10 Νοεμβρίου 2012

«Ανάγκη για μία νέα μεταναστευτική πολιτική σε Ευρώπη και Ελλάδα»

 

Συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, φορέων και πολιτών στα πλαίσα του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πρασίνων

 

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωινών συζητήσεων του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πρασίνων στην Αθήνα. Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι μεταναστών, κοινωνικοί λειτουργοί και εργαζόμενοι σε δομές πρόνοιας αναφέρθηκαν στην ανάγκη μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη χώρα μας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιχειρήσεις του Ξένιου Δία οι οποίες επέφεραν μεν κατακόρυφη μείωση της εισροής μεταναστών στον Έβρο, αλλά την ίδια στιγμή συνέβαλαν στην τεράστια αύξηση της πίεσης προς άλλα σημεία. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά χίλιοι περίπου άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί σε όσους συνολικά χρησιμοποίησαν τη θαλάσσια δίοδο προκειμένου να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος σε όλη τη διάρκεια του 2011. 

Ο κ.  Τσαρμπόπουλος επισήμανε πως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ζητήματος που σχετίζεται αποκλειστικά με την ασφάλεια των συνόρων φέρνει σε δεύτερη μοίρα τα επείγοντα ζητήματα της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και ιδιαιτέρα των προσφύγων. Τόνισε δε ότι η κρίσιμη διάκριση μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη δεν λαμβάνεται υπόψη μέσα στις χαοτικές συνθήκες που επικρατούν στα σημεία υποδοχής, αφού τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι αμιγώς οικονομικοί μετανάστες χρησιμοποιούν κοινές μεθόδους, διακινητές και σημεία πρόσβασης για να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Από τη μία η Ευρώπη απειλεί ατύπως την Ελλάδα ακόμη και με έξοδο από τη Σέγκεν επειδή δεν φυλάσσει επαρκώς τα σύνορά της.  Από την άλλη όμως, ο αποκλεισμός δεν μπορεί να επέρχεται για όλους ανεξαιρέτως, τη στιγμή μάλιστα που στα σύνορα φτάνουν και πρόσφυγες. Η παροχή ασύλου σε εκείνον που το δικαιούται είναι βασική αρχή της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αποτελεί λοιπόν  υποχρέωση των αρχών και δεν εναπόκειται στη φιλανθρωπία τους. Να κλείνεις την πόρτα, αλλά πάντα με ανοιχτό ένα παράθυρο προκειμένου να προτάσσεις εφικτές λύσεις, χωρίς να εξαντλείς τη συζήτηση μόνο στην αποτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα για την εφαρμογή μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον: με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και ανά περίπτωση εξέταση των αιτημάτων.  Δεύτερον: με την άμεση λειτουργία της Πολιτικής Υπηρεσίας Ασύλου που θα αναλάβει την ευθύνη των σχετικών αιτημάτων  την οποία σήμερα έχει η αστυνομία. Δυστυχώς όμως, η λειτουργία της νέας υπηρεσίας σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού, αφού οι προσλήψεις έχουν παγώσει εξαιτίας του μνημονίου.

Η Μαρία Καλλή-Πίνιου, ιδρύτρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, μετέφερε με εύγλωττο τρόπο την εμπειρία της απ' όσα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια στο πλευρό των μεταναστών. Τόνισε πως παιδιά που έχουν υποστεί βασανιστήρια, αλλά και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν βίαιες διώξεις από τις χώρες τους, στέλνονται πίσω, χωρίς καν να καταγραφούν από τις ελληνικές αρχές. «Το να συλλαμβάνεις στα πλαίσια μίας επιχείρησης-«σκούπα», έναν άνθρωπο που έχει ήδη βασανιστεί, συνιστά για εκείνον επαναβίωση όσων έχει υποστεί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις μέσα στο πλήθος των μεταναστών, αλλά αποτελούν το 15 έως 30% όσων φτάνουν στα ελληνικά σύνορα» είπε η κ.  Πίνιου.

Η Λορέτα Μακόλεϊ, πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας ανέφερε πως άνθρωποι που ζούνε στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια αδυνατούν να εξασφαλίσουν πλήρη δικαιώματα. Αντιθέτως, παραμένουν σε μία διαρκή «ημινόμιμη» κατάσταση αναζητώντας αενάως απαραίτητα έγγραφα. Τόνισε επίσης ότι η άνοδος των ακραίων ρατσιστικών φαινομένων δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει αποτελεσματικές πολιτικές υποδοχής και ένταξης των μεταναστών.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαργκεντίνι τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός και νομιμοποίηση της παράνομης εργασίας των μεταναστών στη χώρα μας.

Επίσκεψη στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
 
Αντιπροσωπεία των πράσινων με επικεφαλής την Ρεμπέκα Χαρμς, συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πράσινων ευρωβουλευτών και στελεχών που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλα κέντρα, η αντιπροσωπεία σοκαρίστηκε ιδιαίτερα με το γεγονός της κράτησης μεγάλου αριθμού (ασυνόδευτων) παιδιών. Η αντιπροσωπεία ετοιμάζει επιστολή προς τους έλληνες υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα.
 
  
 
 




Last modified on Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 12:18