Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 00:00

Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς στην διδασκαλία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη βοήθεια "βαλιτσών ενέργειας" Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Δύο πολύ ενδιαφέροντα διαδραστικά εργαστήρια για την διδασκαλία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του έργου GRÆDUCATION, την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / Wind of Renewal» και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για θέματα Περιβάλλοντος (UFU). Σε αυτά συμμετείχαν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί από δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ.

 

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο με θέμα: «Η διδασκαλία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δημοτικό σχολείο: Σταθμοί μάθησης με τη χρήση της “Βαλίτσας Ενέργειας”, με μεγάλη συμμετοχή δασκάλων από δημοτικά σχολεία της Αττικής.

  

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εργαστήριο με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Πρακτική εκπαίδευση κι επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», με μεγάλη συμμετοχή καθηγητών γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ από την Αττική.

  

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν με χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων:
- Νίκος Χρυσόγελος, «Άνεμος Ανανέωσης»
- Silke Steinberg, έργο GRAEDUCATION / FIAP e.V.
Εισαγωγή, προσδοκίες από το διαδραστικό εργαστήριο Wolfgang Jung, έργο GRAEDUCATION / Επιστημονικό Πάρκο Γκελζενκίρχεν, ενώ το πρακτικό μέρος “Σταθμοί μάθησης με τη «Βαλίτσα Ενέργειας», συντόνισε ο Ralf Engelbrecht - Schreiner, από το Επιστημονικό Πάρκο Γκελζενκίρχεν

Η «Βαλίτσα Ενέργειας» αποτελεί μια επιπλέον ανάπτυξη των «Βαλιτσών πειραματισμού», οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Powerado από το UfU στο Βερολίνο. Το έργο Powerado χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων και από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU).

Και τις δύο, μέρες μετά τις παρουσιάσεις και τα πειράματα, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροφοδότηση και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαπιστωθούν τόσο τα στοιχεία/εργαλεία που βοηθάνε τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν το θέμα σε μαθητές διαφορετικών ηλικιών και γνωστικών επιπέδων αλλά και τι θα χρειάζονταν να γίνει για τα προσαρμοστούν οι βαλίτσες στην ελληνική πραγματικότητα και στις ανάγκες των δικών μας σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ.

Δημιουργία ενεργειακού εργαστηρίου εκπαίδευσης στην Αθήνα

Η συνεργασία μεταξύ των Γερμανών εταίρων και του Ανέμου Ανανέωσης έχει, μετά τα σεμινάρια, θέσει δύο στόχους:

- να προσαρμοστούν οι πειραματικές “Βαλίτσες Ενέργειας” στα ελληνικά δεδομένα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ελπίζουμε αυτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού)

- να δημιουργηθεί μέσα στο Welcommon Hostel ένα ενεργειακό εργαστήριο (energy lab), ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση μαθητών και άλλων πολιτών σε θέματα ενεργειακής αποτελεσματικότητας και ανανεώσιμης ενέργειας, μέσω της διοργάνωσης πειραμάτων, σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων, που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαδραστικής εκπαίδευσης.

Τα δύο εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του WELCOMMON Hostel, του χώρου που έχει δημιουργήσει ο Άνεμος Ανανέωσης κι αποτελεί συνδυασμό καινοτόμου Hostel - που απευθύνεται σε πανεπιστήμια, σχολεία, κοινωνικές και καλλιτεχνικές ομάδες που επισκέπτονται την Αθήνα – και κέντρου για κοινωνική και πράσινη καινοτομία, τέχνη και κοινωνική ένταξη κι ενδυνάμωση.

Μια τέτοια προοπτική εντάσσεται στην στρατηγική του Ανέμου Ανανέωσης για 
- ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και των πολιτών στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του κλίματος και στροφής στις ΑΠΕ, 
- επαγγελματικού προσανατολισμού προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ
- εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την διδασκαλία των ανανεώσιμων πηγών, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του κλίματος, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης

@EUKI_Climate #WELCOMMONHOSTEL #Graeducation

Αναλυτικά για τα εργαστήρια: https://anemosananeosis.gr/el/energylab-teaching23/

Read 2355 times