05 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Οι συλλήψεις των ηγετών και βουλευτών του HDP πλήττουν την δημοκρατία και την ειρήνη στην Τουρκία

cswnebjwcae8hdh

Η Τουρκία επιστρέφει σε μια κατάσταση που πιστεύαμε ότι είχε αφήσει πίσω. Αυταρχισμός, περιορισμός της ελευθερίας του λόγου, συλλήψεις όσων έχουν διαφορετική γνώμη, έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, βία και τρομοκρατία. Μετά το κύμα απωλήσεων και συλλήψεων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, ακαδημαϊκών, ο Ερντογάν προχωράει σε μαζικές συλλήψεις και της ηγεσίας και εκλεγμένων εκπροσώπων του κόμματος που κατεξοχήν σήμερα εκφράζει τις απόψεις για δημοκρατία, ειρήνευση, ισότητα, οικολογική δικαιοσύνη, σεβασμό στα δικαιώματα, πολυπολιτισμικότητα στην Τουρκία. 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  καταγγέλλουμε τις συλλήψεις των συμπροέδρων (Σελλαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ ) και άλλων 11 βουλευτών και βουλευτριών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία, ενώ περισσότερες συλλήψεις αναμένονται κι έχει αρθεί η ασυλία των βουλευτών του κόμματος. Ο στόχος αυτών των κατασταλτικών μέτρων είναι η αποδυνάμωση του 3ου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Η κατηγορία είναι «υποστήριξη της τρομοκρατίας» όταν είναι γνωστό ότι το HDP και οι συμπρόεδροι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της δημοκρατίας και της ειρήνευσης. Αυτή είναι μια μαύρη μέρα, όχι μόνο για τη δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά και για την ΕΕ η οποία συνεχίζει να θεωρεί την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για την επιστροφή προσφύγων και εξαρτά τη δική της πολιτική από τις διαθέσεις του «σουλτάνου».

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εξουσίες που βασίζονται σε αυταρχικές δυνάμεις ανατρέπονται από τους αγώνες για δικαιοσύνη και ελευθερία. Είμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τους αγωνιζόμενους πολίτες της Τουρκίας ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν πρέπει να περιοριστούν σε λόγια αλλά να πάρουν μέτρα που θα αποτρέψουν την επιβολή από τον Ερντογάν ενός απολυταρχικού καθεστώτος και την επιστροφή της θανατικής ποινής σε μια χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.  Πρέπει να βοηθήσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις στην Τουρκία που αγωνίζονται για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την ειρήνευση, τις σχέσεις καλής γειτονίας.