Print this page
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 10:14

Η Ευρώπη όφειλε να είχε ήδη δράσει για την κρίση….

Written by
Rate this item
(0 votes)


Οι υποψήφιοι Επίτροποι δεν εγγυώνται λύσεις για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση. Οι περισσότερες επιλογές έχουν γίνει με εσωτερικά πολιτικά κριτήρια και όχι ευρωπαϊκό όραμα. Ο Μ. Μπαρόζο προωθεί ένα συγκεντρωτικό-προεδρικό μοντέλο. Η διαδικασία επιλογής ή απόρριψης των Επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο είναι περιοριστική.


Οι λόγοι αυτοί είναι οι κυριότεροι για τους οποίους η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψηφίζει την Επιτροπή Μπαρόζο στην αυριανή σύνοδο της ολομέλειας. Το δε θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, συνδέεται άμεσα με την εν λόγω ψηφοφορία, όπως εκτίμησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε διευρυμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής τους Γραμματείας, με συμμετοχή και του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Στη συνεδρίαση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε αναλυτικά για τους λόγους της απόφασης των Πράσινων να μη δώσουν θετική ψήφο για τη νέα Κομισιόν, απόφαση που βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και τους Οικολόγους Πράσινους. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση εργασίας των Πράσινων, την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε κυρίως η μακροοικονομική διάσταση του πράσινου σχεδίου για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση, μέσα από ένα «Πράσινο New Deal».
Ομόφωνη ήταν, τέλος, η απόφαση να απευθύνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι έκκληση σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές για καταψήφιση της νέας Κομισιόν.

«Από την αρχή της κρίσης η Κομισιόν και οι δυνάμεις που κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όφειλαν να είχαν επεξεργαστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ταυτόχρονης εξόδου από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο κ. Μπαρόζο και οι άνθρωποί του άφησαν κάθε κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα χωριστά, και μάλιστα αποκλειστικά από την οικονομική του σκοπιά, προσκολλημένοι στις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους. Χειρότερο από όλα, όμως, είναι ότι την ανάγκη αυτή δε δείχνει να συνειδητοποιεί η νέα Κομισιόν ούτε τώρα, που οι περιφερειακές χώρες του ευρώ αιμορραγούν από κερδοσκοπικές επιθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Φοβάμαι ότι ο κ. Μπαρόζο και το οικονομικό του επιτελείο είναι επικίνδυνοι για την ίδια την ευρωπαϊκή συνοχή. Η έκκληση για καταψήφιση της νέας Κομισιόν, αδικεί ίσως κάποιους υποψήφιους Επιτρόπους όπως την κ. Δαμανάκη, είναι όμως ο μόνος τρόπος να  προωθήσουμε μια βιώσιμη πορεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα».

«Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ελληνικές ευθύνες, υπάρχει και μια σαφής ευρωπαϊκή διάσταση στη σημερινή κρίση, που πλήττει και άλλες περιφερειακές χώρες του ευρώ», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων. «Ποιος είναι ο λόγος της  σημερινής νομισματικής πολιτικής και της τυφλής στήριξης σε ένα ισχυρό ευρώ, που αφαιρεί από την Ευρώπη εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκθέτοντας τελικά στις πιέσεις των κερδοσκόπων τις πιο ευάλωτες χώρες; Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για αναθεώρηση των βασικών μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και κοινοτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Ένα κοινό νόμισμα δεν λέει σήμερα τίποτα. Απαιτείται παράλληλα ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ  στο επίπεδο των δημόσιων οικονομικών και της φορολογικής πολιτικής και δέσμευση για διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να δώσει τη θέση του σε ένα Σύμφωνο Βιωσιμότητας και Απασχόλησης όπως υποστηρίζουν οι ευρωπαίοι Πράσινοι. 
Οι προτάσεις ταυτόχρονης οικονομικής και περιβαλλοντικής διεξόδου που επεξεργάζονται οι Πράσινοι, έχουν μεγάλη σημασία και για χώρες όπως η δική μας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα πράσινα σχέδια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός σχεδίου πράσινης ανάκαμψης (που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα μεταρρυθμίσει τομείς της οικονομίας) και για περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και συμπίεση του εργασιακού κόστους
».

 

Read 815 times Last modified on Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 10:16