26 Νοεμβρίου 2017

Το πολιτικό ζήτημα που αποσιωπάται – Πουλάμε όπλα σε εμπόλεμες περιοχές;

 

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε πραγματικά εντυπωσιαστεί από το πώς κυβέρνηση κι αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν ένα θέμα, όπως αυτό της πώλησης εξοπλισμού προς την Σαουδική Αραβία. Προφανώς έχει σημασία αν και πώς εμπλέκονται κάποιοι προμηθευτές στις συμφωνίες για πώληση εξοπλισμού από την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση. Αλλά το κυρίαρχο γεγονός – που δεν θέλουν να συζητήσουν καν τα πολιτικά κόμματα – είναι το πώς είναι δυνατόν η χώρας μας να υπογράφει είτε διακρατικές συμφωνίες είτε συμφωνίες με την μεσολάβηση κάποιων ιδιωτών (έτσι κι αλλιώς σκοτεινών τύπων) πώλησης πολεμικού εξοπλισμού που μπορεί ή θα χρησιμοποιηθεί σε μια πολεμική σύγκρουση. Όλη αυτή η διαδικασία πώλησης γίνονταν σε μια περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις στην Υεμένη και πολλές χώρες είχαν απαγορεύσει την πώληση εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις.

 

Για άλλη μια φορά η χώρα μας – και μάλιστα ενώ στην κυβέρνηση είναι ένα κόμμα της …αριστεράς που υποτίθεται συμμετείχε σε κινήματα ειρήνης – παίζει ένα βρώμικο ρόλο πώλησης εξοπλισμού στην διάρκεια εμπόλεμων συγκρούσεων, τώρα Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, παλιότερα στη διάρκεια του πολέμου Ιράκ – Ιράν. Εξάλλου τα πρόσωπα που εμπλέκονται και σε αυτή την υπόθεση δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν στο παρελθόν διάφορες…προσωπικότητες κοντά στην εξουσία.

 

Δεν είμαστε μόνο μια χώρα που δαπανάει απίστευτα ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα που σχεδόν όλα συνδέθηκαν με μίζες (250 δις Ευρώ από το 1974 μέχρι σήμερα, με αύξηση των σχετικών δαπανών μετά το 2015) αλλά και μια χώρα με ανύπαρκτους κώδικες δεοντολογίας για το εμπόριο όπλων, εμπλεκόμενη είτε μέσω κρατικών εταιριών είτε μέσω ιδιωτών στην πώληση όπλων στην διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων ή σε καταπιεστικά και βάρβαρα καθεστώτα, είτε στην κυβέρνηση είναι η δεξιά είτε οι σοσιαλιστές είτε η αριστερά.

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ παραμένουμε η συνείδηση της κοινωνίας, θέλοντας να σώσουμε την χαμένη τιμή μιας χώρας που θέλει να ισχυρίζεται ότι είναι φιλειρηνική, την ίδια στιγμή όμως που πουλάει όπλα χωρίς τύψεις σε εμπλεκόμενους σε πολέμους και σε βάρβαρα καθεστώτα!