10 Δεκεμβρίου 2012

Καταστολή φοροαποφυγής και φοροδιαφυγή

 

Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για το σχέδιο δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αυτό δεν αποτελεί μόνο σκανδαλώδη απώλεια των τόσο απαραίτητων εσόδων αλλά και απειλή κατά της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως ομολογεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.  “Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό 7 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2014-2020. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης για την καταστολή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ευρώπη. Οι Πράσινοι έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τη ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροαποφυγής στην Ευρώπη και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ωστόσο, σημαντικά βασικά μέτρα παραλείπονται από το προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

 

Το σχέδιο δράσης για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην ΕΕ, αν και έχει καθυστερήσει και είναι μη ολοκληρωμένο, είναι σαφώς ευπρόσδεκτο, θα συμβάλλει σε ένα βαθμό στη διαφύλαξη των φορολογικών βάσεων των Κρατών-Μελών και θα βοηθήσει στην προσπάθεια ανάκτησης δισεκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλονται. Οι Πράσινοι έχουμε εκφράσει την απογοήτευσή μας για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο της φοροδιαφυγής, όσο και της «νόμιμης» φοροαποφυγής από εταιρείες, που στερούν τεράστια έσοδα από την ΕΕ, έσοδα που κατά την περίοδο της κρίσης που διανύουμε είναι σημαντικότερα από κάθε άλλη περίοδο.

 

Οι Πράσινοι θεωρούμε πως προκειμένου  το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης να προσεγγίσει σοβαρά την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, απαιτείται να προχωρήσει περισσότερο στα ακόλουθα θέματα: Συντονισμένη δράση της ΕΕ κατά των φορολογικών παραδείσων και συμφωνία των κυβερνήσεων της Ε.Ε. σε ένα σαφή και ισχυρό ορισμό του φορολογικού παραδείσου, φορολογική εναρμόνιση, αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τις συμβάσεις για τη διπλή φορολόγηση και μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τη εταιρική φορολόγηση ώστε να αποφεύγεται η «νόμιμη» φοροαποφυγή».

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1325_el.htm

 

Last modified on Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 18:53