18 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: να δεσμευτεί η χώρα για έναν φιλόδοξο και δίκαιο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους φορείς να δεσμευτούν στην επεξεργασία και υλοποίηση μιας σοβαρής στρατηγικής για το κλίμα, ακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις και σε άλλες χώρες.  Ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση δεν είναι ούτε φιλόδοξος ούτε ξεκάθαρος. Επενδύει ταυτόχρονα και στα ορυκτά καύσιμα και στις ανανεώσιμες πηγές, δύο αντιθετικές μεταξύ τους προοπτικές. Γιατί να επενδύσουμε δισεκατομμύρια Ευρώ (είτε από δημόσια είτε από ιδιωτικά κεφάλαια) στα ορυκτά καύσιμα και στις γεωτρήσεις όταν πρέπει να οργανώσουμε τις υποδομές, την παραγωγή και την καθημερινότητά μας ΧΩΡΙΣ καθόλου ορυκτά καύσιμα μέσα σε 20 – 30 χρόνια;

Οι στόχοι του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού δεν πάνε καν πιο πέρα από τις τυπικές υποχρεώσεις που έχουμε αν και είμαστε σε πλεονεκτική – γεωγραφική – θέση για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Στο σχέδιο Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού δεν περιγράφεται καν γιατί επιλέχθηκαν αυτοί οι ελάχιστα φιλόδοξοι στόχοι, δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια που να είναι πιο φιλόδοξα, δεν ιεραρχούνται οι οικονομικοί πόροι που πρέπει να επενδυθούν (πχ εξοικονόμηση, ΑΠΕ, δίκαιη μετάβαση σε σχέση με ορυκτά καύσιμα κα).

Αν διαβάσει κάποιος με πιο κριτική διάθεση όσα περιλαμβάνονται, θα δει ότι προβλέπεται τα ορυκτά καύσιμα να συνεχίσουν να καλύπτουν το 2040 πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών μας όταν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια – σύμφωνα με την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα – θα πρέπει να πετύχουμε πλήρη απεξάρτηση από αυτά. Όταν μέσα σε 40 χρόνια θα έχουμε μειώσει (;) την χρήση ορυκτών καυσίμων μόλις κατά 40% πώς μπορεί να πετύχει η χώρα να απεξαρτηθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια από τα ορυκτά καύσιμα και να φτάσει 100% ΑΠΕ κι εξοικονόμηση; Με ελάχιστα φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κάθε χρονιά, θα συνεχίζουμε για πολλούς …αιώνες να σπαταλάμε ενέργεια είτε αυτή παράγεται από ορυκτά καύσιμα είτε από ανανεώσιμες πηγές. Το να μοιράζει η κυβέρνηση – οποιαδήποτε κυβέρνηση – επιδόματα θέρμανσης επιδοτώντας την χρήση πετρελαίου είναι αποτυχημένη και κοινωνική και κλιματική πολιτική.  Αν και η χώρα μας σπαταλάει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές και έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ποιότητας της ατμόσφαιρας, οι στόχοι του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού στον τομέα των μεταφορών είναι εντελώς αδιάφοροι…

Η Ισπανία έφτασε πρόσφατα σε συμφωνία και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και με τα συνδικάτα εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία για να κλείσει μέχρι το 2030 τα εναπομείναντα ανθρακωρυχεία, μια και οι εργαζόμενοι κατανοούν τις τάσεις στον ενεργειακό τομέα και προτιμούν μια συμφωνία δίκαιη για την ομαλή μετάβαση από τα ανθρακωρυχεία σε ένα νέο μοντέλο βασισμένο στην ανανεώσιμη ενέργεια, αντί να υπερασπίζονται μια οικονομία που πεθαίνει. Δίνουν έμφαση στο πώς θα γίνει η μετάβαση στην νέα πράσινη οικονομία χωρίς να τους πετάξει στο περιθώριο, αντί να προσκολληθούν σε μια βιομηχανία που είναι σαφώς πλέον παρελθόν, νοιάζονται να διασφαλίσουν μια θέση σε ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Η Ισπανία θα διαθέσει πολύ σημαντικά ποσά για την δίκαιη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο και την διασφάλιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα ανθρακορυχεία στην μετάβαση αυτή.

Οι Ισπανοί νομοθέτες ανακοίνωσαν φιλόδοξα σχέδια για την επίτευξη στόχων για την  επίτευξη ανανεώσιμης ενέργεια 100% και  περικοπές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 90% μέχρι το 2050. Το σχέδιο περιλαμβάνει στόχους βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης 35% τα επόμενα 11 χρόνια. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει απαγόρευση νέων εξορύξεων πετρελαίου, φυσικού αερίου ή κάρβουνου καθώς και κλείσιμο όλων των υφιστάμενων μέχρι το 2040, ενώ απαγορεύεται η πώληση αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο και πετρέλαιο ντίζελ μέχρι το 2040.  Η Δανία βέβαια έχει βάλει ως στόχο την απαγόρευση 10 χρόνια πριν.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο η νομοθετική ρύθμιση στην Ισπανία θα εφαρμοστεί πράγματι τα επόμενα χρόνια, αλλά τουλάχιστον θέτει συγκεκριμένους στόχους.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και άλλες καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνουν την πίεση των πολιτών για δεσμεύσεις σε σχέση με την πολιτική για το κλίμα, αντί για ρητορικά σχήματα και ψεύτικο «ρεαλισμό». Χιλιάδες πολίτες σε πολλές χώρες διαδήλωσαν τον τελευταίο καιρό για αποτελεσματικές δεσμεύσεις για το κλίμα και δίκαιη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Οι χώρες που δεν προετοιμάζονται μένουν πίσω όχι μόνο σε θέματα κλιματικής πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής πολιτικής. Η νέα οικονομία είναι εδώ, και όποιοι επιμένουν σε μια οικονομία του παρελθόντος θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Δεν έχουμε πολύ καιρό ως χώρα και είναι από κάθε άποψη επικίνδυνο για το μέλλον της κοινωνίας να συνεχίζει σε μια πορεία άμυνας και προσκόλλησης σε μια οικονομία ορυκτών καυσίμων που ήδη έχει χάσει την μάχη της βιωσιμότητας.