11 Νοεμβρίου 2018

Λιγότερα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης στον Μαραθώνιο και παντού

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Νικος Χρυσόγελος, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
 
Συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχουν σε ποδηλατικούς γύρους, μαραθώνιους κα. Βέβαια προσωπικά θα ήθελα όλοι αυτοί οι πολίτες να κινητοποιούνται για μια καλύτερη πόλη, καλύτερες και πιο πράσινες γειτονιές, προστασία των πάρκων και ρεμάτων, δημιουργία ποδηλατόδρομων στην πράξη (όχι μόνο στις εξαγγελίες).
Όμως με αφορμή τον νέο μαραθώνιο, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι για άλλη μια φορά - όπως και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις - θα καταναλωθούν και πεταχτούν χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Θα πει κάποιος, ε και τι να κάνουν οι άνθρωποι που θα διψάσουν;
Φαντάζομαι ότι πριν τη χρήση του πλαστικού μπουκαλιού μιας χρήσης όλοι μας είχαμε άλλες λύσεις και συνεχίζουμε να έχουμε. Δεν πιστεύω να μεγαλώσαμε χρησιμοποιώντας εμφιαλωμένο νερό σε μπουκάλια μιας χρήσης! Μια απλή λύση είναι να εξοικειωθούμε ξανά στη χρήση παγουριού.
Ήδη υπάρχουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που προωθούν την μείωση της χρήσης εμφιαλωμένου νερού κι επιστροφή σε πρακτικές λύσεις όπως το νερό βρύσης #επιστροφήστηβρύση, Πόλεις όπως το Λονδίνο επενδύουν εκατομμύρια για να δημιουργήσουν δημόσιες βρύσες, πολλοί πολιτισμοί ανέπτυξαν εξαιρετικές δημόσιες βρύσες-έργα τέχνης. Η έμφαση προφανώς πρέπει να δοθεί στην βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού για λόγους περιβαλλοντικούς, υγείας και οικονομίας και στον περιορισμό της σπατάλης του.
Η ευκολία της συσκευασίας μια χρήσης δεν είναι πραγματική, μεταφέρει απλώς το πρόβλημα στο περιβάλλον και στην τσέπη του καταναλωτή.
Πολύ χάρηκα όταν επισκέφθηκα πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο και διαπίστωσα ότι η καμπάνια που είχαμε κάνει τότε είχε αποτέλεσμα, καταργήθηκε η χρήση εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Διαβάστε προσεκτικά το νούμερο που αναφέρεται στην φωτογραφία, 8100 πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ΤΗ ΜΕΡΑ μέσα στο κοινοβούλιο (στη φωτο είμαι μαζί με την Isabelle DURANT, πράσινη ευρωβουλευτή κι αντιπρόεδρο τότε του Ευρωκοινοβουλίου, συντονίστρια της καμπάνιας για κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που προφανώς στήριξα κι εγώ πολύ ενεργά). Λύσεις υπάρχουν, απαιτείται όμως δέσμευση και διαφορετικές πολιτικές και πρακτικές.
Αν δεν αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες στα μικρά και στα μεγάλα, σε λίγο θα είναι πολύ αργά. Ήδη διαπιστώνουμε την μεγάλη επιβάρυνση των θαλασσών αλλά ακόμα και της τροφικής αλυσίδας. Κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.
#beatpollution #saveseas #Gogreen #επιστροφήστηβρύση #water #athensmarathon2018
Last modified on Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 11:16