17 Μαϊος 2012

Οι Πράσινοι επανεκλέγονται στην κυβέρνηση μετά από ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Οι Γερμανοί Πράσινοι (Bündnis90/DieGrünen) πανηγύρισαν μια ακόμα εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία, μόλις μια εβδομάδα αφού διατήρησαν το αποτέλεσμα-ρεκόρ στο βόρειο κρατίδιο του Schleswig Holstein, και μπήκαν στην κυβέρνηση. Στις εκλογές της Κυριακής, κατάφεραν να επαναλάβουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του 2009 με 11.3% και να αυξήσουν τον αριθμό των εδρών τους κατά 6 στις 29, διατηρώντας έτσι την τρίτη θέση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας (πληθυσμός 17.8 εκατομμύρια). Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με τα εκλογικά κέρδη του κόμματος SPD, με το οποίο συμμαχούν οι Πράσινοι, σημαίνει ότι τα 2 κόμματα απολαμβάνουν τώρα μια ασφαλή πλειοψηφία για συνεχίσουν την πολιτική ατζέντα που εφάρμοζαν τους τελευταίους 20 μήνες. «Πετύχαμε το στόχο μας να διατηρήσουμε μια ισχυρή και σταθερή πλειοψηφία της κοκκινο-πράσινης συμμαχίας στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», δήλωσε η Claudia Roth, συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων.      


Oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έπεσαν δραματικά στις περιφερειακές εκλογές, πράγμα που αποτελεί την ενδέκατη συνεχόμενη ήττα του κόμματος. Ο σύμμαχος τους στην κυβέρνηση, το φιλελεύθερο κόμμα FDPπου βγήκε από 6 κοινοβούλια στις περιφερειακές εκλογές πέρυσι, συνέχισε την ανάκαμψή του με μια μικρή άνοδο τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια παταγώδης αποτυχία για το τον ηγέτη του CDU, NorbertRöttgenκι ένα «χαστούκι στο πρόσωπο για τη Μέρκελ» είπε η συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων. «Η πολιτική της Μέρκελ καταψηφίστηκε στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία»   

 

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που πιθανόν να υποδεικνύει αλλαγές και στο ομοσπονδιακό επίπεδο στις εκλογές του 2013. Οι Πράσινοι κατόρθωσαν επίσης να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε μια ακόμα έφοδο του Γερμανικού κόμματος των Πειρατών, οι οποίοι εισήλθαν στο κοινοβούλιο της NRW Landtag με 7% των ψήφων και 20 έδρες, το τέταρτο κοινοβούλιο στο οποίο καταφέρνουν κάτι τέτοιο. Οι Πειρατές πήραν ψήφους από όλα τα κόμματα πρόσφατα, αλλά το αριστερό κόμμα DieLinkeείναι αυτό που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από το κατώφλι του  5% στη Schleswig Holstein και NRW όπου οι Πειρατές έκλεψαν το βάθρο του νικητή ανάμεσα στα κόμματα αντίστασης.

 

Επίσημα αποτελέσματα:

 

Κόμμα

Ποσοστό

Έδρες

SPD

39.1%

99

CDU

26.3%

67

Alliance90/TheGreens

11.3%

29

FDP

8.6%

22

Pirates

7.8%

20

Die Linke

2.5%

0

 

 

Last modified on Κυριακή, 20 Μαϊος 2012 19:06