14 Απριλίου 2014

Κοινωνική οικονομία

3.2. social economy Small
Είναι πολιτική προτεραιότητά μας να στηρίζουμε το μοντέλο του “τρίτου τομέα”, της κοινωνικής οικονομίας, που συνδέεται στενά με το σύστημα αξιών των Πράσινων: βιώσιμη οικονομία, συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, προστασία περιβάλλοντος, συλλογική και ατομική υπευθυνότητα.
Η ανάγκη προώθησης της κοινωνικής οικονομίας είναι ακόμα πιο επιτακτική τώρα που ζούμε την κρίση στην οποία έχουν περιέλθει και ο δημόσιος τομέας (πελατειακές σχέσεις, διαφθορά, σπατάλη πόρων, όχι τελικό όφελος για τον πολίτη) αλλά και ο ιδιωτικός τομέας (συμμετοχή στην διαπλοκή – πελατειακές σχέσεις, μη τήρηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων). Η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας είναι μία λύση διεξόδου για τους άνεργους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την τοπική οικονομία και τις μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ελλείψεις. Πολύ ενθαρρυντικές προσπάθειες ξεκίνησαν ήδη στην ελληνική περιφέρεια κι εμείς από την πλευρά μας στηρίξαμε από την αρχή τη δυναμική αυτή με μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεισφέρουμε στην πληροφόρηση, μεταφορά καλών πρακτικών και εμπειριών, συνεργασία και δικτύωση καθώς και στη δημιουργία θεσμών και εργαλείων που θα συμβάλλουν στην άνθιση των κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και θα προστατέψουν την ποιότητα των πρωτοβουλιών που ξεφυτρώνουν από τα κάτω, έτσι ώστε κάθε προσπάθεια να εξελίσσεται με βάση τις δικές της επιλογές και τις τοπικές συνθήκες σε ένα πετυχημένο παράδειγμα και για άλλες πρωτοβουλίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναλάβαμε πληθώρα πρωτοβουλιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες. Κορυφαίο γεγονός ήταν το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώσαμε σε συνεργασία με ένα σύνολο κοινωνικών φορέων στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2012 με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης».Περιελάμβανε συζητήσεις, εκθέσεις, ημερίδα και σεμινάριο και συμμετείχαν πολλοί ευρωπαϊκοί και ελληνικοί φορείς που παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινες οικονομικές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.

Επιτυχημένο ήταν και το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσειςπου διοργανώσαμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2013. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση και ενεργός συμμετοχή ατόμων από όλη την χώρα, και εξαιρετικά ελπιδοφόρα ήταν η δέσμευσή τους να δικτυωθούν και να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας δομής υποστήριξης και τριών ομάδων εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σε θέματα θεσμικά–νομικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά. Επίσης πολύ ενδιαφέρον είχε το εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διοργανώσαμε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012, στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Επιπλέον, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των βιβλίων «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος. Κοινωνική/αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία» του Γιώργου Λιερού και «Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας» του Τάκη Νικολόπουλου και του Δημήτρη Καπογιάννη, συμμετείχαμε σε εκδήλωση στο Χαλάνδρι για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Και πέρα από την Αθήνα όμως, πολύ σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις μας για τον τομέα αυτό σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη Σύρο συνδιοργανώσαμε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική οικονομία και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη: μια πράσινη απάντηση στην κρίση και στην ανεργία» τον Ιούνιο του 2012. Στην Τήνο συμμετείχαμε σε διημερίδα με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων & Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί» τον Οκτώβριο του 2012. Στη Ρόδο και στην Κω συμμετείχαμε σε ημερίδες με θέμα «Κοινωνική Οικονομία & Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Δυνατότητες Απασχόλησης και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης» τον Νοέμβριο του 2012. Στην Κοζάνη συμμετείχαμε σε εκδήλωση για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς τον Νοέμβριο του 2012 και στην Κάρπαθο σε εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία τον Δεκέμβριο του 2012. Στον Βόλο, τον Ιανουάριο του 2013, συναντηθήκαμε με το προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, τους εργαζόμενους της ΚΟΝΤΙ, τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου, παραχωρήσαμε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και συμμετείχαμε σε συζήτηση για την κοινωνική οικονομία. Συνέντευξη Τύπου δώσαμε επίσης στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2012, όπου αναφερθήκαμε στην κοινωνική οικονομία και συγκεκριμένα στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με ειδική μνεία στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και στις παρεμβάσεις μας με τη μορφή τροπολογιών αλλά και ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες καλωσορίσαμε την υπερψήφιση της έκθεσης σχετικά με την «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και του ψηφίσματος σχετικά με το «Σύμφωνο Κοινωνικών Επενδύσεων – ως αντίδραση στην κρίση» τον Νοέμβριο του 2012 και διοργανώσαμε δύο πολύ επιτυχημένες ημερίδες. Η πρώτη ημερίδα, τον Μάρτιο του 2012, είχε θέμα «Κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και έφερε ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες. Στη δεύτερη ημερίδα, τον Ιούνιο του 2012, παρουσιάστηκε η τελευταία έκθεση "Η Κατάσταση του Κόσμου - 2012", του Ινστιτούτου Worldwatch καθώς και η έκθεσή του για την συνεταιριστική κοινωνική οικονομία σε πλανητικό επίπεδο.

Τέλος, μόλις πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2013, καταθέσαμε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάργηση των φορολογικών κινήτρων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στο νέο φορολογικό νόμο. Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη δυναμιτίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές περιοχές αλλά κυρίως την δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για την επανένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή χιλιάδων ανέργων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, και να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίες. Με την ερώτησή μας καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση και να σταματήσει μια τέτοια απαράδεκτη εξέλιξη καθώς και να ενημερώσει για την πρόοδο των - υπό σχεδιασμό ακόμα - δράσεων στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας

Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς… - Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπορεί ένα υπουργείο να έχει μια πολιτική και ένα άλλο να την ανατρέπει, χωρίς μάλιστα διάλογο, συνεννόηση και τεκμηρίωση; Φυσικά, διότι είμαστε στην Ελλάδα. Το ζήτημα της κατάργησης με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε αρχές Ιανουαρίου 2013 των φορολογικών κινήτρων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), όπως προβλέπονταν στο άρθρο 10, παρ.3 του ν. 4019 που είχε ψηφιστεί το 2011, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η κατάργηση των φορολογικών κινήτρων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις με μια μόλις γραμμή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δυναμιτίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές περιοχές αλλά κυρίως την δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για την επανένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή χιλιάδων ανέργων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, και να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίες σε μια εποχή που καταρρέουν οι κοινωνικές υποδομές και διαλύονται οι όποιες κοινωνικές πολιτικές. Με την ερώτηση που κατέθεσα σήμερα, καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση και να σταματήσει μια τέτοια απαράδεκτη εξέλιξη καθώς και να ενημερώσει για την πρόοδο των - υπό σχεδιασμό ακόμα - δράσεων στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ημερίδες, εργαστήρια και εκδηλώσεις

Κοινωνικές - Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ένα άλλο ενεργειακό μέλλον είναι εφικτό! – Ημερίδα στις Βρυξέλλες

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η ημερίδα με θέμα «Κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χρυσόγελος στις 8 Μαρτίου 2012. Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες. Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί από όλους τους παραπάνω τομείς αναδεικνύοντας, τις δυνατότητες και τα δομικά πλεονεκτήματα των κοινωνικού-συνεταιριστικού μοντέλου τόσο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ όσο και για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.

Δείτε: το βίντεο και //www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157629545585001/with/6966485027/">φωτογραφίες από την ημερίδα, τη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Χρυσόγελος στην ERTworld, και τις δηλώσεις του Ν. Χρυσόγελου στον απόηχο της ημερίδας.

Η Κατάσταση του Κόσμου 2012 και η κοινωνική συνεταιριστική οικονομία - Ημερίδα στις Βρυξέλλες

Η μία όψη του κόσμου: Το 1% των πιο πλούσιων σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει το 40% των παγκόσμιων πόρων, ενώ το 10% των πιο πλούσιων κατέχει περισσότερο από το 80% των πόρων του πλανήτη. Η άλλη όψη του κόσμου: Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ετήσιος τζίρος των κοινωνικών - συνεταιριστικών επιχειρήσεων ξεπερνάει τα 1.6 τρισεκατομμύρια ευρώ, με τους πιο ανεπτυγμένους κλάδους να είναι η γεωργία και ο τραπεζο-πιστωτικός τομέας. Τις δυο όψεις του κόσμου παρουσίασαν τρεις εκπρόσωποι του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου WorldWatch, στην πετυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου 2012. Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (5 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμιο Σύνοδο Κορυφής Ρίο+20 που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας. Είχε ως στόχο την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης "Η Κατάσταση του Κόσμου - 2012", του Ινστιτούτου Worldwatch καθώς και την έκθεσή του για την συνεταιριστική κοινωνική οικονομία σε πλανητικό επίπεδο, με αφορμή το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών – 2012.

Ολόκληρη η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Η Στροφή προς την Κοινωνική Οικονομία δίνει διέξοδο στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό - Εκδήλωση στη Σύρο

Εκδήλωση με θέμα “Κοινωνική οικονομία και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη: μια πράσινη απάντηση στην κρίση και στην ανεργία”, συνδιοργάνωσε στις 22 Ιουνίου 2012 στη Σύρο ο Νίκος Χρυσόγελος σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους Νοτίου Αιγαίου και τον Οικολογικό Άνεμο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και από ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκε έμφαση στα κοινωνικά οφέλη που ακολούθησαν τα οικονομικά και στο θετικό απολογισμό που κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν, επίσης, αρκετές προτάσεις προς βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα (θεσμικό πλαίσιο, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.), που δείχνει την ανάγκη να ενταθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και να επιδιωχθεί συστηματικός διάλογος με περισσότερους φορείς – κάτι που ήδη επιδιώκεται από την πλευρά του Νίκου Χρυσόγελου.

 

Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης– Τριήμερo εκδηλώσεων στην Αθήνα

Στις 6-8 Ιουλίου 2012 ο Νίκος Χρυσόγελος σε συνεργασία με ένα σύνολο κοινωνικών φορέων διοργάνωσε τριήμερo εκδηλώσεων (Συζητήσεις, Εκθέσεις, Ημερίδα στη Τεχνόπολις στο Γκάζι και Σεμινάριο στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια), με θέμα την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Συμμετείχαν πολλοί ευρωπαϊκοί και ελληνικοί φορείς που παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινες οικονομικές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή. Παγκοσμίως ο κοινωνικός συνεταιριστικός τομέας, έχει 800 εκατομμύρια έως 1 δις μέλη σε πάνω από 100 χώρες, απασχολεί πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως είχαν έσοδα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Στην Ελλάδα, η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά, όμως, με την εξαίρεση λίγων εξαιρετικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στον τομέα.

Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου για την κοινωνική οικονομία και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην εκπομπή Σαββατοκύριακο της ΝΕΤ στις 8 Ιουλίου 2012. Δείτε τα βίντεο εδώ και εδώ.

 

Διαχείριση απορριμμάτων & Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί – Διημερίδα στην Τήνο

Ο Δήμος Τήνου σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, και με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, διοργάνωσαν Ανοικτή Διημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων & Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί» στις 28 Οκτωβρίου 2012 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και στις 29 Οκτωβρίου 2012 στην Ενοριακή Αίθουσα Αγίου Ζαχαρία Καλλονής. Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης στάθηκε αφορμή για τη σύσταση κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ)» με στόχο την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων του νησιού, σε συνεργασία με τον Δήμο. Η ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου Νόμου 4019/2011 «Περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» και είναι μια απάντηση στα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από συμμετοχικές δομές και πρωτοβουλία των πολιτών του νησιού.

Δείτε το βίντεο της εισήγησης του Νίκου Χρυσόγελου.

Διαβάστε περισσότερα για την σύστασης της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.

Διαβάστε την ανακοίνωση σύστασης της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.

 

“Κοινωνικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή” – Ημερίδες σε Ρόδο και Κω

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε ημερίδα στην Ρόδο στις 2 Νοεμβρίου 2012 και σε ημερίδα στην Κω στις 3 Νοεμβρίου 2012 για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και το ρόλο τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη βιώσιμη οικονομία αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Στις ημερίδες αυτές συμμετείχαν και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία σε θέματα κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι ημερίδες στην Κω και την Ρόδο συνδιοργανώθηκαν από τον Νίκο Χρυσόγελο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο της Κω και την ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ. Έχουν προσκληθεί, με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, ομιλητές από ευρωπαϊκούς. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νησιά και την αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας».

Αναλυτικά για τις ημερίδες εδώ.

Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις – Εργαστήριο στην Αθήνα

Στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012, ο Νίκος Χρυσόγελος διοργάνωσε εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το εργαστήριο περιλάμβανε παρουσίαση της σημερινής πραγματικότητας στον τομέα αυτό σε Ευρώπη και Ελλάδα, τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη, συζήτηση για την συμβολή των Οικολόγων Πράσινων στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, και προβολή ντοκιμαντέρ για το θέμα αυτό.

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μέρος της λύσης – Εκδήλωση στην Κοζάνη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2012 από την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις», και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι το κύριο όχημα της «κοινωνικής οικονομίας». Στην εκδήλωση συμμετείχε ως ομιλητής ο Νίκος Χρυσόγελος, και ανάφερε ότι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί έχουν 1 δις μέλη σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία υπάρχουν 2 εκατ. παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Πρόσφατα μάλιστα μια ομάδα φοιτητών δημιούργησε εκεί έναν ακόμη συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας στο πανεπιστήμιο τους από φωτοβολταικά, συγκεντρώνοντας από φοιτητές – μικρομετόχους 400.000 ευρώ. Στην Ελλάδα ήδη έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες στην Κω, στη Σίφνο κλπ με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων, τη «βοήθεια στο σπίτι» κ.α. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις παραγωγής ΑΠΕ συμβάλουν, εκτός των άλλων, στην απεξάρτηση τόσο από το λιγνίτη όσο και το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Κοινωνική οικονομία, μια δίκαιη λύση απέναντι στην κρίση - Εκδηλώσεις σε Κάρπαθο και Χαλάνδρι.

«Ένα κύμα δημιουργικής αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από συζητήσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες από τα κάτω για την κοινωνική οικονομία έχει απλωθεί στη χώρα», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία, στο Χαλάνδρι, στις 14 Δεκεμβρίου 2012, και στην Κάρπαθο, στις 16 Δεκεμβρίου 2012. «Είναι πολιτική προτεραιότητά μας να στηρίζουμε το μοντέλο του “τρίτου τομέα”, της κοινωνικής οικονομίας, που συνδέεται στενά με το σύστημα αξιών των Πράσινων: βιώσιμη οικονομία, συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, προστασία περιβάλλοντος, συλλογική και ατομική υπευθυνότητα. Τώρα, στην αρχή, πρέπει να τεθούν κανόνες, να δημιουργηθούν θεσμοί, να υπάρχει αυτογνωσία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προχειρότητας, πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς και απάτης στο όνομα δήθεν της κοινωνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δυσφημιστεί η έννοια “κοινωνικές επιχειρήσεις” όπως έγινε στο παρελθόν με τους “συνεταιρισμούς”, κυρίως τους αγροτικούς».

Κοινωνική οικονομία – Εκδήλωση στο Χαλάνδρι

Στην ιδιαίτερα μαζική κι ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που διοργάνωσε στο Χαλάνδρι η δημοτική συνεργασία «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των βιβλίων «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος. Κοινωνική/αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία» του Γιώργου Λιερού και «Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας» του Τάκη Νικολόπουλου και του Δημήτρη Καπογιάννη (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων). Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Γιώργος Σταθάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ), ο Νώντας Σκυφτούλης (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας), και οι συγγραφείς των δυο βιβλίων Γιώργος Λιερός και Τάκης Νικολόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αφροδίτη Πολίτη («Εφημερίδα των Συντακτών).

                   Κοινωνική οικονομία– Εκδήλωση στην Κάρπαθο

Δυναμικές, ηλικιωμένες και νεότερες γυναίκες της “Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Γυναικών Διαφανίου-Ολύμπου Καρπάθου” αλλά και άνδρες, υποστηρικτικά, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινωνικής επιχείρησης που θα έχει παραγωγική δραστηριότητα και παράλληλα θα καλύψει την έλλειψη σε περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή. Στη σχετική εκδήλωση, που οργανώθηκε στο Διαφάνι Β. Καρπάθου στις 16 Δεκεμβρίου 2012, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος ως βασικός ομιλητής. Συμμετείχαν, επίσης, η Σοφία Μπαλάσκα – Χαλκιά, εκ μέρους της πρωτοβουλίας των γυναικών, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Απασχόλησης κι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη. Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου και πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Γιώργο Χατζηκουτσό.

Ελπιδοφόρο το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις – Εργαστήριο στην Αθήνα

Με μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων/ουσών καθ´όλη τη διάρκειά του, πραγματοποιήθηκε το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, στις 19 Ιανουαρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια. Συνολικά 45 άτομα συμμετείχαν στο εργαστήριο από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιστιαία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λευκάδα, Λουτράκι, Μυτιλήνη, Νάξο, Ξυλόκαστρο και Σίφνο. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Με στόχο την στήριξη των πρωτοβουλιών από τα κάτω, διοργανώσαμε το διαδραστικό αυτό εργαστήριο εστιάζοντας στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ώστε να βοηθήσουμε τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή όσους/ες έχουν διάθεση να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση και ενεργός συμμετοχή ατόμων από όλη την χώρα. Επιπλέον, εξαιρετικά ελπιδοφόρα ήταν η δέσμευσή τους να δικτυωθούν και να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας δομής υποστήριξης και τριών ομάδων εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σε θέματα θεσμικά–νομικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κι εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε τις προσπάθειες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζοντας την ουσιαστική μας συμβολή για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας μέσω διακριτών ρόλων».

Αναλυτικά για το εργαστήριο εδώ.

Απασχόληση, κοινωνική οικονομία και αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από την πράσινη στροφή της – Εκδήλωση στον Βόλο

Τον Βόλο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος στις 4 Ιανουαρίου 2013 και συναντήθηκε με το προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, τους εργαζόμενους της ΚΟΝΤΙ, τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου. Παραχώρησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και συμμετείχε σε συζήτηση για την κοινωνική οικονομία που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Βόλου από την Τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας. Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε τη διαθεσιμότητα του ίδιου προσωπικά όσο και γενικότερα των Οικολόγων Πράσινων και των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για στήριξη της διαδικασίας διαλόγου, με την παροχή τεχνογνωσίας και δικτύωση με ευρωπαϊκούς φορείς (επιστημονικούς κι επαγγελματικούς φορείς, πράσινους υπουργούς, οργανώσεις και δίκτυα κοινωνικών επιχειρήσεων) για την επεξεργασία σε κάθε περιφέρεια μέσα από διάλογο των φορέων σχεδίων για την αναζωογόνηση και στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, κοινωνική συνοχή και απασχόληση.

Συνεντεύξεις τύπου

Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χρυσόγελου στη Θεσσαλονίκη

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, στις 23 Νοεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην κοινωνική οικονομία και συγκεκριμένα στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ως πρόταση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα. Παράλληλα ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στη μυθολογία της διεξόδου της χώρας μας από την κρίση με επενδύσεις που αφορούν στον ορυκτό πλούτο της χώρας με έμφαση στο πετρέλαιο και το χρυσό. Ειδική μνεία έγινε στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και στις παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου με τη μορφή τροπολογιών αλλά και ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δηλώσεις

                   Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα – Σύμφωνο Κοινωνικών Επενδύσεων – Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν στις 20 Νοεμβρίου 2012 με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση του κ. Becker σχετικά με την «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος για την προώθηση κοινωνικών επιχειρήσεων στην καρδιά της οικονομίας και της κοινωνικής καινοτομίας». Σχετικά ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη χώρα μας προκειμένου να στηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Η κοινωνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση και ήδη σημαντικός αριθμός νέων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων δημιουργούνται, υλοποιώντας πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Όμως, αφενός το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει βελτίωσης, αφετέρου πρέπει επιτέλους τα αρμόδια υπουργεία να κινητοποιηθούν, να συνεργαστούν με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες δράσεις και εργαλεία στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας». Επιπλέον, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν ψήφισμα σχετικά με το «Σύμφωνο Κοινωνικών Επενδύσεων – ως αντίδραση στην κρίση».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 11:49