26 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών

 

 
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αντιμετωπίζουν με ανάμεικτα συναισθήματα τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και κυρίως το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει θα επηρεάσει δραματικά την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις και στη χώρα μας. Η καγκελάριος Αγ. Μέρκελ επανεκλέγεται αλλά η πτώση και του δικού της κόμματος και των σοσιαλδημοκρατών είναι μεγάλη.
 

Χαιρετίζουμε την, κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, και σε αντίθεση με τις «προβλέψεις» για κακή απόδοση, μικρή αλλά κρίσιμη άνοδο των Πράσινων. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Πράσινοι και οι πράσινες πολιτικές έχουν ριζώσει στη Γερμανική κοινωνία και η ψήφος προς τους Πράσινους δεν είναι ευκαιριακή αλλά μια συνειδητή επιλογή που βασίζεται (και) σε αξίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι η μόνη δύναμη που είχε την πιο μικρή διαρροή ψηφοφόρων προς τους ακροδεξιούς, σε μια εκλογική διαδικασία που παρατηρήθηκαν τεράστιες μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Δυστυχώς εισέρχονται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο οι ακροδεξιοί της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία-AfD” (οι Πράσινοι μιλάνε για νεοναζί AfD). Η επάνοδος στην Bundestag των Φιλελευθέρων με συνθηματολογία όμως αντιευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική προκαλεί επίσης προβληματισμό.

Οι έρευνες δείχνουν πολύ μεγάλες μετακινήσεις κυρίως από το κόμμα της Μέρκελ προς τους Φιλελεύθερους και την Εναλλακτική για τη Γερμανία, αλλά και γενικότερα μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των κομμάτων. Κερδισμένοι από την μείωση της δύναμης των σοσιαλδημοκρατών είναι κυρίως οι Πράσινοι και η Αριστερά. Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που δείχνουν τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά από τους χριστιανοδημοκράτες CDU/CSU (1.070.000 ψηφοφόροι), από τους Σοσιαλδημοκράτες (500.000) αλλά και από την αριστερά (430.000) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ARD/Infratest dimap. Οι Πράσινοι είχαν τις λιγότερες μετακινήσεις προς τους ακροδεξιούς της AfD (40.000), ενώ είχαν τα περισσότερα κέρδη από τους Σοσιαλδημοκράτες (+400.000).

Με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αποφασίζουν να μείνουν στην αντιπολίτευση και να μην συμμετάσχουν σε συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το CDU/CSU, έχει ανοίξει η συζήτηση για συμμετοχή των Πρασίνων σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους. Μια καθόλου εύκολη συζήτηση για τους πράσινους μια και οι διαφορές μεταξύ των 3 κομμάτων είναι πολύ μεγάλες (ιδιαίτερα στα οικονομικά, μεταναστευτικό/προσφυγικό κι ευρωπαϊκά).

 Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Γερμανία οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν αναλυτική συμφωνία για την πολιτική που θα ακολουθηθεί σε όλους τους τομείς.

Οι Πράσινοι στην ανακοίνωσή τους σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και οι ίδιοι θα επιμείνουν στους δύο πυλώνες των θέσεων τους, δηλαδή το περιβάλλον/κλίμα/ενέργεια και η κοινωνική δικαιοσύνη/κοινωνική συνοχή καθώς και στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.  Είναι σημαντικό και στη Γερμανία και σε όλες τις άλλες χώρες να αντιμετωπιστούν όχι μόνο πολιτικά αλλά και κοινωνικό-οικονομικά όσα οδηγούν σε άνθιση των ρατσιστικών, ακροδεξιών και νεοναζιστικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων η αβεβαιότητα και οι ανισότητες που υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο. Η ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό των κοινωνιών ώστε να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει πλέον καθώς και ολοκληρωμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών πρέπει να είναι στο κέντρο των νέων πολιτικών όχι μόνο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες (και την δική μας) αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της επιλογής τους ως προς την συμμετοχή ή όχι σε κυβέρνησης συνεργασίας, οι Πράσινοι να δώσουν μια τέτοια ώθηση σε μια τέτοια πολιτική