15 Οκτωβρίου 2017

Τα (διαφορετικά) αποτελέσματα σε Αυστρία και Κάτω Σαξονία

Φωτογραφία του Νικος Χρυσόγελος.
Σήμερα στην Γερμανία και στην Αυστρία υπήρχαν εκλογές. Στην Γερμανία, σε ένα από τα πιο πολυπληθή κρατίδια, αυτό της Κάτω Σαξονίας, ενώ στην Αυστρία για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Οι εκλογές ανέδειξαν ένα καλό και ένα κακό αποτέλεσμα και άφησαν ένα ερωτηματικό,που θα απαντηθεί στο άμεσο μέλλον. Πάντως είναι ανησυχητικό ότι "κατεστημένα αστικά κόμματα" όπως οι Χριστιανοδημοκράτες, υιοθετούν την ακροδεξιά ατζέντα για να κερδίσουν ψήφους, ενδυναμώνοντας στην ουσία την εκλογική επιρροή των "αυθεντικών" ακροδεξιών, ενώ δεν αποκλείουν την κυβερνητική συνεργασία με τους ακροδεξιούς.  
 
Τα καλά αποτελέσματα, στην Κάτω Σαξονία, στην Γερμανία:
Οι Πράσινοι στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας πέτυχαν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα (8,6%, τρίτο κόμμα), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι με 37,2%.
Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν το 34%, οι Φιλελεύθεροι το 7,2%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) 6% ενώ η αριστερά DIE LINKE με 4,6% μένει εκτός κοινοβουλίου.
Φαίνεται ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα συνεχίσουν να κυβερνούν στο κρατίδιο, αν και η συμμαχία υπολείπεται μιας έδρας για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 68 εδρών.
Τα άσχημα αποτελέσματα στην Αυστρία
Οι Χριστιανοδημοκράτες (Austrian People’s Party-ÖVP) του (πρώην υπουργού εξωτερικών) Sebastian Kurz έρχεται πρώτο κόμμα, με 31,6%, έχοντας μια ακροδεξιά κι αντιμεταναστευτική ρητορική. Ο S. Kurz (31 χρόνων) είναι αυτός που έκλεισε τον βαλκανικό δρόμο για τους πρόσφυγες, ενώ διεκδίκησε και κέρδισε εκείνη την περίοδο την ηγεσία του κόμματος.
Ποσοστό 26% (τρίτο κόμμα) συγκεντρώνει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (Freedom Party-FPÖ).
Οι Σοσιαλδημοκράτες τερματίζουν δεύτεροι (26,9%). 
Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες είχαν για πρώτη φορά αποφασίσει ότι δεν αποκλείουν τη συνεργασία με το Κόμμα της Ελευθερίας!
Οι Πράσινοι μένουν εκτός Βουλής με 3,3-3,8% έχοντας χάσει την νεολαία του κόμματος προς το Κομμουνιστικό Κόμμα (που συγκέντρωσε λιγότερο από 0,7%), ενώ είχε προηγηθεί αλλαγή της ηγεσίας λίγους μήνες πριν. Επικεφαλής της καμπάνιας εκλέχτηκε η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Urlike Lunacek.
O επί σειρά ετών βουλευτής τους Peter Pilz που έφυγε από το κόμμα, κατέβηκε με δική του λίστα στις εκλογές, συγκέντρωσε το 4,1% και εκλέγει 8 βουλευτές. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Πράσινων την δεκαετία του 80 και ήταν από τους πρώτους που εκλέχτηκαν στο κοινοβούλιο, ενώ έγινε γνωστούς από τους αγώνες του ενάντια στην διαφθορά. Οι θέσεις του όμως το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ συντηρητικές για έναν πράσινο. Το ερωτηματικό τώρα είναι αν θα παίξουν οι βουλευτές της "λίστας Pilz" ένα ρόλο παρόμοιο με των Πράσινων στο αυστριακό κοινοβούλιο, τώρα που οι Πράσινοι της Αυστρίας (Die Gruenen) έμειναν εκτός ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (αλλά όχι εκτός των κοινοβουλίων στα κρατίδια). Είναι όμως βουλευτές που προέρχονται κυρίως από τις τάξεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και δεν έχουν δεσμευτεί σε ένα σαφές πρόγραμμα.
Στα αποτελέσματα δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα οι επιστολικές ψήφοι, που όμως δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα αποτελέσματα.
Είναι πάντως το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων δεκαετιών για τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά του μετριοπαθούς κέντρου.
Οι εκλογές αυτές θεωρήθηκαν ως οι πιο βρώμικες που έγιναν ποτέ στην Αυστρία με επιθέσεις και λάσπη που δεν είχε προηγούμενο. Κι επανέφεραν ενισχυμένο το ακροδεξιό κόμμα, 30 χρόνια μετά.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι κάτοικοι του κρατιδίου Τιρόλο της Αυστρίας απέρριψαν με 53,4%, στο σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 στην περιοχή τους.
Last modified on Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 23:29