05 Φεβρουαρίου 2011

ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Παρέμβαση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Σε μια πολύ θετική εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο μέσω του Προέδρου του κ. Buzek έκανε έκκληση προς την ΕΕ να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Ρομά που βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί. Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέδειξε το έλλειμμα προστασίας των δικαιωμάτων των Ρομά στη σημερινή ΕΕ, επισημαίνοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη δημοσίευση σχετική Έκθεσης που είχε παραγγείλει η Κομισιόν και βρίσκεται μήνες τώρα στα

χέρια της.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου

 «κα πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι

Σήμερα, μέσα σε ένα αξιοσημείωτο κλίμα ομοφωνίας, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δέχτηκε την έκκληση του προέδρου κ. Buzek προς την ΕΕ για να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Ρομά, οι οποίοι εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί.

Είπε μάλιστα ότι "οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στην ΕΕ και την πιο καταπιεσμένη για μακρύ χρονικό διάστημα". Όντως.

Σε ποιους απευθυνόμαστε όμως; Ποιος θα εφαρμόσει τις πολιτικές που συναποφασίζουμε;

Η Κομισιόν είχε παραγγείλει από τον Ιούλιο του 2008 μια Έκθεση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τους Ρομά, που αφορά 18 χώρες, την οποία και έχει στα χέρια της ήδη από τον Ιούνιο.

Η Έκθεση έχει τίτλο "Δραστηριότητες για τη βελτίωση του αντικτύπου πολιτικών, προγραμμάτων και σχεδίων που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη και στη μη διακριτική μεταχείριση των Ρομά στην ΕΕ" και εκπονήθηκε από το European Roma Rights Centre.

Έκανα, λοιπόν, σχετική ερώτηση γιατί σε μια συγκυρία όπου τα δικαιώματα των Ρομά καταπιέζονται σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας μάλιστα προκαλέσει την καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου και της ίδιας της Κομισιόν, είναι απολύτως αναιτιολόγητη η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση μιας τόσο πολύτιμης Έκθεσης.

Έγινε μάλιστα και μια κίνηση διεθνούς δημοσιοποίησης της παρέμβασής μας.

Η κ. Reding, εκ μέρους της Κομισιόν, απάντησε στην ερώτηση και δεσμεύτηκε για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010. Ήδη έχουμε Φεβρουάριο και η Έκθεση ακόμη δεν δημοσιοποιήθηκε.

Θα ήθελα παρά πολύ να μάθω το λόγο».

ΣΗΜ: Η εν λόγω απάντηση της Επιτρόπου Reding στην ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου βρίσκεται εδώ:

 http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2010-9113&language=EL

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 21:03