02 Απριλίου 2014

Να δοθεί παράταση της προθεσμίας εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους

 για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα

 

 

Με επιστολή του στις 31 Μαρτίου 2014 προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Ιωάννη Μιχελάκη, αλλά και με προφορική ενημέρωση του Υπουργού, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και υποψήφιος με το ευρω-ψηφοδέλτιο "ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία", έθεσε το εύλογο αίτημα παράτασης της προθεσμίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα.

 

Η προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2014, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί καμία καμπάνια ενημέρωσης για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014 από τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο εφόσον έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

 

Για λόγους ελεύθερης, ισότιμης και ενεργούς συμμετοχής των πολιτών των λοιπών κρατών μελών της Ένωσης στις επικείμενες εκλογές, ζητάμε την παράταση της προθεσμίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους δήμους της χώρας, όπως άλλωστε συνέβη και για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ένωσης.

 

Επίσης, η παράταση αυτή, που έχει ήδη δοθεί για τους Έλληνες του εξωτερικού και ζητάμε και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστική ενημέρωση των ενδιαφερομένων από την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν την προβλεπόμενη διαδικασία και να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις προσεχείς εκλογές.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής

 

Προς:    κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

 

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Θέμα:   Αίτημα παράτασης για την υποβολή αιτήσεων – δηλώσεων στους δήμους της χώρας μας, από τους αλλοδαπούς εκλογείς των κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου 2014.

 

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

 

Για λόγους ισότητας και κατ’ αντιστοιχία της από 28 Μαρτίου 2014 απόφασής σας περί παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης − δήλωσης των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στο έδαφος των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου 2014, σας παρακαλούμε να παρατείνετε ανάλογα την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων – δηλώσεων στους δήμους της χώρας μας, από τους αλλοδαπούς εκλογείς των κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου 2014.

 

Ευελπιστώντας στην άμεση αποδοχή του αιτήματός μας, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Νίκος Χρυσόγελος

 

Ευρωβουλευτής των Πρασίνων

 

Επικοινωνία:

 

τηλ: 210 3223867, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

facebook.com/prasinoitwitter.com/greensgr

 

 

Last modified on Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 13:52