!»

Παρέμβαση σε υψηλούς τόνους για την κρίση στη χώρα μας έκανε ο συν-πρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συγκρίνοντας τη σημερινή τους στάση με αυτή της Μ. Θάτσερ στη δεκαετία του ’80. Υποστήριξε την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα βγάλει εκτός Ευρώπης το Δ.Ν.Τ., και ζήτησε εμπλοκή από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας στα μέτρα για τα εργασιακά στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον στοιχειώδη όρια στις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση έκανε ο Μ. Τρεμόπουλου στην ολομέλεια των Πράσινων ευρωβουλευτών.
 
Συναντήσεις του Μ. Τρεμόπουλου με Κύπριους ηγέτες στο ευρωκοινοβούλιο

Συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου - ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου είχε στο Ευρωκοινοβούλιο (5/5/2010) ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 
Αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα Οδηγία για τη ρύπανση από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι ευρωβουλευτές αντιστάθηκαν σε πιέσεις για περαιτέρω υπονόμευση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και ενίσχυσαν προβλέψεις πως οι προδιαγραφές στις άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Απογοήτευση όμως δημιούργησε η νέα παράταση περιορισμένης λειτουργίας μέχρι το 2020 σε παλιές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων μονάδων της ΔΕΗ).
 
Αποστολή αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στο Ισραήλ προωθούν οι Πράσινοι

Την αποστολή αντιπροσωπείας στο Ισραήλ για να εξετάσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν από Έλληνες πολίτες που είχαν συλληφθεί κατά τη επιχείρηση κατάληψης από το ναυτικό του Ισραήλ του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προωθούν οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην αντιπροσωπεία έχει ζητήσει να συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 
 
Πολιτική διέξοδο στην οργή των πολιτών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Αντίθετοι στην προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι Οικολόγοι Πράσινοι, θεωρούν ότι τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και αμφίβολο αντίκρισμα. Παρουσίασαν τις θέσεις τους για την κρίση, σε Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7/5 με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου και των Γιάννη Παρασκευόπουλου και Δημήτρη Φουτάκη εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας.
 
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Οικολογία

Σεμινάριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την ενημέρωση των στελεχών τους σχετικά με τον ρόλο της διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8/5 σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Αυτοδιοίκησης του κόμματος, τη συμμετοχή του Μιχάλη Τρεμόπουλου και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικών επιστημόνων.
 
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος ενεργός συμπαραστάτης στο κίνημα πολιτών κάθε ηλικίας που διεκδικεί το δικαίωμα στην οικολογική μετακίνηση με αξιοθαύμαστη επιμονή και συστηματικότητα, υποδειγματική αυτό-οργάνωση και ανεξαρτησία από κόμματα, συμμετείχε στην διαδήλωση της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Πανελλαδικής ποδηλατοπορείας στις 9 Μαΐου 2010.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την ποδηλατοπορεία
 
Αγωγός Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη: Απειλή για τη Θράκη και το Αιγαίο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την υποστήριξή τους την τοπική Κοινωνία των Πολιτών και ήταν παρόντες στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα 17 Μαϊου από την Οικολογική Εταιρία Εβρου (Ο.Ε.Ε.), το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος», και το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου. Σε Ενημερωτική Ημερίδα στις 4.30 το απόγευμα, υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος χαιρέτησε με βίντεοσκοπημένο μύνημα.
Δείτε το βίντεοσκοπημένο μύνημα.
 
Παρουσιάστηκαν οι Προγραμματικές Θέσεις της Οικολογίας Αλληλεγύης

Στη συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, συμμετείχε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος καθώς υπήρξε νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το διάτημα 1998-2009 με έντονη συμμετοχή στα τοπικά πολιτικά δρώμενα και δηλωμένο το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στα αυτοδιοικητικά θέματα και μετά την εκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο.
Δείτε όλο το πρόγραμμα της Οικολογίας-Αλληλεγγύης.
 
«Πράσινη λύση στην κρίση» Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και συνεντεύξεις τύπου του Μ. Τρεμόπουλου με το Γάλλο Πράσινο ευρωβουλευτή Pascal Canfin και τον Τούρκο Πράσινο Umit Sahin σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τις πράσινες απαντήσεις στην κρίση, σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο σκιαγράφησαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με ομιλητές οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Pascal Canfin του Γαλλικού κόμματος "Europe-Ecologie" καθώς και ο Τούρκος γιατρός και εκπρόσωπος του Πράσινου Κόμματος της Τουρκίας, Umit Sahin.
Από όλους τονίστηκε η ανάγκη για ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, η επικαιρότητα των πράσινων προτάσεων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς και οι κοινές προσεγγίσεις όλων των πράσινων κομμάτων. Ιδιαίτερα τονίστηκε και η ανάγκη συμπαράστασης στο τουρκικό αντιπυρηνικό κίνημα που αγωνίζεται κατά της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας που αναβιώνει τα σχέδια για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας.
 
Thessaloniki Urban Festival 2010

Στη «χειροποίητη» και συμμετοχική ανοιξιάτικη γιορτή για τον δημόσιο χώρο και τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε το Σάββατο 29 Μαϊου στον άξονα της Δημ. Γούναρη, από την Ροτόντα ως τη από δεκάδες φορείς, οργανώσεις και κινήσεις της πόλης μεταξύ των οποίων η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η Οικολογία-Αλληλεγγύη και η Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε και ο Μ. Τρεμόπουλος
 
Πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη για την επίθεση των Ισραηλινών

Πέρα από την παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν φορείς μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, για την αιματηρή πειρατεία του Ισραήλ στη νηοπομπή της ανθρωπιστικής βοήθειας των ακτιβιστών της πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα”
 
Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στην Πτολεμαΐδα για την κρίση και την ενέργεια

Την Πέμπτη 27 Μαϊου το βράδυ στην Πτολεμαΐδα αρκετοί πολίτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων να αναλύουν τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση και την ενέργεια.
Παραβρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ομιλητές ήταν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Λάζαρος Τσικριτζής, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και ο Φώντας Ζήσης, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων και ειδικός σε ζητήματα ενέργειας.
 
Γερμανοί Πράσινοι: Κάντε διακοπές στην Ελλάδα!

Ο Μ. Τρεμόπουλος χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των Γερμανών Πράσινων για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής και υπεύθυνη εξωτερικών σχέσεων με την ΕΕ και την Ελλάδα ViolavonCramon, μαζί με τον βουλευτή MarkusTressel, υπεύθυνο του κόμματος σε θέματα τουρισμού, καλούν τους Γερμανούς πολίτες να επιλέξουν φέτος ως προορισμό των διακοπών τους την Ελλάδα, ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον οικονομικά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Ήδη από τις 7 Μαΐου οι Γερμανοί Πράσινοι με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ο ελληνικός τουριστικός κλάδος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και ενδεχόμενη μείωση των τουριστών στην ερχόμενη σαιζόν θα επιδείνωνε την ήδη κακή κατάσταση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η πρωτοβουλία ήδη συζητιέται στην Επιτροπή Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου ενώ φαίνεται να συναντά αποδοχή και από άλλες πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία.
 
Οι χρήστες του facebook μπορούν να βλέπουν τα νέα μας και στην παρακάτω διεύθυνση
http://www.facebook.com/pages/Tremopoulos-Michalis/126602615645
Last modified on Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 12:18