02 Νοεμβρίου 2010

Εκπροσώπηση του Μ. Τρεμόπουλου στο συνέδριο του Δικτύου των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 29-31 Οκτωβρίου, έλαβε χώρα στη Σόφια το συνέδριο του Δικτύου των Πράσινων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, στα πλαίσια του Διαλόγου Ανατολής-Δύσης, τον οποίο έχει καθιερώσει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Από τους Οικολόγους Πράσινους συμμετείχαν ο Παναγιώτης Λογγινίδης και ο Γιώργος Μπλιώνης, ο οποίος λόγω άλλων υποχρεώσεων του Μ. Τρεμόπουλου, παρουσίασε την εισήγηση του ευρωβουλευτή.

Συντονιστής του "Διαλόγου Ανατολής-Δύσης'' είναι ο Anne De Boer, του ολλανδικού πράσινου κόμματος Groen Links και του Green European Foundation.

 

Το εν λόγω συνέδριο ασχολήθηκε κατά βάση με την επιβάρυνση της Μαύρης Θάλασσας από κάθε είδους επιχειρήσεις εξόρυξης μεταλλευμάτων και πετρελαίου, την επικινδυνότητά τους για την εύθραυστη πλέον ισορροπία της Μαύρης Θάλασσας, τις Μειονότητες στην περιοχή με έμφαση στους Κούρδους της Τουρκίας αλλά και στους Τούρκους και ΡΟΜΑ στη Βουλγαρία και τέλος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ειδική αναφορά έγινε στις 17 ερωτήσεις τις οποίες κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος στο Ευρωκοινοβούλιο αποκλειστικά για τη Βουλγαρία και την περιοχή. Επιπλέον τονίστηκε ο ρόλος του ελληνικού πράσινου κόμματος ως μεταφορέα των ανησυχιών και των προβλημάτων των χωρών της Βαλκανικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο συνοψίζονται τα αποτελέσματα του διήμερου συνεδρίου. Μετά από πρόταση που υπήρχε στην εισήγηση Τρεμόπουλου, αποφασίστηκε να γίνει μία αντιπυρηνική συνάντηση – διαδήλωση στο τριεθνές (Ορεστιάδα, Σβίλεγκραντ, Αδριανούπολη). Την εν λόγω πρόταση αποδέχτηκαν οι αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ρουμανίας και προτάθηκε ως πιθανή ημέρα η 26η Απριλίου, τα 25χρονα από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ.

 

 

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:22