13 Απριλίου 2012

Ξεκίνησε η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών!

Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (ΠΕΠ) τέθηκε επίσημα σε ισχύ την Κυριακή 1η Απριλίου, δίνοντας στους Ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα να θέσουν το νομοθετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα εργάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια για να βρει τους πόρους που θα βοηθήσουν τους πολίτες στη χρήση του μέσου.

 

Οι πρώτες πρωτοβουλίες  Ευρωπαίων Πολιτών έχουν ήδη καταγραφεί μέσω του ονλάιν μητρώου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα δημοσιευθούν σε λίγες εβδομάδες. Αναμένεται ότι πολλές πρωτοβουλίες έχουν ήδη επιχειρήσει να εγγραφούν στο μητρώο, όπως  η ΠΕΠ για το το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά θα γνωρίζουμε στα τέλη Απριλίου ποιά ήταν η πρώτη ΠΕΠ που υπεβλήθη.

 

Εν τω μεταξύ, για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία ή να παρακολούθησουν τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό  Πράσινο Ίδρυμα (GEF) έχει δημιουργήσει διάφορα μέσα, τα οποία ενημερώνουν και συμβουλεύουν σχετικά με τη διαδικασία ΠΕΠ:

 

  • Ο οδηγός τσέπης Πρωτοβουλιών των Ευρωπαίων Πολιτών είναι η πιο πρόσφατη δημοσίευση του GEFεπί του θέματος:  πρόκειται για ένα πρακτικό οδηγό που εξηγεί γιατί και πώς οι ΠΕΠ μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

http://gef.eu/uploads/media/The_European_Citizens__Initiative_Pocket_Guide.pdf

 

  • Η σειρά για τις επόμενες ΠΕΠ στο  εγχειρίδιο εκστρατείας στην ιστοσελίδα του GEFδίνει μια γενική εικόνα για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτό το νέο μέσο άμεσης δημοκρατίας προσφέρει από την πλευρά των διοργανωτών των ΠΕΠ.

 

http://campaignhandbook.gef.eu/

 

  • Το φυλλάδιο 10 Βήματα για την Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών παρέχει βασικές πληροφορίες για το πώς να συμμετάσχουμε σε μια πρωτοβουλία, σε συνοπτική μορφή.

 

http://gef.eu/fileadmin/user_upload/Flyer_ECI_web_.pdf

 

  • Το Εγχειρίδιο σχετικά με την Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών είναι ένα ενημερωτικό εγχειρίδιο για την άμεση δημοκρατία και για τις καινοτόμες διαστάσεις των ΠΕΠ.

 

http://gef.eu/fileadmin/user_upload/GEF-09-64_European_Citizens__Initiative_web_final.pdf

 

Για να παραγγείλετε ένα αντίγραφο των παραπάνω υλικών ή για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Last modified on Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 19:42