18 Οκτωβρίου 2017

Από ακραίοι αντιαμερικανοί, σήμερα χαριεντίζονται με τον  χειρότερο εκπρόσωπο της αμερικάνικης πολιτικής

O Έλληνας Πρωθυπουργός για τον Τραμπ: «Καμία φορά ο διάβολος παίρνει αποφάσεις για το καλό»!

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συγχαίρουμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξοπλισμών Πάνο Καμένο για το σημαντικό ταξίδι τους στις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο στις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 2,4 δις δολαρίων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (όπως με θαυμασμό τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Ντ  Τραμπ) καθώς και την αύξηση των εξαγωγών ανέργων από την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καθόλου τυχαία, ο Τράμπ μας ευχαρίστησε γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ (φυσικά μετά τις ΗΠΑ) που δαπανάει ετησίως πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες. Εξάλλου όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν σχετικές «αγορές», με την Ελλάδα να έχει δαπανήσει 250 δις δολάρια την περίοδο 1974-2011. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι «υπεραποδόσεις της οικονομίας» (ακόμα και αν διαπιστώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ύφεση και το 2016) επιβεβαιώνουν ότι μας …περισσεύουν χρήματα, μια και τα τελευταία 2 χρόνια η κυβέρνηση αυξάνει πάλι τις στρατιωτικές δαπάνες, μετά από μια μικρή κάμψη το διάστημα 2011 -2014 λόγω οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, απόλυτα συνεπής με τους πολύχρονους αγώνες του ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ- (υπολειμμάτων) Οικολόγων Πράσινων συμφώνησε για την ενίσχυση των επενδύσεων σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων καθώς και στην δημιουργία μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στην Κρήτη (κι επέκταση της υπάρχουσας στη Σούδα στο πλαίσιο του «έξω οι βάσεις του θανάτου»). Ελπίζουμε ότι ηγέτες του ειρηνικού κινήματος όπως ο υπουργός Πολάκης θα πρωτοστατήσουν στην κατασκευή τους προς όφελος των Κρητικών και της χώρας.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε ότι ποτέ δεν μας εξέφραζε ένα τυφλός αντιαμερικανισμός που καλλιέργησαν πολλοί (μεταξύ άλλων και οι δυνάμεις που σήμερα διαχειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις στη χώρα μας) που σήμερα τους βλέπουμε να οδηγούν σε εναγκαλισμό με έναν από τους χειρότερους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου και του συντηρητισμού στις ΗΠΑ. Εμείς θεωρούμε ότι οι η αμερικάνικη κοινωνία και πολιτική δεν είναι ούτε διαβολική ούτε αγγελική, όπως εξάλλου παντού. Οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς αναδείξει μεγάλα κινήματα όπως αυτά της ισότητας, της οικολογίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του φεμινισμού, της προστασίας του κλίματος, του αγώνα ενάντια στον ναζισμό και φασισμό, ενώ άλλες φορές έχουν αναδείξει ρατσιστικές αντιλήψεις και πολιτικές, κυνικές επεμβατικές στρατιωτικές πρακτικές αλλά και αντι-οικολογικές εμμονές.

Δυστυχώς, αυτή την περίοδο την επίσημη πολιτική στις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο Τραμπ που αποδομεί – όχι χωρίς αντίσταση - την όποια κοινωνική πολιτική και τάσσεται ολοφάνερα εναντίον του μέλλοντος μας, με τις επιλογές του ενάντια στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος και υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων, παραγωγής εξοπλιστικών «προϊόντων», εφαρμόζοντας μια ακραία πολιτική διαχωρισμών και διακρίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «Καμία φορά ο διάβολος παίρνει αποφάσεις για το καλό» για το πρόεδρο Τραμπ ακολουθεί την πιο καταστροφική πολιτική, διαλύει το Obama Care για την υγεία και ενισχύει τις δαπάνες σε πολεμικούς εξοπλισμούς, αποδομεί την πολιτική για το κλίμα και στηρίζει τις εταιρίες πετρελαίου.

Εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ βρισκόμαστε με την πλευρά πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Αμερικής που εκφράζουν διαφορετικές αξίες, είμαστε μαζί με την αυτοδιοίκηση πολλών περιοχών στις ΗΠΑ που δεσμεύεται στην πράξη για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, με τα εκατομμύρια των πολιτών και τους φορείς που αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη, για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν υπήρχε μια έξυπνη πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση – και δεν ήταν τόσο τυχοδιωκτική - θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις που αποσύρονται σήμερα μαζικά από τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και τους εξοπλισμούς και στρέφονται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες μορφές οικονομίας (disvest). Αυτό το κίνημα που περιλαμβάνει από επιχειρήσεις και πανεπιστήμια μέχρι κοινωνικούς φορείς και εκατομμύρια πολίτες έχει πράγματι αξίες με τις οποίες ταυτιζόμαστε. Προφανώς εμείς δεν ταυτιζόμαστε με τον τυχοδιωκτισμό των ελλήνων κυβερνώντων που από ακραίοι αντι-αμερικανοί, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι ταυτίζονται με τις αξίες και τους στόχους που εκφράζει ο Τραμπ.