Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 14:33

Δεσμεύσεις της Ε.Ε. για μείωση εκπομπών μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Written by
Rate this item
(0 votes)

Πάγια θέση της Επιτροπής την τελευταία διετία ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να δεσμευθεί για 30 % μείωση των εκπομπών της το 2020, αν υπάρξουν συγκρίσιμες δεσμεύσεις και από άλλες πλευρές. Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, αλλά και πριν από αυτή, ανελήφθησαν ανάλογες ή και μεγαλύτερες μονομερείς δεσμεύσεις από χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, ή η Νορβηγία. Το τελευταίο διάστημα σε αξιοσημείωτες δεσμεύσεις για πρώτη φορά προχώρησαν χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ν. Κορέα, η Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το UNFCCC εκτιμά πως οι μέχρι τώρα εθελοντικές δεσμεύσεις των διαφόρων χωρών οδηγούν πιθανότατα σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έναντι του κοινά αποδεκτού στόχου για περιορισμό της αύξησης σε 2 βαθμούς το πολύ.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, ο πλανήτης απειλείται με ένα πραγματικό κλιματικό χάος, ενώ ακόμα και οι επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα είναι εντονότερες από τις εκτιμώμενες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και επικαιροποιημένες εκθέσεις επιστημόνων του IPCC.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς αποτιμά τη διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο της Κοπεγχάγης και την έκβαση των συνομιλιών;
2. Σκοπεύει να εισηγηθεί ενίσχυση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μειώσεις των δικών της εκπομπών κατά 30 %, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και να επανακτήσει τον προηγούμενο ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στην προσπάθεια αυτή;
3. Σκοπεύει να αναλάβει νέες προσπάθειες για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, συμβατής με τις μειώσεις που θεωρεί απαραίτητες το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή;
Read 1080 times