02 Μαϊος 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, οπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Μήνυμα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου για τις εκλογές
Την Κυριακή 6 Μαΐου οι πολίτες αποφασίζουν με την ψήφο τους για το πώς θέλουν να ζήσουν σήμερα κι αύριο. Η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη μιας και η κρίση που βιώνουμε δε μοιάζει σε τίποτα με όσα ξέραμε και θεωρούσαμε ως δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τελούν υπό αμφισβήτηση. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι πολίτες όχι μόνο δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, αλλά δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται καμιά ελπίδα από τις θυσίες που επιβάλλουν τα μέτρα που λαμβάνονται. Όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζεται να έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, δημιουργικές, με προτάσεις, όραμα, δέσμευση για το δημόσιο συμφέρον. Στείλτε τους Οικολόγους Πράσινους (και) στην Ελληνική Βουλή, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά Συμβούλια, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μαζί με σας, για διέξοδο από την κρίση. Θα κάνουν τη διαφορά!
Δείτε το μήνυμα του Ν. Χρυσόγελου από τις Βρυξέλλες. Δείτε τα μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα 12 Πράσινων ευρωβουλευτών.
 
Ανοικτή επιστολή του Νίκου Χρυσόγελου προς τους νησιώτες
Την Κυριακή 6 Μαΐου σας προσκαλώ να στείλετε στη Βουλή τους Οικολόγους Πράσινους, μετά το Ευρωκοινοβούλιο και τα Περιφερειακό Συμβούλια. Αλλά και να υπερψηφίσετε τους Οικολόγους Πράσινους ώστε ένας/μία τουλάχιστον από τους βουλευτές τους, γυναίκα ή άνδρας, να προέρχεται από τα νησιά. Έχουμε αποδείξει ότι τιμάμε την ψήφο των πολιτών, όπου έχουμε εκλεγεί. Το να είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι (και) στην Ελληνική Βουλή δεν θα είναι απλώς άλλο ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά ένα κόμμα με διαφορετική πολιτική κουλτούρα στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Το να μπει στη Βουλή με τους Οικολόγους Πράσινους ένας νησιώτης ή μια νησιώτισα θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ρόλος που τα νησιά μας μπορεί να παίξουν στην αναγέννηση της χώρας και της κοινωνίας.
Διαβάστε το κείμενο θέσεων και την παρουσίαση των υποψηφίων ΟΠ Δωδεκανήσου. Διαβάστε κείμενα θέσεων και την παρουσίαση των υποψηφίων ΟΠ Κυκλάδων.
 
Ψήφο στους υποψήφιους Οικολόγους Πράσινους για την οικολογική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση Αχαίας και Ηλείας
Την Αχαϊα και την Ηλεία επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσογελος, σε μια σημαντική για τις οικολογικές πράσινες ιδέες μέρα, όπως είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γης όσο και στο πλαίσιο ενός συμβολισμού: οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και την οικονομική κρίση χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεσματική παρουσία της διοίκησης, αλληλεγγύη και ενεργούς πολίτες.
 
Περιοδεία του Ν. Χρυσόγελου στην Αχαία
Στην Αχαία περιόδευσε ο Ν. Χρυσόγελος την Κυριακή 22 Απριλίου, παγκόσμια «Ημέρα της Γης». Το πρωί, μαζί με τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακό Σύμβουλο με την “Οικολογική Δυτική Ελλάδα” και υποψήφιο στην Αχαΐα των Οικολόγων Πράσινων, επισκέφθηκε το χωριό Φτέρη και τις περιοχές που κάηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 για να δουν την πορεία αναγέννησης κι αποκατάστασης του δάσους αλλά και να συμπαρασταθούν στον Βασίλη Κωστάρα, πρόεδρο του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης. Σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα, το μεσημέρι, με την παρουσία των υποψηφίων των Οικολόγων Πράσινων στην Αχαΐα, Μανώλη Βέμη, Θηρεσίας Πολίτου, Κώστα Παπακωνσταντίνου, Νίκου Τζένου, Νίκου Ζαφειρόπουλου και Βασίλη Κουμπούρα, ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε για την κρίση και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από αυτήν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η απώλεια του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου θα μας κάνει διπλά φτωχούς.
 
Περιοδεία του Ν. Χρυσόγελου στην Ηλεία
Ο Νίκος Χρυσόγελος, παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής 22/4, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, το ψηφοδέλτιο Ηλείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που αποτελείται από ενεργούς, καθημερινούς πολίτες, γνωστοί για τη δράση τους υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του κοινού καλού: Διονυσία Γιαννοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος, Γιώργος Γουβιάς, δημοσιογράφος, Διονύσης Κράγκαρης, υποθηκοφύλακας Λεχαινών, Παναγιώτης Πατσός, αγρότης, Νίκος Σακούλης, ιδιωτικός υπάλληλος και Χλόη Ψυχογιού, φιλόλογος. Στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να μετατρέψουμε την καταστροφή στην περιοχή σε ελπίδα παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης του νομού στη βάση ενός “πράσινου σχεδίου”.
 
Επίσκεψη και συναντήσεις σε Μύκονο και Σύρο του Ν. Χρυσόγελου
Στην περιοδεία των υποψήφιων και στελεχών των Οικολόγων Πράσινων σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων συμμετείχε στις 28 και 29 Απριλίου ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χρυσόγελος. Το Σάββατο 28 Απριλίου επισκέφθηκε τη Μύκονο και μαζί με τον Νίκο Ασημομύτη είχαν συναντήσεις με πολίτες και φορείς του νησιού. Στη Σύρο, επισκέφθηκε μαζί με την Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, υποψήφια των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, όπου είχαν συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο ΝΕΩΡΙΟΥ και σε άλλους οικονομικούς κλάδους καθώς και για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την εργατική πρωτομαγιά. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε, επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών, τόσο για τα γενικότερα προβλήματα (οικονομική κρίση, ανεργία, λιτότητα, κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος, αλιεία κα) όσο και για ειδικότερα θέματα των Κυκλάδων (Ναυπηγείο, παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέσω συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, ΦΠΑ στα νησιά, ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών, κα)
Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου στο Αιγαίο TV. Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη στο εργατικό κέντρο Σύρου:
 
Περιοδεία στην Κρήτη του Νίκου Χρυσόγελου
Ο Νίκος Χρυσόγελος, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 30 Απριλίου το Ηράκλειο Κρήτης. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κάλεσε τους πολίτες, την Κυριακή 6 Μαΐου να στείλουν και στην ελληνική Βουλή τους Οικολόγους Πράσινους, μετά το Ευρωκοινοβούλιο και τα Περιφερειακό Συμβούλια. Αλλά και με την ψήφο τους να στείλουν στην Βουλή με τους Οικολόγους Πράσινους έναν βουλευτή, άνδρα ή γυναίκα, από την Κρήτη. Η οργή να μετατραπεί σε συνειδητή δέσμευση για αλλαγές. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τόσο τις πολιτικές όσο και τους πολιτικούς συχετισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μην κάνουν όμως το λάθος να ψηφίσουν για διώξουν τους “κλέφτες” και να μπουν στη θέση τους οι “μαχαιροβγάλτες”.
 
Μήνυμα από τα Χανιά του Νίκου Χρυσόγελου
Ένας τουλάχιστον από τους 8 - 10 βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων (άντρας ή γυναίκα) στη νέα Βουλή, να είναι από την Κρήτη, κάλεσε τους Κρητικούς και τις Κρητικές ο Νίκος Χρυσόγελος, από τα Χανιά όπου βρέθηκε, μετά το Ηράκλειο, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός αν οι Κρητικοί στηρίξουν και στην κάλπη με υψηλά ποσοστά τους Οικολόγους Πράσινους που αγωνίζονται μαζί με την κοινωνία και τους ενεργούς πολίτες για το δημόσιο συμφέρον. Ο Ν. Χρυσόγελος υπογράμμισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αποδείξει όπου έχουν εκλεγεί, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, ότι δε χάνουν το μυαλό, το ήθος και τις αξίες τους. Δεν βάζουν πάνω από όλα το προσωπικό ή ιδιοτελές συμφέρον, αντιθέτως, επιμένουν να αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον του 99% των πολιτών και όχι του 1%. Δειτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου και των ΟΠ Χανίων.
 
 
Αμυντικές Δαπάνες: Ανάλυση δεδομένων και πολιτικά συμπεράσματα
Είναι αλήθεια ότι τα θέματα άμυνας και εξοπλισμών δεν είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, ούτε τα χαρακτηρίζει η διαφάνεια. Όμως, η βαθιά κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας αναγκάζει όλους να ανοίξουμε επιτέλους τη συζήτηση και για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα των αμυντικών δαπανών που έμενε όμως σχεδόν εκτός πολιτικής συζήτησης για πολλές δεκαετίες. Κατά πόσο οι δαπάνες για την άμυνα και τα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν συμβάλει στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους σε αστρονομικά ύψη; Ήταν υπερβολικές; Αν ναι ποιος επωφελήθηκε; Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα ακολουθώντας άλλη αμυντική και εξωτερική πολιτική;
Κατεβάστε όλο το άρθρο από εδώ.
 
Αμυντικές Δαπάνες: 218 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1974-2010. Ασφάλεια και ανεξαρτησία ή επιβάρυνση χρέους και διαφθορά;
Παρέμβαση γύρω από το ζήτημα των εξοπλιστικών/αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα έκανε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη 17 Απριλίου, παγκόσμια μέρα μείωσης των εξοπλισμών. Στην ομιλία του ανέφερε πως η χώρα από τη μεταπολίτευση ως σήμερα έχει ξοδέψει συνολικά 218 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες συνεισφέροντας έτσι στη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Παρέθεσε σειρά στοιχείων που αναδεικνύουν ότι αυτού του είδους οι δαπάνες κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται ακόμα σε αξιοσημείωτα επίπεδα και σήμερα, σε μια περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης που διανύει η χώρα. Δείτε την παρέμβαση.
 
Μεταναστευτικό: Παθητικότητα και ξενοφοβία ή ανθρωπιστική αλλά οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική;
«Αντί να μιλάνε οι πολιτικοί για λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, βασισμένες σε μια ανθρωπιστική και οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, με αξιοποίηση υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων, αξιώνοντας και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - λύσεις που θα αποφορτίσουν την πίεση στην Ελλάδα-, παρασύρονται σε λαϊκιστικές προσεγγίσεις, προβάλλουν επικίνδυνες και ανεδαφικές προτάσεις που όχι μόνο θα εκθέσουν τη χώρα διεθνώς αλλά θα έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την μετανάστευση στην Ελλάδα - για 309.000.000 ευρώ μίλησε η Επίτροπος κα Malmstrom- αλλά η Ελλάδα έχει απορροφήσει ελάχιστα και όσοι κυβέρνησαν τον τόπο έχουν ευθύνη γι’αυτό» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων μιλώντας στην Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα, την Πέμπτη 19 Απριλίου.
Δείτε την αντιπαράθεση Δ. Δρούτσα και Ν. Χρυσόγελου. Δείτε την παρέμβαση 1 λεπτού του Ν. Χρυσόγελου.
 
Μεταναστευτικό: Η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης εκτρέφει την ξενοφοβία και τις ακραίες πολιτικές. Γραπτή ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ο Ν. Χρυσόγελος ουσιαστικά συνέδεσε τη σημερινή ανθρωπιστικά απαράδεκτη και κοινωνικά εκρηκτική κατάσταση γύρω από το θέμα, με την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων που το διαχειρίζονται τόσα χρόνια. Επίσης, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων, στη ειδική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIEBE) του Ευρωκοινοβουλίου, με την παρουσία του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ κ. Χρυσοχοϊδη.
 
 
Η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει το κοινωνικό της πρότυπο-Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
«Η Κομισιόν έκανε σοβαρό λάθος επιμένοντας τόσο καιρό σε μια πολιτική ισοπεδωτικής λιτότητας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε σήμερα μερικές γενικόλογες προτάσεις για περισσότερη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως, τώρα, ακόμα και αν οι προτάσεις ήταν συγκεκριμένες και συνεκτικές, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ πιο αρνητική βάση», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης από τον κ Μπαρόζο των «μέσων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης». Δείτε την παρέμβαση.
 
Για τον Μηχανισμό Επιμερισμού Κινδύνου (Risk Sharing Instrument)
O Νίκος Χρυσόγελος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης από τον κ. Μπαρόζο των «μέσων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης», εξήγησε τη θέση των Πρασίνων: «Σαν Πράσινοι δεν είμαστε ενάντια στο Μηχανισμό Επιμερισμού Κινδύνου (ΜΕΚ), και θεωρούμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμος για να ενθαρρύνει επενδύσεις σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Όμως λείπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των έργων που θα λάβουν βοήθεια από αυτό το μηχανισμό. Η Ομάδα των Πρασίνων θεωρεί ότι στερείται λογικής να ξοδευτούν Ευρωπαϊκοί πόροι για έργα που είναι μη βιώσιμα όχι μόνο από την οικολογική αλλά και από την οικονομική σκοπιά, μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η απειλή που τίθεται από τις Ευρωπαικές εταιρίες για υψηλότερες αποζημιώσεις που θα προκύψουν αν τα έργα των αυτοκινητοδρόμων ακυρωθούν». Δείτε την παρέμβαση.
 
Κάτω τα χέρια από τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών
Γροθιά στις ατομικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, την απόφαση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, με ευθύνη κυρίως των δύο μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών, που με περισσή υποκρισία ανάβουν το πράσινο φως για την αμφιλεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ των προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Όχι όπλα για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία – Παρέμβαση των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
Στη δράση των Πρασίνων ευρωβουλευτών με σύνθημα “Όχι όπλα για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία” συμμετείχε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Παρά το εμπάργκο όπλων της ΕΕ που απαγορεύει «την πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγωγή όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων» προς Συρία από κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες φαίνεται να εμπλέκονται κράτη μέλη στην παραβίαση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων - κυρίως ρωσικών και ιρανικών - προς το καθεστώς Άσαντ φέτος. Δύο περιπτώσεις αναφέρθηκαν κατά τη σχετική παρέμβαση των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην επιστολή των συμπροέδρων της ομάδας προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Άστον. Δείτε φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία των Πράσινων. Διαβάστε την ανοικτή επιστολή των συμπροέδρων των Πράσινων στην κ. Άστον.
 
 
Ήπειρος αυτοκινητόδρομος «Τρανσέρα» στο βουνό ή στοπ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Το περιβάλλον ανυπεράσπιστο για μια ακόμη φορά; - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας
To θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας στην Ήπειρο φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Συγκεκριμένα, στο πρώτο υποτμήμα του έργου «Βελτίωση Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας», και ειδικότερα στο κομμάτι από τον κόμβο Εγνατίας (λιμάνι) έως τη θέση Πλαταριά, προγραμματίζεται να κοπεί το βουνό σε σχήμα ανάποδου «Π» (τρανσέρα) για να διέλθει ισόπεδα ο δρόμος. Η επέμβαση αυτή που προστίθεται σε ήδη υπάρχουσα ανάλογη επέμβαση, θα επιβαρύνει σοβαρά την αισθητική του τοπίου σε μια τουριστικά σημαντική περιοχή και θα καταστρέψει τμήμα πυκνής δασικής βλάστησης. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που προτείνεται από το δήμο, την αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας και κατοίκους, ώστε να περιορισθεί η επίπτωση στο τοπίο και το δάσος.
 
ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ στο Βόλο: Οι εργαζόμενοι στο δρόμο και η κοινωνική ευθύνη στο ναδίρ! Θα μπει ένα τέλος; Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου
Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος για το θέμα της ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLASA.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο Βόλο, μετά από καταγγελία που έγινε προς τους Οικολόγους Πράσινους από το Σωματείο Εργαζομένων “ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION” και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία στο διάστημα 10.2010-01.2012 προέβη σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, ενώ προηγουμένως είχε εξαγγείλει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Όμως παρά το ότι η εταιρεία επικαλείται τη δυσχερή οικονομική της κατάσταση που την οδήγησε σε κλείσιμο, πρόσφατα επαναπροσέλαβε πρώην εργαζόμενους που είχαν δεχτεί την εθελούσια έξοδο. Παράλληλα, ασκεί πίεση με διάφορες πρακτικές στους απεργούς και λοιπούς απολυμένους, ενώ φαίνεται να ιδρύει και νέα εταιρεία με το όνομα ΑRCELOR MITAL FLAT CARBON S.A. και έδρα στην Αττική, με τον ίδιο σκοπό και τμήμα του παλιού της προσωπικού.
 
 
Oι Πράσινοι για την Οικονομική Ανάκαμψη της ΕΕ και την Απασχόληση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο ανακοινώσεις διατυπώνοντας προτάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ως απάντηση στην κρίση και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Οι Πράσινοι χαιρέτισαν την μετατόπιση της έμφασης από τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, αλλά προειδοποίησαν ότι οι προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη. Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην απασχόληση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η εφαρμογή χρειάζεται το ίδιο σθένος με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Γυναίκες και Κλιματική Αλλαγή: Στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση των γυναικών - Έκθεση πρωτοβουλίας από την Πράσινη Ευρωβουλευτή NicoleKiil-Nielsen
Λίγες εβδομάδες πριν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής για την Γη στο Ρίο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (418 ψήφοι υπέρ, 87 κατά και 36 αποχές) την έκθεση της Πράσινης συντάκτριας Nicole Kiil-Nielsen με τίτλο «Οι γυναίκες και η κλιματική αλλαγή». Η έκθεση επισημαίνει τα ευρήματα που δείχνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται χειρότερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (το 85% των ανθρώπων που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του κλίματος που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές είναι γυναίκες, το 75% των περιβαλλοντικών προσφύγων είναι γυναίκες) και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως το να συμπεριληφθεί η ισότητα των φύλων στην πολιτική της κλιματικής αλλαγής και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στην ΕΕ.
 
Ενέργεια και Φόρος Διοξειδίου του Άνθρακα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για τη φορολογία της ενέργειας, η οποία καθορίζει τα ελάχιστα ευρωπαϊκά ποσοστά, με σκοπό να εισαγάγει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη φορολόγηση του άνθρακα. Οι Πράσινοι επέκριναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία ζητά την παράταση ορισμένων βασικών κενών στην ισχύουσα νομοθεσία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση του πετρελαίου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Εκτιμούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε παράλογα κίνητρα για βρώμικα καύσιμα, καθώς οι Ευρωβουλευτές υπέκυψαν στα παραπλανητικά λόμπυ.
 
 
Η βιώσιμη διαχείριση των νερών δεν σηκώνει άλλες αναβολές - Νερό με επάρκεια και καλή οικολογική κατάσταση για τα παιδιά μας
Ο Νίκος Χρυσόγελος παρεμβαίνοντας ως εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων κατά τη συζήτηση του σχεδίου έκθεσης για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα νερά, την Τετάρτη 25/4/2012, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η βιώσιμη διαχείριση των νερών τόσο για τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών και της οικονομίας όσο και των οικοσυστημάτων καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών κι εθνικών πόρων κι άλλων οικονομικών εργαλείων για την επίτευξή της θα συμβάλλουν όχι μόνο στην διατήρηση της βάσης για τη ζωή και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ώθηση της πράσινης καινοτομίας και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κύκλο του νερού, ιδιαίτερα στη μείωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του.
 
Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής: Η θέση των Πράσινων
Αυτές τις μέρες καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συναποφασίσει για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μερικά καλά στοιχεία αλλά και κάποια επικίνδυνα. Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η αναθεωρημένη ΚΑλΠ θα πρέπει να θέσει την περιβαλλοντική αειφορία, στη βάση της αρχής της προφύλαξης και της διαχειριστικής προσέγγισης των οικοσυστημάτων, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, εμπλέκοντας ενεργά τις τοπικές κοινωνίες και τη παράκτια αλιεία στην διαδικασία συνδιαχείρισης και προστασίας των αποθεμάτων.
 
Τα κύρια σημεία του στρογγυλού τραπεζιού διαβούλευσης για την αλιεία
Εκπρόσωποι των αλιέων παράκτιας και μέσης αλιείας, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και της αυτοδιοίκησης συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι διαβούλευσης με θέμα «Η Μεταρρύθμιση της Κοινής Πολιτικής για την Αλιεία & το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας» που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, το Σάββατο 21 Απριλίου, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
 
«Η Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας»
Η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚαλΠ) μέχρι το 2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας (ΕΤΑΘ) συζητιούνται αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Νίκος Χρυσόγελος, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 7 Μαίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου την εισήγησή του για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Στο πλαίσιο της πολιτικής διαβούλευσης με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς πριν την προετοιμασία των εισηγήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος έχει συζητήσει με ένα σύνολο φορέων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της γνωμοδότησης είχε τονίσει τη σημασία των παράκτιων, μικρής κλίμακας, αλιέων για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και τις δυσκολίες πρόσβασής τους σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
 
Μεταναστευτικό: ρεαλισμός, φαντασιώσεις και η Χρυσή Αυγή
Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs.
 
Συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου στο Αιγαίο TV
 
Bίντεο από την επίσκεψη στο εργατικό κέντρο Σύρου
 
2-6 Μαίου:
Ο Νίκος Χρυσόγελος θα βρίσκεται στις 2 και 3 Μαίου στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό τόσο να παρουσιάσει το έργο του στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και να στηρίξει τους υποψήφιους των Οικολόγων Πράσινων στη Βόρεια Ελλάδα. Στις 4 Μαίου θα μεταβεί στη Σίφνο όπου και θα ψηφίσει.
 
26 Μαίου:
Συμμετοχή και ομιλία στην εκδήλωση που διοργανώνει το γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης για την Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού στην Ευρώπη.
 
29 Μαίου:
Συμμετοχή σε ημερίδα για τα ναρκωτικά.
 
5 Ιουνίου - Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκή ημερίδα για την κοινωνική οικονομία
Παρουσίαση της έρευνας του World Watch Institute για την κοινωνική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
22 Ιουνίου - Σύρος - Ευρωπαϊκή ημερίδα: Διαχείριση απορριμμάτων και κοινωνικές επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης
Ημερίδα σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
 
27 Ιουνίου - Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκή ημερίδα: Πρασινίζοντας τα λιμάνια, πρασινίζοντας τα πλοία
Ημερίδα με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για το μετασχηματισμό του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.
 
28 Ιουνίου - Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκή ημερίδα: Ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νησιών
Μεταστροφή των ναυπηγείων για κατασκευή περιβαλλοντικά αποτελεσματικών πλοίων, τμημάτων πράσινης τεχνολογίας.
 
6-8 Ιουλίου:
Ημερίδα, Σεμινάριο και Έκθεση σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς με θέμα «Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις με έμφαση στις ΑΠΕ».
 
Last modified on Τετάρτη, 02 Μαϊος 2012 20:16