21 Μαϊος 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1 – 18 ΜΑΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Προτάσεις των Πράσινων για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση
Συνέντευξη Tύπου με θέμα «Προτάσεις των Πράσινων για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» διοργανώνει τη Τετάρτη 23/5, ώρα 11.30 (Στρασβούργου) η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ομιλητές τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ και την Ρεμπέκκα Χάρμς, συμπροέδρους των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τον Νίκο Χρυσόγελο. Η συνέντευξη τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του http://greenmediabox.eu/live/pressconference/ στις 12.30 ώρα Ελλάδας.
 
Ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για να επιβιώσει η χώρα
“Τα κόμματα έδειξαν ότι δεν κατανόησαν το διπλό μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαίου. Με την ψήφο τους οι πολίτες καταδίκασαν τα δυο κόμματα και τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία αλλά ζήτησαν να διαμορφωθεί και μια νέα κυβερνητική πρόταση και μια νέα πολιτική που δίνει λύσεις στα προβλήματα. Ενώ η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και απειλείται με πλήρη κατάρρευση, οδεύουμε ξανά σε εκλογές χωρίς μάλιστα τα κόμματα να έχουν συζητήσει και συμφωνήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης κι ανακούφισης όλων όσοι σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση ούτε όμως για το ποια θα μπορούσε να είναι η σύνθεση και το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αφού είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα έχει μάλιστα και πλειοψηφία στην κοινωνία” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Μετεκλογικό προεκλογικό τοπίο;
Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έχει αποτύχει και οδηγεί σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής, σε κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και σε έκρηξη της ανεργίας. Μια τέτοια κοινωνικά άδικη κι αναποτελεσματική πολιτική δεν μπορεί να έχει την υποστήριξη της κοινωνίας, όπως επιβεβαιώθηκε κι από τα εκλογικά αποτελέσματα. Η καταγγελία αυτών των πολιτικών χωρίς να συνοδεύεται από εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση αντί για διέξοδο από αυτή. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για μπλόφες ή σπασμωδικές κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πλήρη κατάρρευση και έξοδο από την ευρωζώνη, όπως θα ήθελαν ίσως κάποιες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις. Η μονομερής καταγγελία του μνημονίου δεν είναι ρεαλιστική βάση για επαναδιαπραγμάτευση αν στόχος είναι πράγματι να παραμείνει η χώρα στην ζώνη του ευρώ, αλλά και η αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται.
 
 
Πολυετές πρόγραμμα για την υγεία 2014-2020: Στρατηγική για καλύτερη υγεία σημαίνει και βελτίωση των οικονομικών της υγείας
Παρεμβαίνοντας κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Σχεδίου Έκθεσης σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι οι κεντρικοί άξονες μιας στρατηγικής για την υγεία πρέπει να είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση των επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, η αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων από διασυνοριακές μετακινήσεις.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το καλό παράδειγμα για μείωση των απορριμμάτων πλαστικών μπουκαλιών
Ομάδα Ευρωβουλευτών προωθεί καμπάνια σχετικά με τη σταδιακή μείωση και τελικά την πλήρη εξάλειψη της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης για νερό στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάμεσα σε αυτούς που ξεκίνησαν αυτή τη πρωτοβουλία είναι Ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ των οποίων και η Isabel Durant, Βελγίδα Πράσινη Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεύθυνη για θέματα EMAS. Την καμπάνια υποστηρίζει ενεργά και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.
 
Ισχυρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο Σεβασμός Ευρωπαϊκού Δικαίου - να δοθεί τέλος στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μορφών ζωής Κινητοποίηση των Πρασίνων Ευρωβουλευτών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στην Ολομέλεια της 10ης Μάη ψήφισμα το οποίο καλεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας - ΕΓΔΕ (EPO- European Patent Office) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουν την απαγόρευση κατοχύρωσης με πατέντα των διαδικασιών γενετικής βελτίωσης των φυτών ή ζώων.Προηγουμένως, οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές είχαν διοργανώσει συμβολική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με σύνθημα «Όχι πατέντες στις μορφές ζωής» όπου συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας: Ο νέος Κανονισμός και οι αλλαγές στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική
Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε τη Δευτέρα 7 Μαΐου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων την εισήγηση του εκμέρους της Ομάδας των Πράσινων για το νέο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Στην εισήγησή του χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ως βασική κινητήρια δύναμη της υπεραλίευσης την πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα του στόλου και θεωρεί ότι οι επιδοτήσεις έχουν συμβάλλει στην ανισορροπία μεταξύ της τεχνητής διατήρησης πλεονάσματος και της αλιευτικής ικανότητας. Όμως στην προσέγγιση της Επιτροπής αγνοούνται παράγοντες που επηρεάζουν το ζήτημα των ιχθυαποθεμάτων, ιδιαίτερα τα θέματα της ρύπανσης και της υπερβολικής δόμησης της παράκτιας ζώνης.
 
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Μεγαλύτερη στήριξη στη προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος
Συζητήθηκε την Δευτέρα 7 Μαΐου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου η πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Νίκος Χρυσόγελος, παρεμβαίνοντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων προτείνει πιο φιλόδοξους στόχους για την περιφερειακή ανάπτυξη και την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών αλλά και στο εσωτερικό των περιφερειών, προωθώντας κυρίως την πράσινη καινοτομία. Προτείνει, επίσης, αύξηση των ποσοστών χρηματοδοτήσεων που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας τόσο για τις αναπτυγμένες και τις υπό μετάβαση περιφέρειες όσο και για τις λιγότερο αναπτυγμένες.
 
Η Ευρώπη πρέπει να ξανακερδίσει τις καρδιές των πολιτών
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο Νίκος Χρυσόγελος θύμισε ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προέκυψε από τα ερείπια δυο παγκοσμίων πολέμων κι αποτελεί σήμερα παράδειγμα συγκρότησης ενός ειρηνικού κόσμου, χάρη στο θάρρος και το όραμα που επέδειξαν οι ιδρυτές της. Σήμερα, όμως, απαιτείται ανάλογο θάρρος και όραμα για να ξανακερδίσει η Ευρώπη το μυαλό και τις καρδιές των πολιτών. Το Ευρώ πρέπει να μετατραπεί σε σύμβολο ενότητας και συνοχής, όχι σε εργαλείο διαχωρισμού των λαών και των κοινωνικών ομάδων. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων πρέπει να στηριχθεί σε κοινωνικά δίκαια μέτρα. Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει πόρους στην απασχόληση, την καινοτομία, το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όχι μόνο για τη διάσωση των τραπεζών ή την επιστροφή των χρεών.
 
 
Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση που να αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές
Απόκλιση από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές πολιτικές, και δημοκρατικό έλλειμμα στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης, επιβεβαιώνεται από την απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου.
 
Πρόγραμμα LIFΕ: Σε αναζήτηση ισορροπημένων ρυθμίσεων
Ο Επίτροπος Potočnik μεταθέτει τις απαντήσεις των ερωτημάτων του Νίκου Χρυσόγελου για το πρόγραμμα LIFE στη συζήτηση που γίνεται με τη συμμετοχή και του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο του γενικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν νέο Κανονισμό του προγράμματος LIFE για την περίοδο 2014-2020, παρά τα θετικά της στοιχεία, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό. Η πρόταση δίνει βάρος σε μεγάλα κυβερνητικά σχέδια και μειώνει κατά το ήμισυ τα πολυάριθμα μικρά, αλλά επιτυχημένα προγράμματα που πραγματοποιούνται κυρίως από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε συνεργασία συνήθως με τοπικές αρχές. Πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες ρυθμίσεις, σχετικά μην την μη επιλεξιμότητα δαπανών για μόνιμο προσωπικό και το ποσοστό ΦΠΑ που δεν ανακτάται.
 
 
Επιστολή του Sven Giegold σχετικά με το Έγγραφο Εργασίας των Ευρωπαίων Πράσινων “Δεν υπάρχει σταθεροποίηση του Ευρώ χωρίς μια Πράσινη Νέα Συμφωνία”
Μήπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν πραγματικά κάποιο δίκιο όταν λένε ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους και δεν είναι ανταγωνιστικές; Εξετάσαμε λίγο πιο προσεκτικά τα δεδομένα των χωρών με πρόβλημα χρέους: Αποδείχθηκε ότι οι χώρες σε κρίση ζουν πέρα από τους οικολογικούς πόρους τους. Η εξάρτηση από ενέργεια και τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα) και άλλων μη-ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη δυναμική του χρέους στο Ευρώπη.
 
Οι Πράσινοι επανεκλέγονται στην κυβέρνηση μετά από ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
Οι Γερμανοί Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) πανηγύρισαν μια ακόμα εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία, μόλις μια εβδομάδα αφού διατήρησαν το αποτέλεσμα-ρεκόρ στο βόρειο κρατίδιο του Schleswig Holstein, και μπήκαν στην κυβέρνηση. Στις εκλογές της Κυριακής, κατάφεραν να επαναλάβουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του 2009 με 11.3% και να αυξήσουν τον αριθμό των εδρών τους κατά 6 στις 29, διατηρώντας έτσι την τρίτη θέση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας (πληθυσμός 17.8 εκατομμύρια).
 
To Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αντιδρά στις δηλώσεις Μπαρόζο
To Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα οφείλει «να υπακούσει ή να κατέβει από το τρένο του ευρώ». «Το τελεσίγραφο Μπαρόζο αποτελεί μια αναποτελεσματική αλλαζονική δήλωση», είπε η συμπρόεδρος του ΕΠΚ Monica Frassoni μιλώντας από το 16ο Συμβούλιο των Ευρωπαϊων Πράσινων στην Κοπεγχάγη. «Δεν είναι δυνατόν η μόνη απάντηση του προέδρου της Επιτροπής προς του έλληνες πολίτες και ψηφοφόρους να είναι η απειλή αποβολής από την Ευρωζώνη. Η απειλή αυτή συνιστά μια πράξη αλλαζονείας απέναντι στους έλληνες ψηφοφόρους».
 
Οι Ιρλανδοί Πράσινοι προετοιμάζονται για δημοψήφισμα
H Ιρλανδία οδεύει προς εκλογές στο τέλος του μήνα, όντας η μοναδική χώρα μεταξύ 25 χωρών που έχουν ήδη υπογράψει, η οποία θα διεξάγει δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Έως σήμερα, τα δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκές συνθήκες αποτελούν ιρλανδική παράδοση, καθώς σύμφωνα και με το Σύνταγμα τους, έχουν ψηφίσει για όλες από το Μάαστριχτ έως σήμερα και οι διαβουλεύσεις είναι συχνά πολύ αντιφατικές.
 
Το μέλλον της Ευρώπης: Δικαιότερο, πιο δημοκρατικό και ενωμένο
Παράλληλα με τις συζητήσεις για την Κοινωνική Ευρώπη, άλλο ένα σημείο επικέντρωσης του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κοπεγχάγη το Σαββατοκύριακο 11-13 Μάη, ήταν η μελλοντική εικόνα της Ευρώπης, από την οπτική των Πράσινων. Μπορεί η Ένωση να επιβιώσει με τον υπάρχων σχηματισμό της ή η επίλυση των τρεχουσών οικονομικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών κρίσεων απαιτεί ριζοσπαστική αλλαγή;
 
 
Για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Ομιλία – παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου ως σκιώδη εισηγητή στο Σχέδιο Γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τον στόχο «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1080/2006 (COM(2011)0614 -- C7-0328/2011 -- 2011/0275(COD)).
 
Για την υποστήριξη από το ΕΤΠΑ στο στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας
Ο Νίκος Χρυσόγελος τοποθετείται πάνω στο σχεδιο έκθεσης σχετικά με την "πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού ειδικών διατάξεων για την υποστήριξη του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης" (COM(2011)0611/2 -- C7-0326/2011 -- 2011/0273(COD)) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
Κοινές διατάξεις για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και την αλλαγή του Κανονισμού
Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στη συζήτηση του σχεδίου Έκθεσης σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου (COM(2011)0615 -- C7-0335/2011 -- 2011/0276(COD)).
 
Για συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Νίκος Χρυσόγελος παρεμβαίνει ως σκιώδης εισηγητής στο ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη θέσπιση του προγράμματος «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020 (COM(2011)0709 -- C7-0399/2011 -- 2011/0339(COD))
 
Για το Ευρωπαικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας
Ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγείται εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
 
Με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης
Ομιλία του Ν. Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος που θα κερδίσει τις καρδιές των πολιτών.
 
26 Μαίου, Ηράκλειο Κρήτης: Ομιλία για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
Συμμετοχή και ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης για την Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού στην Ευρώπη
 
29 Μαίου, Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες): Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου του ναρκωτικών. Μπορεί η Ευρώπη να ηγηθεί;
Φιλοξενία από τον Νίκο Χρυσόγελο στο Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες) ημερίδας για τα ναρκωτικά.
 
5 Ιουνίου, Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες): Ευρωπαϊκή ημερίδα για την κοινωνική οικονομία
Διοργάνωση από τον Νίκο Χρυσόγελο ευρωπαϊκής ημερίδας όπου θα γίνει παρουσίαση της έρευνας του World Watch Institute για την κοινωνική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή το “2012 - Ευρωπαϊκό Έτος Συνεταιρισμών”.
 
22 Ιουνίου, Σύρος: Ευρωπαϊκή ημερίδα: Διαχείριση απορριμμάτων και κοινωνικές επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης
Διοργάνωση από τον Νίκο Χρυσόγελο, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ημερίδας για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και την κοινωνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση απορριμμάτων.
 
27 και 28 Ιουνίου– Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες): Διημερίδα για την "Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών, της Ακτοπλοΐας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας – βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών"
Διοργάνωση με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου διημερίδας για να παρουσιαστούν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές, καλές πρακτικές, δυνατότητες χρηματοδότησης, και καινοτόμες εφαρμογές που προωθούν:

(α) τη πράσινη στροφή της ναυτιλίας και των λιμανιών (Τετάρτη 27/6),
(β) τη βιώσιμη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, καθώς και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας μέσω της κατασκευής περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποτελεσματικών πλοίων καθώς και τμημάτων πράσινης τεχνολογίας, συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές δραστηριότητες του κλάδου (Πέμπτη 28/6).
 
6-8 Ιουλίου, Τεχνόπολη-Γκάζι: “Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις. Πράσινη Οικονομία κι απασχόληση”
Διοργάνωση ευρωπαϊκής ημερίδας, σεμιναρίου για ενδιαφερόμενους και Έκθεσης καλών πρακτικών με θέμα «Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις – δυνατότητες απασχόλησης, πράσινη οικονομία» με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την ΔΗΩ κι άλλους φορείς.