26 Ιουνίου 2016

Δημόσια πρόσκληση ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ελάτε να συνδιαμορφώσουμε μια νέα πολιτική

tree-desert

Δημόσια πρόσκληση ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ελάτε να συνδιαμορφώσουμε μια νέα πολιτική

Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην συγκρότηση ενός πολιτικού χώρου, αποτελώντας την εναλλακτική λύση απέναντι στο σημερινό αδιέξοδο πολιτικό σύστημα.

Αν και αυτό που κυριαρχεί είναι η γενικότερη απογοήτευση και απαξίωση για την πολιτική και το πολιτικό σύστημα, δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι στην χρεοκοπία της χώρας και στην συνεχιζόμενη βαθιά και πολύπλευρη κρίση έχουν οδηγήσει οι πολιτικές που ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Μια κρίση που οφείλεται σε πολιτικές, δεν αντιμετωπίζεται με ατομικές προσπάθειες διάσωσης. Αντιμετωπίζεται με διαφορετικές πολιτικές που προσφέρουν συνεκτικές λύσεις.

 

Το Brexitέρχεται, επίσης, να ταρακουνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για μας, τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ, ένα από τα μηνύματα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι ότι για να επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνουν αλλαγές τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και –κυρίως- στις πολιτικές. Η κρίση έχει αλλάξει τα πάντα και οι θεσμοί δεν μπορεί να θεωρούν ότι το “businessasusual” θα μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές λιμάνι! Αντιθέτως, η συνέχιση των ίδιων πολιτικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αναταράξεις και ίσως στην διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προοπτική που θα έπρεπε να μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Τα κόμματα αποδείχθηκαν ανίκανα να διαχειριστούν ορθολογικά την κρίση ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση της οικονομίας και την διάλυση της κοινωνίας. Συνέβαλαν, το καθένα με τον τρόπο του, στην μετατροπή της κρίσης σε ολική καταστροφή. Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια επαγγελματιών της καρέκλας, τυχοδιωκτών και γραφικών. Παρά τα όποια δικά μας λάθη, οι Αξίες και οι Αρχές παραμένουν στην προμετωπίδα της συλλογικής μας δράσης. Γι αυτό και δεν ανταλλάξαμε τις «ευκαιρίες» που μας δόθηκαν με καρέκλες και προσωπικό βόλεμα. Τα λάθη διορθώνονται, όχι όμως και ο ευτελισμός.

Με βάση τα ανωτέρω θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί με συμμετοχικό τρόπο ένας νέος πολιτικός φορέας που θα προσφέρει πραγματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Που θα επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή και κινητοποίηση της κοινωνίας στη βάση ενός λογικού, δίκαιου, εναλλακτικού και διαμορφωμένου μέσα από διάλογο σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Είναι καιρός να επιστρέψει η (πράσινη,  κοινωνική) πολιτική που βασίζεται σε αξίες και αρχές στο κέντρο της συζήτησης και της πολιτικής/κοινωνικής παρέμβασης. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις εξελίξεις που θα καθορίσουν τη χώρα, την κοινωνία μας και την Ευρώπη για τις επόμενες γενιές.

Καινοτομία στην πολιτική και στις λύσεις

Υπάρχει εναλλακτική λύση: Η πρότασή μας λοιπόν επιδιώκει τις συμμαχίες για τον «τρίτο δρόμο», μια πραγματική εναλλακτική επιλογή, για να βγούμε από την μακροχρόνια, βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Προτείνουμε η εξυγίανση των δημοσιονομικών να βασιστεί σε πολιτικές και μέτρα που είναι πολύ πέρα από την άδικη λιτότητα και την παράλογη φορολογική επιβάρυνση ή από μια επιδερμική «ανθρωπιστική» πολιτική που δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα προβλήματα.

Ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σχεδίου   για οικονομικό μετασχηματισμό, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος. Σημαντικά εργαλεία – ακόμα και για την δημοσιονομική εξυγίανση - μπορεί να είναι η κοινωνική και πράσινη καινοτομία, και, μεταξύ άλλων, μια ενεργειακή επανάσταση που θα οδηγήσει σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ενώ προστατεύει το κλίμα και μειώνει τη ενεργειακή φτώχεια.  Για να είναι η κοινωνία συμμέτοχη στις αλλαγές πρέπει οι πολιτικές να προωθούν κοινωνικά δίκαια μέτρα και να λύνουν βασικά προβλήματα, να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, να μειώνουν τις ανισότητες.

Κάλεσμα για την συγκρότηση μιας νέας πολιτικής των πολιτών

Μια τέτοια πολιτική προοπτική δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει κανένα από τα υπάρχοντα (παλιά και «νέα») κόμματα, όπως έχει αποδειχτεί. Γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα για την συνδιαμόρφωση ενός νέου πολιτικού φορέα. Κι αφετέρου,  δίνουμε έμφαση στην ενδυνάμωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και  της πρωτοβουλίας των πολιτών. Θεωρούμε ότι αυτά τα δύο πρέπει να πάνε παράλληλα.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, (α) σε πολίτες με κριτική σκέψη που βρίσκονται στον οικολογικό και κοινωνικό χώρο μας, (β) σε ομάδες που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα και (γ) σε δημιουργικές κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Επιδιώκουμε μέσα από αυτήν την ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή να παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε έναν κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για την διαμόρφωση από τα κάτω μιας  πολιτικής και στρατηγικής που θα προωθεί σε όλα τα επίπεδα.

 

Με βάση αυτούς τους άξονες απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες μας που μοιράζονται την αγωνία μας για το μέλλον, να συμπαραταχθούν μαζί μας για να επεξεργαστούμε από κοινού και να συνδιαμορφώσουμε παραπέρα τις θέσεις μας και να αγωνιστούμε γι’ αυτές.

Οι προτάσεις των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει ως στόχο την ευημερία των ανθρώπων και όχι απλά την ευημερία των αριθμών.  Η (αχαλίνωτη) οικονομία της αγοράς, όπως αυτή κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια, έδειξε απροστάτευτη και χωρίς εργαλεία άμυνας απέναντι στα παιχνίδια μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που μετέτρεψαν τα χρηματιστήρια από μηχανισμούς επένδυσης και τόνωσης της οικονομίας σε καθαρό τζόγο και κερδοσκοπία με αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος. Πρέπει εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία και να στηρίξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Διεκδικούμε μια βιώσιμη ευημερία που δεν εξαρτιέται από την κατανάλωση. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στον άκρατο καταναλωτισμό και να επιδιώξουμε μια πιο ήπια, πιο αληθινή και ποιοτική προσέγγιση της ζωής. Επιστροφή λοιπόν στον κρατισμό; Ασφαλώς όχι.  Η οικονομία της αγοράς που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε πρέπει να αντικατασταθεί απόμια νέα, «νοικοκυρεμένη», στην οποία θα υπάρχουν όρια τόσο στη χρήση των πηγών ενέργειας (που θα βασίζονται στις ανανεώσιμες) και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όσο και γενικότερα στην κατανάλωση.

Στο ψευτοδίλημμα Ανάπτυξη ή Προστασία του Περιβάλλοντος προτάσσουμε την Πράσινη Οικονομία που σέβεται το περιβάλλον, τους ήπιους ρυθμούς, και την όλο και περισσότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την μείωση της σπατάλης πρώτων υλών, την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μηδενικών αποβλήτων και αξιοποίησης λύσεων που προσφέρει η φύση.

Η Πράσινη Οικονομία έχει αποδειχθεί ότι πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί σήμερα το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης από πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ. Αποτελεί επίσης, ήδη, συστατικό στοιχείο στον οικονομικό προγραμματισμό πολλών χωρών, ειδικά στην Ευρώπη, όπως η Δανία.

Ναι, λοιπόν, στην πρόοδο, με δημοκρατία και με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα στοχεύει στην ευημερία του ανθρώπου και όχι μόνο στην ευημερία των αριθμών, ναι στη στόχευση περισσότερο στην ποιότητα παρά στη ποσότητα, όπου το περιβάλλον θα είναι συστατικό στοιχείο της ποιότητας της ζωής μας, της δικής μας και των επόμενων γενεών, όχι στον αχαλίνωτο καταναλωτισμό και το «γκλάμουρ», ναι στην πρόσβαση στην Παιδεία, στην μόρφωση για όλους και όλες, στην δημιουργικότητα και στον πολιτισμό και τέλος, ναι, στις ανθρώπινες σχέσεις!

Πιστεύουμε σε μία συμμετοχική κοινωνία αλληλεγγύης των πολιτών με πρωτοβουλίες και δράσεις σε διάφορα επίπεδα. Στοχεύουμε σε πολιτικές αλληλεγγύης αλλά επειδή η έννοια είναι παρεξηγημένη δεν εννοούμε ότι κάποιοι άλλοι - ιδιώτες ή το κράτος - αναλαμβάνουν την προστασία των πιο αδύναμων και ευάλωτων, αλλά, σε αντίθεση με αυτή την πατερναλιστική και αναποτελεσματική τελικά πολιτική αντίληψη, εμείς αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη ως σύνολο πολιτικών και πρακτικών που δίνουν την δυνατότητα επίτευξης της κοινωνικής συνοχής μέσω της συμμετοχής των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, γλώσσας, σεξουαλικής προτίμησης, ηλικίας, χρώματος, στη συν-διαμόρφωση των λύσεων για τα προβλήματά τους.

Επιδιώκουμε τη μείωση των ανισοτήτων, την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην οικονομία, την προώθηση της δικαιοσύνης και της ισονομίας, τη άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων, την ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας αλλά και την προσαρμογή της εργασίας στις ικανότητες, δεξιότητες κάθε ενός και κάθε μίας (αντί να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε όλους σε ένα ίδιο μοντέλο εργασίας και συνθηκών εργασίας). Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας όχι απλώς ως άλλο ένα μοντέλο επιχειρήσεων αλλά ως μια εναλλακτική στρατηγική για την οικονομία με στόχους την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ενσωμάτωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας στην οικονομία.

Στηρίζουμε την αυτό-οργάνωση των εργαζομένων αλλά και των ανέργων όχι στη βάση συντεχνιακών και ιδιοτελών συμφερόντων αλλά ως εργαλείο για να προωθηθούν αλλαγές και βελτιώσεις προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της κοινότητας.

Η πολιτική οφείλει να αλλάξει, με συμμετοχή των πολιτών ώστε να μην είναι προνόμιο μιας κλειστής κάστας επαγγελματιών ή κομματικών μηχανισμών που νοιάζονται για την αναπαραγωγή των ιδιοτελών συμφερόντων τους, αλλά να αποτελεί δημοκρατικό εργαλείο επίλυσης των προβλημάτων των πολλών και να βασίζεται σε δεσμευτικά προγράμματα και αξίες.

Η πολύπλευρη κρίση των καιρών μας (οικολογική, κλιματική, οικονομική, κοινωνική, αξιακή, θεσμική) απαιτεί όντως αλληλεγγύη και συνεργασία, νέες ιδέες και βαθιές αλλαγές. Δεν αντιμετωπίζεται με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, απολυταρχικό τρόπο ή με επιστροφή στον εθνικό και προσωπικό απομονωτισμό ή με τυφλή υποταγή στις επιταγές μιας ανεξέλεγκτης αγοράς ή με ψευδαισθήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις για έναν παράδεισο,  που συνήθως οδηγούν σε βάθεμα της κρίσης.

Η πολύπλευρη κρίση θα αντιμετωπιστεί μέσα από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο που ενισχύουν ταυτοχρόνως την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, την δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Με σεβασμό απέναντι σε όλους και όλες, με κοινωνική ένταξη και όχι αποκλεισμό, με κατανόηση και αποδοχή του διαφορετικού για να συνθέσουμε μια νέα ποιότητα.

Κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει, κανένας δεν πρέπει να καταλήγει στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνίας. Η αλληλεγγύη δεν είναι κενή περιεχομένου συνθηματολογία, αλλά στοιχείο μιας νέας πολιτικής κουλτούρας αλλά και μιας νέας προσωπικής κουλτούρας.

 

Ναι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν και αυτό δεν θα γίνει με επιβολή από τα πάνω ή πιστεύοντας σε «σωτήρες», αλλά με ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, κοινωνική και οικολογική καινοτομία, ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας, ενδυνάμωση του πολιτισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, αξιοποίηση καλών πρακτικών και συνεργασία με τα πιο δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας, με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να παράγει πολιτική κι όχι διαφθορά, πελατειακές σχέσεις ή βαρβαρότητα. Και αυτή είναι η δική μας πρόταση για αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι

Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη πιστεύουμε πως σε μία συγκυρία, όπως η σημερινή,  δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις εξελίξεις που θα καθορίσουν τη χώρα, την κοινωνία μας και την Ευρώπη για τις επόμενες γενιές.

Ελάτε να οργανωθούμε από κοινού, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μιας νέας πολιτικής των πολιτών που θα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην κοινωνία. Ναι, μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, την κοινωνία και την πολιτική με δημιουργικό τρόπο.

Καταθέτουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας προς συζήτηση στο www.prasinoi.gr και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες μας που μοιράζονται την αγωνία μας για το μέλλον. Να συμπαραταχθούν μαζί μας για να επεξεργαστούμε από κοινού και να συνδιαμορφώσουμε παραπέρα τις θέσεις μας και να αγωνιστούμε γι’ αυτές.

Αν βρίσκετε ότι η πρόσκληση σας αφορά επικοινωνήστε μαζί μας είτε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά με κάποιο από τα μέλη του προεδρείου ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας ηλεκτρονικά στη φόρμα: https://www.surveymonkey.com/r/VLFM73G

Φιλικά

Τα μέλη του προεδρείου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Νίκος Χρυσόγελος, Όλγα Θεοδωρικάκου, Ρούλα Καστρινάκη, Μιχάλης Μπονατάκης, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ελεάνα Ζιάκου, Αναστασία Γκολιομύτη, Σοφία Παπαχρήστου, Δημήτρης Γουμάγιας, Θανάσης Καρυάμης.