03 Αυγούστου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ IΟΥΛΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Να πρασινίσουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών - Να μην αγνοούνται νησιά κι αραιοκατοιημένες περιοχές
Oι Πράσινοι είναι υπέρ της συμμετοχής των Περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών για τις μεταφορές για λόγους διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, ολοκληρωμένης προσέγγισης σε θέματα μεταφορών και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Δείτε το βίντεο.
 
Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης η πρότασή της για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής
Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε στις 11 Ιουλίου την πρόταση για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020. Στην έκθεση Victor Bostinaru που υιοθετήθηκε περιλαμβάνονται και προτάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, που είναι εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στα θέματα πολιτικών συνοχής αλλά και ένας από τους 4 αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος των Πράσινων, στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με στόχο να συμφωνηθεί από κοινού η τελική μορφή του Κανονισμού για το Ταμείο Συνοχής.
 
Καταψήφισε τη Συμφωνία ACTA το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τη Συμφωνία ACTA με 478 ψήφους κατά και μόλις 39 ψήφους υπέρ. “Είναι μια μεγάλη επιτυχία του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι γνωστό πως η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης, γνωστή ως ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, ενώ απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου και γενικότερα περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες" δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Αναγκαία η παρέμβαση της Κομισιόν για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα
Το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα έφερε στο Ευρωκοινβούλιο με ομιλία-παρέμβασή του ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει και μπορεί να γίνει με αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και όχι με διάλυσή τους. Η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να προέλθει όχι από οριζόντιες και άδικες περικοπές κοινωνικών υποδομών αλλά από την αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων πόρων καθώς και από την βελτίωση της υγείας μέσω της πρόληψης των ασθενειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δείτε το βίντεο.
 
Σχετικά με τους στόχους της Κυπριακής προεδρίας
Η συνοχή μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι Ευρώπη 2020, η έξοδος από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και με περισσότερο Ευρώπη, με πράσινη καινοτομία και δημιουργία θέσεων εργασίας, η δεσμευτική συμμετοχή των Περιφερειών και των κοινωνικών εταίρων στα Συμβόλαια Εταιρικής Σχέσης ΕΕ και Κρατών - Μελών για τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2014-2020, η εφαρμογή της έκθεσης Αλφονσί για τις μακροπεριφέρειες στην Μεσόγειο, η προστασία του κλίματος και η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, η ανάδειξη της νησιωτικότητας σε όλες τις πολιτικές θα πρέπει να είναι θέματα προτεραιότητας της Κυπριακής προεδρείας, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, μιλώντας ως εισηγητής των Πράσινων μετά την παρουσίαση των θέσεων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Υπουργό κ Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Δείτε το βίντεο της παρέμβασης του Νίκου Χρυσόγελου. Η απάντηση του υπουργού Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για περισσότερο Ευρώπη ως απάντηση στην κρίση
Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη 4 Ιουλίου με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα (2011/2923(RSP)) που κατέθεσαν οι 4 βασικές πολιτικές ομάδες (Πράσινοι, Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) σε σχέση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28,29 Ιουνίου) όπου ζητάει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για οικονομική, νομισματική και πολιτική ένωση. Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο: “Χαιρετίζει την απόφαση να γίνει πρόσκληση για περαιτέρω εργασίες στη διαμόρφωση ενός Οδικού Χάρτη για μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση. Επιμένει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμμετέχει πλήρως ως ισότιμος εταίρος στο έργο αυτό πέρα από το ρόλο του ως συν-νομοθέτη. Ζητάει, επιπλέον, για τη διαδικασία μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της Ένωσης και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων να συμμετέχουν όχι μόνο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι, η κοινωνία των πολιτών και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς σε μια ευρεία δημόσια συζήτηση για μια βαθύτερη πολιτική, οικονομική, κοινωνική και δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογραμμίζει ότι η στενή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων θα είναι κεντρική, με σεβασμό της κοινοτικής μεθόδου. Το Πρωτόκολλο 1 της TFEU(Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ) σχετικά με το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην ΕΕ παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη διακοινοβουλευτική συνεργασία.»
 
Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει πακέτο αποφάσεων για τη Γεωργία
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε στη συνεδρίασή του της 4ης Ιουλίου 2012 ένα σύνολο κανόνων και ρυθμίσεων που αφορούν σε θέματα γεωργίας:
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Προϋπολογισμό 2013 και τον τριμερή διάλογο
Υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια στις 4 Ιουλίου το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εντολή για τον τριμερή διάλογο επί του σχεδίου προϋπολογισμού 2013 (2012/2016(BUD)). Με την απόφασή του το ΕΚ υπενθυμίζει ότι στο ψήφισμά του της 14ης Μαρτίου 2012 το Κοινοβούλιο έθεσε την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, όπως προβλέπεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τη συγκέντρωση των πόρων σε πολιτικές και προγράμματα που έχουν αποδειχθεί καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων αυτών, ιδίως για την υποστήριξη των ΜΜΕ και της νεολαίας· τονίζει ότι θα υπερασπισθεί με σθένος την επάρκεια των πόρων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, όπως ορίζεται στο σχέδιο προϋπολογισμού, και θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα περικοπής πόρων, ειδικά για τις πολιτικές που εξασφαλίζουν οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση· πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει έλλειμμα, δεν πρέπει να πέσει θύμα αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο.
 
 
Και στη Βουλγαρία το περιβάλλον πέφτει θύμα της κρίσης
Πακέτο έξι ερωτήσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία και αναδεικνύουν εξαιρετικές ομοιότητες με καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος. Δύο ερωτήσεις αναφέρονται στις πρόσφατες τροποποιήσεις στη δασική νομοθεσία που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της γειτονικής χώρας και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς παρέχουν χωρίς ανταλλάγματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δικαιώματα εκμετάλλευσης και οικοπεδοποίησης σε δασικές περιοχές που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στο δημόσιο. Αυτές οι περιοχές καταλαμβάνουν μια έκταση που φτάνει το 20% της χώρας! Μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν την πράξη αυτή ως αυθαίρετη κρατική βοήθεια προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα σε εταιρείες χιονοδρομικών κέντρων και χειμερινών αθλημάτων) και θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει στην καταλήστευση των τελευταίων σημαντικών φυσικών πόρων της χώρας.
 
ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ στο Βόλο: Σε αναζήτηση απαντήσεων
Απάντηση στην ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα των απολυμένων της ΚΟΝΤΙ στο Βόλο έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία για τις συνολικές χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει η Arcelor Mittal. Η Επιτροπή, αν και αναγνωρίζει το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει με τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων η Arcelor Mittal Construction Hellas Α.Ε. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) παραπέμπει τον ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση στην Ελλάδα, προκειμένου να πληροφορηθεί για τη διαδικασία επανένταξης στην εργασία των απολυμένων από την εταιρεία.
 
“Φρούτα στα σχολεία” με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση
Καλό σχέδιο αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης! Το θέμα της αδυναμίας της Ελλάδας να αξιοποιήσει πόρους από το ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την αγορά και προώθηση φρούτων στα ελληνικά σχολεία, κυρίως των αστικών περιοχών, αναδεικνύει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
 
Η Ελλάδα Ανθίζει
Ταινία αυστριακών σκηνοθετών στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στα στερεότυπα για την Ελλάδα της κρίσης. O N. Χρυσόγελος συμμετείχε ως προσκεκλημένος σε συνάντηση που οργάνωσαν οι αυστριακοί ευρωβουλευτές με τα αυστριακά ΜΜΕ καθώς και στην προβολή της ταινίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι σκηνοθέτες με πολύ εύγλωττο και παραστατικό τρόπο έδωσαν φωνή στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους της ελληνικής περιφέρειας, νησιωτικής και ηπειρωτικής. Βοηθάει έτσι να κατανοήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες το πώς οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται και βιώνουν την κρίση, τι ελπίζουν και τι φοβούνται. Δείτε το βίντεο.
 
 
Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο προκήρυξε θέση εργασίας
Προκήρυξη μιας θέσης βοηθού για την επιτροπή ECON (Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ομάδα των Πράσινων.
 
 
Συζήτηση-ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου για τα Διαρθρωτικά Ταμεία
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στην συνεδρίαση του στις 9 Ιουλίου στην Τήνο, είχε ως κύριο αντικείμενο συζήτησης τα σημαντικότερα θέματα του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τους Κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο - εκτός από ευρωβουλευτής είναι και περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ –, ενώ τον λόγο πήραν κι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
 
Μπορούν οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου να γίνουν πρότυπο πράσινης ευημερίας;
Προτάσεις για μια βιώσιμη οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής της κοιλάδας του Αχελώου παρουσίασε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς βρέθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε στις 23 και 24 Ιουλίου ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε την Δευτέρα 23 Ιουνίου στη δημόσια συζήτηση, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Διαμέρισμα "Μεγαλόχαρη" στην Κοιλάδα του Αχελώου, με θέμα “Περιφερειακή κι Αγροτική Ανάπτυξη” ενώ την επόμενη μέρα συμμετείχε σε επισκέψεις σε χωριά της περιοχής και συζητήσεις με φορείς και κατοίικους. Δείτε το βίντεο.
 
Η συζήτηση για την Περιφερειακή κι Αγροτική Ανάπτυξη που οργανώθηκε στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη
Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου στην συζήτηση για την Περιφερειακή κι Αγροτική Ανάπτυξη που οργανώθηκε από τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου στην Ελλάδα, την Δευτέρα 23/7, και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΝΕΤ καθώς και από ένα σύνολο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός. Δείτε τα βίντεο εδώ και εδώ.
 
Άστοχη η συνένωση φορέων διαχείρισης περιοχών ΝATURA
Η κρίση θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για να οργανωθεί καλύτερα η προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στις εκατοντάδες φυσικές προστατευόμενες περιοχές, ιδιαίτερα σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Χιλιάδες νέοι έχουν σπουδάσει σχετικές επιστήμες και ορισμένοι έχουν και σημαντική εξειδίκευση ή εμπειρία αλλά σήμερα οι γνώσεις και δεξιότητες τους μένουν αναξιοποίητες. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κινητοποιήσει περισσότερους πόρους από τους κωδικούς του ΕΣΠΑ για την απασχόληση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος (και οι δύο έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα), ανακοινώνει την συγχώνευση των φορέων διαχείρισης από 29 σε 14, στο όνομα της συγχώνευσης φορέων του δημοσίου και μείωσης των δαπανών. Όμως οι φορείς αυτοί θα έπρεπε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την προετοιμασία ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Χρυσόγελος, επισημαίνοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρουν τα 4 τουλάχιστον από τα 5 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.
 
 
Είτε θα προχωρήσουμε όλοι μαζί είτε θα αποτύχουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη
Δήλωση του Ν. Χρυσόγελου σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. “Η θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλάζοντας, είτε θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερο Ευρώπη, όχι μόνο τραπεζική, νομισματική και οικονομική ένωση αλλά και πολιτική, με ουσιαστικό ρόλο για το Κοινοβούλιο και τη κοινωνία των πολιτών. Το κόστος διάσωσης χωρίς αυτές τις κινήσεις γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο. Στην Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα βήμα αλλά αυτό πλέον δεν επαρκεί. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες.
 
Ν. Χρυσόγελος: Πολιτική και οικονομική ενοποίηση, η μόνη λύση για το μέλλον της Ευρώπης
Σε συνέντευξη που έδωσε προς τα ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 29 Ιουνίου, με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο πράσινων δημοτικών συμβούλων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και στη δραστηριότητα της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Αλλαγή πολιτικών και ανασύνθεση κομματικών - πολιτικών χώρων, όρος για επιβίωση της χώρας
Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στο Έθνος του Σαββάτου - Ένθετο Forum (14-7-12).
 
Για την κοινωνική οικονομία
Ο Ν. Χρυσόγελος μιλάει για την Κοινωνική Οικονομία και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην εκπομπή Σαββατοκύριακο της ΝΕΤ στις 8/7/2012. Δείτε τα βίντεο εδώ και εδώ.
 
Για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
Ο Νίκος Χρυσόγελος στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (καθώς και άλλων ταμείων) προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
 
Ραδιοφωνική συνέντευξη στο δίκτυο της ΕΡΤ
Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλά για την οικονομική κρίση και τις προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων, και για πράσινες επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τα δίκτυα υποδομών. Ακούστε το 1ο μέρος και το 2ο μέρος της συνέντευξης.
 
20-29/8, Κυκλάδες-Δωδεκάνησα:
Επισκέψεις Νίκου Χρυσόγελου στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα για συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με φορείς.
 
30/8-1/9 Κύπρος:
Συμμετοχή στην αντιπροσωπεία των Πράσινων Ευρωβουλευτών που θα επισκεφθούν την Κύπρο στις 30/8-1/9. Η αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης ιδιαίτερα όσους διαχειρίζονται σημαντικά θέματα στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρείας, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς από τις δυο κοινότητες καθώς και με τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές Κύπρου.
 
2/9 Βαρκελώνη:
Συμμετοχή ως εισηγητής στο Πράσινο Θερινό Πανεπιστήμιο που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους Ισπανούς Πράσινους EQUO με θέμα "A more Green, social and democratic Europe".