16 Σεπτεμβρίου 2019

Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας: Δυστυχώς απουσιάζουμε, αν και έχουμε σοβαρά προβλήματα στους δρόμους

 

 

Σήμερα οι δρόμοι έχουν πήξει επιστρέφοντας όλοι από τις διακοπές και χρησιμοποιώντας πολλοί το ΙΧ.

Κι όμως σήμερα είναι η πρώτη μέρα μιας εβδομάδας που μας καλεί για δράση, για να αλλάξουμε τον τρόπο μετακίνησης και να κάνουμε τις πόλεις πιο καθαρές, πιο βιώσιμες, πιο φυσικές και πιο ανθρώπινες. Ελάχιστοι την γνωρίζουν, ελάχιστοι φορείς οργανώνουν κάτι έστω και συμβολικά.

Μια εβδομάδα δεν αρκεί, αλλά αυτή η ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου #MobilityWeek2019 είναι μια καλή ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, αλλαγή συμπεριφοράς, πίεση των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, κάλεσμα στις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ενισχύσουν τις υποδομές για βιώσιμες και συνδυασμένες μετακινήσεις: δίκτυο πεζόδρομων και πράσινων ζωνών, ποδηλατόδρομοι που έχουν μια συνέχεια (όχι διακοσμητικοί) και συνδέουν με σημαντικά κέντρα σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο (σχολεία, πολιτιστικά και νεανικά κέντρα, εμπορικές περιοχές, φυσικά πάρκα, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, ρέματα κ.ά.), δυνατότητα των ΜΜΜ να μεταφέρουν και ποδήλατα ή καροτσάκια (για μωρά, ΑΜΕΑ κα), επέκταση της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα μέσα μεταφορά και τόσα άλλα.

Υπάρχουν ήδη πόλεις όπου το 50% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατα ή τα πόδια, ενώ οι στόλοι των ΜΜΜ αλλάζουν, και εντάσσουν όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Φέτος η δράση επικεντρώνει στο θέμα «ασφαλής μετακίνηση για πεζούς και ποδηλάτες». Στην Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερα σοβαρό θέμα με πολλούς πεζούς και ποδηλάτες να χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους. θα έπρεπε να μας αφορά και να είμαστε πρωταγωνιστές στις κινητοποιήσεις.