23 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα – Σύμφωνο Κοινωνικών Επενδύσεων

                    Στρασβούργο, 20.11.2012

Έγκριση από την Ολομέλεια του ΕΚ  - δήλωση Νίκου Χρυσόγελου

 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση του κ. Becker σχετικά με την «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος για την προώθηση κοινωνικών επιχειρήσεων στην καρδιά της οικονομίας και της κοινωνικής καινοτομίας».

 

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στις χώρες της Ευρώπης. Ήδη, με περισσότερες από 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ, δηλαδή το 6% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού, η κοινωνική οικονομία αποδεικνύεται ένας πραγματικός μοχλός για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις από τη φύση τους και τον τρόπο λειτουργίας τους συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο δημοκρατικής, πιο συνεκτικής και πιο ενεργής κοινωνίας και συχνά προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες εργασίας καθώς και ίσες αμοιβές για ισότιμη εργασία, στηρίζουν δε τις ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, συμβάλλοντας έτσι στην εναρμόνιση του εργασιακού με τον ιδιωτικό βίου.

 

Στην έκθεση ορίζεται πως κοινωνική επιχείρηση πρέπει να θεωρείται κάθε οργανισμός, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που έχει πρωταρχικό στόχο την επίτευξη μετρήσιμου, θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, χρησιμοποιεί τα κέρδη του για την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων και διέπεται από διαφανή και υπεύθυνη διαχείριση μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων. Τονίζεται η σημασία μίας στρατηγικής και μέσων που προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις καινοτόμες κοινωνικές επιχειρήσεις, επισημαίνεται η πολυμορφία που επικρατεί στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και  τονίζεται η ανάγκη να στηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις με επαρκή χρηματοοικονομικά μέσα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, ιδίως όσες προάγουν την ποιοτική απασχόληση, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και επενδύουν στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση.

 

Σχετικά ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη χώρα μας προκειμένου να στηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Η κοινωνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση και ήδη σημαντικός αριθμός νέων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων δημιουργούνται, υλοποιώντας πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Όμως, αφενός το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει βελτίωσης, αφετέρου πρέπει επιτέλους τα αρμόδια υπουργεία να κινητοποιηθούν, να συνεργαστούν με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες δράσεις και εργαλεία στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

 

Επιπλέον, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν σήμερα ψήφισμα σχετικά με το «Σύμφωνο Κοινωνικών Επενδύσεων – ως αντίδραση στην κρίση».

 

Η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στα ποσοστά απασχόλησης, τα επίπεδα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τις δημόσιες αποταμιεύσεις και την ποσότητα και ποιότητα των κοινωνικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη για την ενίσχυση των κοινωνικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων (επενδύσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων κοινωνικών κινδύνων και των αναγκών που δεν καλύπτονται και επικεντρώνονται στις δημόσιες πολιτικές και τις στρατηγικές επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό) και καλεί τα Κράτη-Μέλη της Ένωσης αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπήνα καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενσωματώσουν τις κοινωνικές επενδύσεις στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς τους στόχους, καθώς και στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

 

Last modified on Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 23:26