22 Ιουλίου 2011

Κομισιόν: Καμία Έκπτωση στους Κλιματικούς Στόχους για τις Χρεωμένες Χώρες

Αποκλείει αναδρομική μείωση των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ. Απάντηση σε ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου

Αποκλείει η Κομισιόν, σε απάντησή της Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής κ. Hedegaard σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι κλιματικοί στόχοι των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Σημειώνει μάλιστα, κλείνοντας κάθε σχετική συζήτηση, πως η «επίτευξη των εν λόγω στόχων δημιουργεί αναμφισβήτητα καθαρά οφέλη».

Στην απάντηση δίνεται επίσης διαβεβαίωση ότι οι εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ «δεν θα πρέπει να αλλάξουν αναδρομικά», αν και αφήνεται ανοικτό κάτι τέτοιο για το

μέλλον, ιδίως για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά «το κόστος των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα».

Προστίθεται τέλος ότι, για τους ενεργειακούς και κλιματικούς τους στόχους, οι χώρες της ΕΕ, μπορούν να αξιοποιήσουν πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, σε συνέχεια πρόσφατης τροποποίησης του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος: «Φαίνεται πως μόνο στην Ελλάδα η στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας παρουσιάζεται ως δυσβάσταχτο κόστος και όχι ως εργαλείο ταυτόχρονης αντιμετώπισης της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να θολώνει τα νερά και να δημιουργεί κλίμα επενδυτικής αβεβαιότητας, καθώς η χώρα μας υστερεί ήδη δραματικά στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας. Οποιαδήποτε σκέψη για τις εγγυημένες τιμές, όπως αυτή που διατύπωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ως νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να διασφαλίσει με εξαντλητική διαβούλευση ότι δεν θα επιφέρει το παραμικρό αντικίνητρο για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα. Αντί να γκρινιάζει η κυβέρνηση για «το κόστος των ΑΠΕ», ας αξιοποιήσει για πράσινη ενέργεια προηγούμενους και νέους κοινοτικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της. Κυρίως όμως ας συνειδητοποιήσει πως η πιο ακριβή επιλογή για τη χώρα είναι να συνεχίσει το βρώμικο και σπάταλο ενεργειακό μοντέλο που ακολουθεί δεκαετίες τώρα».

(ακολουθούν η ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου και η απάντηση της Επιτροπής)

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005418/2011 προς την Επιτροπή

Θέμα: Κλιματικοί στόχοι και εγγυημένες τιμές για ΑΠΕ, στις χώρες μέλη με οικονομικά προβλήματα

Δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί (1), αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της τρόικας και αξιωματούχοι της ΕΕ σε επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση έχουν θέσει στο τραπέζι την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων 20-20-20 του Ενεργειακού-Κλιματικού Πακέτου της ΕΕ για το 2020, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Αφήνει ανοικτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα κάτω, των ήδη χαμηλών στόχων μείωσης εκπομπών, εξοικονόμησης ενέργειας και συνεισφοράς ΑΠΕ για την Ελλάδα ή άλλα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα;

2. Έχει ζητήσει από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να μειώσει τις εγγυημένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα;

3. Συμφωνεί με την εκτίμηση που της αποδίδεται ότι οι εγγυημένες τιμές (feed-in tarrifs) για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι υψηλές ή ότι επιβαρύνουν δυσανάλογα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;

4. Σκοπεύει να σχεδιάσει εξειδικευμένες πολιτικές προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες μέλη με οικονομικά προβλήματα να επιτύχουν στους στόχους τους για το κλίμα;

_____________________________

(1) Εφημερίδα Ημερησία, 24.05.2011, http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111269213

 

Απάντηση της κ. Hedegaard εξ ονόματος της Επιτροπής

1. Οι στόχοι του ενεργειακού και κλιματικού πακέτου καθορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ και δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση. Στην πραγματικότητα, είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένοι ως πρωταρχικοί στόχοι στη στρατηγική γα την Ευρώπη του 2020 με σκοπό την προώθηση της έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης στα κράτη μέλη με αποτέλεσμα η συντελούμενη πρόοδος για την επίτευξη τους να πρέπει να παρακολουθείται στενά. Οι επιμέρους στόχοι για κάθε κράτος μέλος ορίστηκαν κατ'εφαρμογή της αρχής για τον επιμερισμό των καταβαλλόμενων προσπαθειών, αντικατοπτρίζοντας τη σχετική ευημερία των διαφόρων κρατών μελών. Η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση του κόστους για την επίτευξη των εν λόγω στόχων δημιουργεί αναμφισβήτητα καθαρά οφέλη λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και της ανάπτυξης της οικονομίας και της απασχόλησης χάρη στην ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών.

2 & 3. Η Επιτροπή ανέκαθεν επέμενε ότι ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020 θα πρέπει να επιτευχθεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα ως προς το κόστος. Όντως η Ελλάδα έχει συγκριτικά υψηλά τιμολόγια τροφοδότησης για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό, ενδέχεται να υπάρξει περιθώριο για μείωση των τιμών μελλοντικά. Οι τιμολογήσεις τροφοδότησης, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αλλάξουν αναδρομικά. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα γρήγορα για τη μεταρρύθμιση του διοικητικού και το σχεδιαστικού καθεστώτος ώστε να μειωθούν τα εμπόδια και το κόστος της ανάπτυξης όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

4. Κατ 'αρχήν η υποστήριξη καθίσταται δυνατή μέσω τόσο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης όσο και της πολιτικής συνοχής. Εναπόκειται, ωστόσο, στα κράτη μέλη να αποφασίσουν τον τρόπο χρήσης των αντίστοιχων εθνικών κονδυλίων τους. Όσον αφορά την πολιτική συνοχής έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις στους κανονισμούς στο πλαίσιο του οικονομικού πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δυνατότητα της χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επέκταση της χρήσης του μέσου χρηματοοικονομικής τεχνικής - επενδύοντας μέσω μετοχικών κεφαλαίων, δανείων ή εγγυήσεων - υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 23:22