Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 20:19

Ρατσιστική συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

 

 

Το Σάββατο, 17/10/2009, στις 19:30, στην πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας, δύο ένστολοι αστυνομικοί συνέλαβαν -νόμιμο- μετανάστη αφρικανικής καταγωγής, τον χτύπησαν και τον έριξαν καταγής. Ο Δημήτρης Παρσάνογλου, Έλληνας πολίτης και στέλεχος οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περνούσε τυχαία από το σημείο, παρενέβη και επιτίμησε τους αστυνομικούς ζητώντας τους να σταματήσουν να χτυπούν τον ατυχή μετανάστη. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και ο ίδιος για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής – αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να προβάλει αντίσταση.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα της οδού Καλλιδρομίου, όπου κρατήθηκαν το Σάββατο το βράδυ. Την Κυριακή οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος αρνήθηκε να τους αποφυλακίσει. Οι δύο άντρες οδηγήθηκαν ξανά στο αστυνομικό τμήμα όπου πέρασαν τη νύχτα ως έγκλειστοι. Τη Δευτέρα, 19/10, στις 12 το μεσημέρι, προσήχθησαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων για το αυτόφωρο. Τελικά, η δίκη ανεβλήθη για τις 29 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δημήτρης Παρσάνογλου που συνελήφθη, είναι καθηγητής κοινωνιολογίας σε θέματα μετανάστευσης, ερευνητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας που συμμετέχει στο, συγχρηματοδοτούμενο από το FP7, κοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τη μετανάστευση MIGNET.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
Θεωρεί ότι τέτοια περιστατικά είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις των χωρών μελών, όπως κατοχυρώνονται και στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ιδιαίτερα στο άρθρο 6 – περί προστασίας προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειας;

 

Read 1741 times Last modified on Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 13:44