29 Οκτωβρίου 2012

Κοινωνικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

 

   Ο Νίκος Χρυσόγελος σε Τήνο, Ρόδο και Κω

 

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ο ρόλος τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη βιώσιμη οικονομία αλλά και στην κοινωνική συνοχή, είναι το κεντρικό θέμα εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου μέχρι και το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Συμμετέχοντας ή/και συνδιοργανώνοντας, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, βρισκόταν στην Τήνο στις 28/10 και θα βρίσκεται σε Ρόδο και Κω στις 2 και 3/11.

 

Στην ημερίδα που οργανώθηκε στις 28 Οκτωβρίου στην Τήνο από τους Οικολόγους Πράσινους σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου, συμμετείχαν ως ομιλητές :

  • Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Κροντιράς ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων καθώς και για τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής των υπολειμμάτων.
  • Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. Στην ομιλία του παρουσίασε ένα σχέδιο για την «Ολοκληρωμένη, αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά και την απασχόληση
  • Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, χημικός μηχανικός -συντονίστρια Τοπικής Επιτροπής Οικολόγων Πράσινων. Η παρέμβαση της είχε ως θέμα «Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι, τη γειτονιά, το χωριό»
  • Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος Αρμάος, αρχιτέκτονας/ μέλος των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος μίλησε για την «Πρωτοβουλία Τηνίων Πολιτών για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων με τη δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού»
  • Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, εκπαιδευτικός, μέλος των Εθελοντών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου, μέσω skype, μίλησε για τη «Συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού στη Ρόδο»
  • Την παρέμβασή της έστειλε και η Μαρία Σπαρτινού, Δρ. Βιολόγος, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων, με θέμα «Ανακύκλωση & περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Οι ημερίδες στην Κω και την Ρόδο συνδιοργανώνονται από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο της Κω και την ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ. Έχουν προσκληθεί, με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, ομιλητές από ευρωπαϊκούς οργανισμούς με μεγάλη εμπειρία σε θέματα κοινωνικών επιχειρήσεων.

 

Στις 30 Οκτωβρίου ο Νίκος Χρυσόγελος θα βρεθεί στη Ρόδο για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.
 

Επίσης, θα συμμετέχει και στο παγκόσμιο συνέδριο για τις συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις που διοργανώνεται στο Μάντσεστερ 30/10-2/11, στηρίζοντας ενεργά την πρωτοβουλία δημιουργίας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρήσεις στη Σίφνο, η οποία θα κάνει σχετική παρουσίαση του προτεινόμενου σχεδίου, ευελπιστώντας να επιλεχθεί μεταξύ των 20 που θα τύχουν συμβουλευτικής στήριξης από ευρωπαϊκά δίκτυα και οργανώσεις.
 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

«οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νησιά και την αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας». 


 

Δείτε το πρόγραμμα των ημερίδων σε Ρόδο-Κω  εδώ

 


 

Δείτε το πρόγραμμα του ευρωβουλευτή αναλυτικά

 

28/10 Ημερίδα στην Τήνο σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου για την “ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης”

30/10 Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ρόδο.

 

2/11 Διεθνής ημερίδα για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ρόδο. Συνδιοργάνωση: Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Κω και ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ.

3/11 Διεθνής ημερίδα για κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Κω. Συνδιοργάνωση: Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμος Κω και ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ.

 

Στις δυο ημερίδες συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των συνεταιρισμών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομάδων και συνεταιρισμών πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use, στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών υπουργείων καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων για να παρουσιάσουν καλές πρακτικές στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

 

 

 

 

 

 

Last modified on Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 19:51