16 Οκτωβρίου 2011

«Ξεδοντιασμένη» η Μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π.

Λύπη και απογοήτευση εκφράζουν οι Πράσινοι για τις νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασε, για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις έχουν αποδυναμωθεί κατά πολύ, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των κρατών μελών που αντιστέκονται στην αλλαγή, αλλά και του αγρο-βιομηχανικού λόμπυ. Σχολιάζοντας τις προτάσεις, ο Πράσινος συμ-πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου Ζοζέ Μποβέ, δήλωσε:

«Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ ξεδοντιάστηκε για να βολέψει τις απαιτήσεις εκείνων που υπερασπίζονται την παρούσα κατάσταση. Δε μπορούμε να πούμε ότι οι προηγούμενες εκδοχές ήταν επαναστατικές, τουλάχιστον ήταν προς τη

σωστή κατεύθυνση. Οι σημερινές προτάσεις στερούνται κάθε φιλοδοξίας και ως τέτοιες αποτυγχάνουν να αποτελέσουν τη βάση για πρόσφορη αναθεώρηση της ΚΑΠ και εδραίωσή της ως εργαλείο για προώθηση της αειφορικής γεωργίας και διασφάλιση δίκαιων εισοδημάτων για τους αγρότες. Ό,τι απέμεινε έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αγρο-βιομηχανικού λόμπι από τις "μαζορέτες" τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζύ, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Πάολο ντι Κάστρο».

Σχολιάζοντας τις λεπτομέρειες των προτάσεων, ο εκπρόσωπος των Πράσινων για τη γεωργία, ευρωβουλευτής Μάρτιν Χόϊσλινγκ, πρόσθεσε: «Κεντρικός στόχος αυτής της αναθεώρησης θα έπρεπε να είναι η επανεξέταση του διεστραμμένου συστήματος πληρωμών, ώστε να εξασφαλίσει την προώθηση δίκαιης κατανομής των οικονομικών πόρων, με προτεραιότητα τη στήριξη των μικρότερων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τοπικών τροφικών συστημάτων, παρά την ενίσχυση μεγάλων εκμεταλλεύσεων και της αγρο-βιομηχανίας. Δυστυχώς, στο θέμα αυτό, οι σημερινές προτάσεις αποτυγχάνουν. Το όριο ή πλαφόν, πέρα από το οποίο οι άμεσες πληρωμές θα πρέπει να είναι "φθίνουσες", έχει τεθεί πολύ ψηλά, ωφελώντας μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγρο-βιομηχανικά συμπλέγματα. Χρειαζόμαστε ισχυρότερα και σαφή μέτρα για προώθηση αειφορικών αγροτικών συστημάτων. Ενώ η Επιτροπή επιζητούσε να προχωρήσει σε σωστή κατεύθυνση, και οι προτάσεις της για "Περιοχές Οικολογικής Εστίασης" αποτελούν ένα σημαντικό βήμα μπροστά, πολλές από τις υπόλοιπες προτάσεις «πρασινίσματος», όπως για την αμειψισπορά, υποβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω ισχυρών πιέσεων από λόμπι. Αειφορική γεωργία και τροφικά συστήματα είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία, όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και η προστασία των εδαφών και των υδατικών αποθεμάτων. Αναθεώρηση χωρίς πρασίνισμα δεν έχει νόημα. Όσοι επιδιώκουν να κάνουν αυτή την αναθεώρηση κενή περιεχομένου, δεν εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους ούτε προσφέρουν καλές υπηρεσίες υποκλινόμενοι στα συμφέροντα των λίγων και όχι στις ανάγκες των πολλών. Για τα μέτρα ανάπτυξης της υπαίθρου, είναι λάθος η πρόταση να καταργηθεί η πρόβλεψη διακριτών πόρων για την ειδική στήριξη για αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα, όπως η διαφοροποίηση των καλλιεργειών: δεν υπάρχει διασφάλιση ότι οι χώρες μέλη θα εκταμιεύσουν αυτούς τους πόρους με τρόπο συνεπή με τους γενικούς στόχους της αναθεώρησης».

Για την προσεχή νομοθετική διαδικασία, ο ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ συμπλήρωσε: «Οι προτάσεις αυτές αποτελούν σαφώς μια χαμένη ευκαιρία για ριζική αναθεώρηση, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Για τα θέματα αυτά, το Ευρωκοινοβούλιο συν-αποφασίζει. Οι Πράσινοι θα εργαστούμε με όσους, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμών, είναι σοβαροί στις προθέσεις τους για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προστασία της βιοποικιλότητας και προώθηση διατροφικών συστημάτων που να προσφέρουν υγιεινά τρόφιμα και δίκαιη κατανομή του δημόσιου χρήματος για όλους».

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:27