02 Σεπτεμβρίου 2019

H έξοδος από το κάρβουνο στη Γερμανία προσελκύει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη και συμβάλει στην ανάπτυξη ενός διεθνούς κινήματος

 

Πώς η έξοδος από το κάρβουνο στην Γερμανία προσελκύει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη και συμβάλει στην ανάπτυξη ενός διεθνούς κινήματος.

Όλα επιταχύνθηκαν όταν η ενεργειακή επιχείρηση RWE προσπάθησε να επεκτείνει την εξόρυξη κάρβουνου στο εναπομείναν 10% του αρχαίου δάσους Hambacher. Οι λίγοι ακτιβιστές που παρέμεναν για χρόνια σε 3 "σπίτια" στο δάσος για να εμποδίσουν την καταστροφή του έγιναν ένα ποτάμι ακτιβιστών από πολλές χώρες που πλημμύρισε την περιοχή (διαδηλώσεις με μερικές εκατοντάδες ως και 50.000 άτομα).

Επισήμως όλα τα ορυχεία κάρβουνου και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με τη χρήση κάρβουνου θα κλείσουν μέχρι το αργότερο το 2035-2038 μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα. Τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας θα έχουν κλείσει μέχρι το 2022, χάρη στην πολιτική δέσμευση που είχαν πετύχει οι Πράσινοι όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση, μια απόφαση που καμία μεταγενέστερη κυβέρνηση δεν τόλμησε να αλλάξει.

Όμως το ποστ αυτό δεν το έγραψα για το θέμα το ίδιο και το πολύ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ άρθρο, αλλά γιατί το άρθρο αυτό ενέπνευσε και χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ομαδικής έρευνας, είναι ένα από τα 41 άρθρα δημοσιογράφων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό πρόγραμμα European Climate Initiative που αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την προστασία του κλίματος.

Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν δεν αυτο-λογοκρίθηκαν όπως συχνά συμβαίνει σε άλλες ...περιπτώσεις (ονόματα χωρών δεν λέμε), ούτε το πρόγραμμα λογόκρινε τις απόψεις των δημοσιογράφων. Αντιθέτως, ενθάρρυνε την ελεύθερη έκφραση των απόψεων και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησαν οι 10 δημοσιογράφοι - κάποιους από τους οποίους συνάντησα και εγώ στο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάρτη 2019 όταν συμμετείχα στο συνέδριο του προγράμματος. Στο σάιτ του προγράμματος σημειώνεται: "Ten men and women, who received EUKI-financed bursaries via the International Journalists’ Programmes (IJP), demonstrated just how exciting and varied environmental journalism can be. They spent six weeks working in European partner countries and carried out research on climate change mitigation and energy transition. The result was 41 audio and written pieces from Croatia, the Czech Republic, Germany, Hungary, Slovakia and Slovenia. These are in the right-hand column and can be downloaded". Δηλαδή προέβαλε τα άρθρα με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Looking beyond your backyard" (κοιτώντας πέρα από την πίσω αυλή σου): https://www.euki.de/en/news/climate-journalism-ijp/

Πόσο σημαντικό θα ήταν να υπήρχαν παρόμοια προγράμματα, βασισμένα σε παρόμοιο πνεύμα, που να στηριχθούν από την Ελλάδα (χωρίς πελατειακές σχέσεις ή προσπάθεια ελέγχου των αποτελεσμάτων) ώστε να προωθηθεί η συνεργασία και η μεταφορά καλών πρακτικών μεταξύ φορέων (περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, δήμων, περιφερειών, πανεπιστημίων κ.ά) από διάφορες χώρες της Ν.Α.Ευρώπης και της Μεσογείου σε θέματα προστασίας του κλίματος και προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα!!!

#HambacherForst #energytransition #coalphaseout #RES #climateaction@EUKI_Climate

https://www.dw.com/…/how-germanys-coal-phaseout-…/a-46157905