19 Μάρτιος 2024

     prasinoi-logo-green         

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:
07 Αυγούστου 2017

Τα καραβάκια της ελπίδας, μια δράση μνήμης κι αφύπνισης για το προσφυγικό

  •  
 
H 20 Ιουνίου έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων #WRD. Με αφορμή αυτή την Ημέρα,  ο Άνεμος Ανανέωσης, το κέντρο υποδοχής και ένταξης Προσφύγων WELCOMMON μαζί με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Victoria Project οργάνωσαν από κοινού μια δράση στη μνήμη των προσφύγων που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να φτάσουν σε πιο ασφαλή μέρη στην Ευρώπη. Πάνω από 30.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από πολέμους, κινδύνους για τη ζωή τους, βασανιστήρια και διακρίσεις. Τα περισσότερα άτομα από αυτά θα ζούσαν αν υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για να περάσουν σε χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να προστατέψουν τους πρόσφυγες.
 
Τα παιδιά πρόσφυγες είναι σήμερα περίπου το 50% όσων αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους και να γίνουν πρόσφυγες. Στο WELCOMMON, το κέντρο υποδοχής, φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων που έχει ο δημιουργήσει ο Άνεμος Ανανέωσης σε συνεργασία με την ΕΑΤΑ και με την υποστήριξη της UNHCR, φιλοξενούνται πολλά παιδιά με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους (δεν είναι δηλαδή ασυνόδευτα). Δουλεύουμε με τα παιδιά αυτά ώστε να επιστρέψουν στην παιδικότητά τους, να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικό περιβάλλον, να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να αντιμετωπίσουν τα τραύματα και τα προβλήματά τους μέσα από δημιουργικότητα, τέχνη, ζωγραφική, φωτογραφία, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
 

 

Τα παιδιά πρόσφυγες μιλάνε όμως, εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Τα βλέπουμε όλα αυτά αποτυπωμένα στην δουλειά τους, πιο συχνά σε ένα έργο ζωγραφικής σε χαρτί, στον τοίχο, σε ένα χαρτόνι. Αυτή τη φορά τα παιδιά πρόσφυγες συμμετείχαν στην κατασκευή μικρών καραβιών από χαρτί αλλά και από ανακυκλώσιμα υλικά.

Oι μαθητές του σχολείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών “Alef School” καθώς και παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Welcommon, δημιούργησαν με τα αυτοσχέδια καραβάκια τους  – καραβάκια σαν κι αυτά που τους έφεραν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη – ένα «θαλασσινό τοπίο» στην οδό Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας (έξω από το Victoria project) σε ανάμνηση όσων πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο αλλά και διατρανώνοντας την ανάγκη για ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες. Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών προσφύγων και ζητάμε ασφαλές πέρασμα για όλους τους πρόσφυγες!
Τα εκατοντάδες καραβάκια ξεκίνησαν το ταξείδι τους συμβολικά από την οδό Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας και κατέληξαν, τελικά, στο WELCOMMON (WELCOME in COMMON).

  

Πλέον κοσμούν τοίχους της εισόδου του πρότυπου αυτού κέντρου που προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο φιλοξενίας, εκπαίδευσης, κοινωνικο-ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, μαζί με τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος και των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών.