09 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Τρεμόπουλου με τον Υπ. Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη

Με θέμα την Έκθεση για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση της περιφερειακής πολιτικής

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη είχε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, με θέμα την Έκθεσή του για τη διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική και στη χρηματοδότησή της, την οποία υιοθέτησε στις 15 Ιουνίου το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Έκθεση ήταν πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία είναι αντιπρόεδρος ο Μιχ. Τρεμόπουλος. Με απόφαση της Επιτροπής του ανατέθηκε να καταγράψει τα βασικά κενά στη διαφάνεια και τη λογοδοσία των περιφερειακών προγραμμάτων και να καταθέσει προτάσεις για την υπέρβασή τους.

Ο Μ. Τρεμόπουλος παρουσίασε στον κ. Καστανίδη το σκεπτικό και τις προτάσεις της Έκθεσης, καθώς και τη σημασία της για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι χρηματοδοτήσεις της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζήτησε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλίες ώστε οι προτάσεις της Έκθεσης και του ευρωκοινοβουλίου να υιοθετηθούν και ως ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. υπουργός ευχαρίστησε για την ενημέρωση και δεσμεύτηκε να μελετήσει την Έκθεση και να προσπαθήσει να αξιοποιήσει το περιεχόμενό της.

Μετά τη συνάντηση, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Η Έκθεσή μου την οποία υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, απαντά στην ανάγκη να είναι πλήρως ανοικτές στο δημόσιο διάλογο και την κριτική οι χρηματοδοτήσεις στην περιφερειακή πολιτική που διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για κάθε περιφέρεια και κάθε χώρα. Η Κομισιόν αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις προτάσεις του ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με την υλοποίηση των προτάσεών της θα είναι πλέον πιο εύκολο π.χ. να αναρτώνται όλες οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, να αξιοποιούνται επιτυχημένα πρότυπα διαφάνειας άλλων χρηματοδοτικών οργανισμών, να εντοπίζεται το μέσο ύψος επιχορήγησης ή δικαιούχοι που εισπράττουν και από άλλα παράλληλα προγράμματα».

Αναλυτικότερα:

Η σύνταξη της Έκθεσης για τη διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική και στη χρηματοδότησή της, ανατέθηκε στο Μιχ. Τρεμόπουλο από τη Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία είναι αντιπρόεδρος. Η Έκθεση και οι προτάσεις της συνάντησαν ευρύτατη υποστήριξη και  υιοθετήθηκαν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 629 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές και 26 λευκά.

Κίνητρο για αυτή την έκθεση ήταν η ανάγκη για πλήρη παρουσίαση των δικαιούχων που εισπράττουν κονδύλια της Ε.Ε., που να επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών σε μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς δαπανάται το ευρωπαϊκό δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ευρωκοινοβούλιο για λόγους αύξησης της διαφάνειας καλεί τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν και να δημοσιοποιούν κάθε πληροφορία γύρω από τη χρήση των πόρων έγκαιρα και με ακρίβεια. Με τη σειρά τους τα κράτη μέλη πρέπει να εμπλέξουν πλήρως τις περιφερειακές και τοπικές αρχές σε όλες τις φάσεις προγραμματισμού και υλοποίησης προγραμμάτων συνοχής. Πέρα από τα κράτη μέλη, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ταυτόχρονα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμισμένη διαφάνεια όποτε αποφασίζει για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων.

Η Έκθεση περιέχει συστάσεις που θα πρέπει να περιληφθούν σε μελλοντικούς κανονισμούς για τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως:

  • Παροχή επιπλέον απαραίτητων πληροφοριών κατά τη δημοσίευση των καταλόγων των δικαιούχων και
  • Επαρκώς δεσμευτικούς κανόνες για την εταιρική σχέση.

Άλλες προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των σημερινών προγραμμάτων συνοχής, είναι για παράδειγμα:

  • Ο ορισμός εκ μέρους της Επιτροπής μιας πιο λεπτομερούς και περιγραφικής παρουσίασης, που προσδιορίζει τη δομή, τη μορφή και το περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται,
  • Η σύνδεση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη Διαφάνεια, με τους δημοσιονομικούς ελέγχους και το λογιστικό έλεγχο,
  • Μια σκληρότερη γραμμή από τους ελεγκτές για τις απαιτήσεις επικοινωνίας και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της «κατονομασίας και διαπόμπευσης» και της χρήσης των δημοσιονομικών διορθώσεων σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απάτης,
  • Μια στενότερη εμπλοκή περιφερειακών και τοπικών αρχών και άλλων συναφών εταίρων, σε όλα τα στάδια του προγραμματισμού και εφαρμογής της συνοχής, καθώς και πλήρης πρόσβασή τους σε όλα τα έγγραφα του έργου,
  • Περισσότερη καθοδήγηση από την Επιτροπή σχετικά με το πώς να τεθεί η ρήτρα εταιρικής σχέσης στην πράξη από τρέχοντα προγράμματα,
  • Βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά την κοινοτική χρηματοδότηση των μεγάλων έργων.

 

Δείτε το τελικό κείμενο της Έκθεσης όπως υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και τις τοποθετήσεις Ευρωβουλευτών κατά τη συζήτηση της Έκθεσης.

 

 

 

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:53