22 Δεκεμβρίου 2012

Αποσύρετε τις πρόχειρες ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κι αναβαθμίστε το ρόλο τους

 

Επιστολή Νίκου Χρυσόγελου προς Υπουργό κ Μανιτάκη

 

 

"Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση που συγχωνεύει και καταργεί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας τη στιγμή που χρειάζεται η ενίσχυσή τους και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, μέσα στο 2013, για την σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων της χώρας ενόψει της προγραμματικής περιόδου2014-2020", τονίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Μανιτάκη, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο ευρωβουλευτής είχε καταθέσει πριν από λίγο καιρό σχετική ερώτηση στην Κομισιόν η οποία απάντησε[1] ότι «η Επιτροπή έχει υποστηρίξει ασμένως τη δημιουργία και τη λειτουργία των ως άνω οργάνων, μεταξύ άλλων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, ως βασικό μέτρο για να εξασφαλισθεί στις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000 ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης». Παρόλα αυτά, “οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ενημερώσει την Επιτροπή για σχέδιο ή απόφαση με στόχο τη συγχώνευση των διαχειριστικών φορέων”.

Όπως προέκυψε και από την ημερίδα[2] που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 3 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, πανεπιστημιακών, περιβαλλοντολόγων, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και ειδικών σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών "αναδεικνύονται από σύγχρονες μελέτες, σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων". Αναλυτική έκθεσή του για τις ευκαιρίες απασχόλησης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος παρουσίασε ο Νίκος Χρυσόγελος στις αρχές Δεκεμβρίου[3].

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: " Ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών και η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος "χρηματοδότηση περιοχών Natura 2000" τονίζει ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δις Ευρώ/ έτος - ή 2-3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ το κόστος του είναι μόλις € 5,8 δις / έτος. Η προστασία και διαχείριση φυσικών περιοχών και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας είναι στις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης, αλιείας και της θαλάσσιας στρατηγικής, με σημαντικά ποσά να προορίζονται να κατευθυνθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 σε αυτούς τους τομείς. Μερικές μάλιστα σχετικές προτάσεις που κατέθεσα ως εισηγητής των Πράσινων για θέματα Κοινωνικής Συνοχής έχουν υπερψηφιστεί από τους ευρωβουλευτές και έχουν περιληφθεί στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής που βρίσκεται στη φάση του τριμελούς διαλόγου (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο).

 

Αντί, λοιπόν, να ενισχυθεί ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμβάλλουν και στην προετοιμασία των περιφερειών και της χώρας, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, η κυβέρνηση επιμένει σε μια ρύθμιση που είναι πρόχειρη, ατεκμηρίωτη και δεν βασίζεται σε στοιχειώδη σχεδιασμό. Και από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ Ε. Λιβιεράτο και από τον ΥπουργόΔιοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Μανιτάκη πολλοί φορείς -και εγώ προσωπικά - έχουμε ζητήσει να αποσύρουν αυτή την ρύθμιση και οι όποιες αλλαγές στο υπάρχον σύστημα των προστατευόμενων περιοχών να γίνουν με βάση επιστημονικές- οικολογικές προσεγγίσεις και όχι στο πόδι κι αποσπασματικά, όπως τώρα. Να στηριχθούν στην αξιολόγηση του υπάρχοντος έργου και στη συστηματική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την αποφυγή κινήσεων που θα προσθέσουν αντί να επιλύσουν προβλήματα.

 

Ελπίζω να μην συνδέσουν οι δυο υπουργοί το όνομά τους με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμισητη στιγμή που απαιτείται ενδυνάμωση των περιβαλλοντικών πολιτικών και επένδυση στην προστασία του φυσικού πλούτου ΚΑΙ για λόγους βιώσιμων μορφών οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας"

 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

 

 

Last modified on Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 17:24