01 Οκτωβρίου 2017

Πισωγύρισμα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος: Σαρωνικός, Μεσόγειος παράλληλες ιστορίες

Φωτογραφία του Νικος Χρυσόγελος.

Δράση για το Σαρωνικό και τη θάλασσα. Οργανώθηκε από τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Με μουσικές, μπαλόνια μαύρα και πράσινα που συμβόλιζαν το οικοσύστημα (πράσινα) και τη ρύπανση (μαύρα), με ποδήλατα και ηλίανθους.

Ήμασταν εκεί. Όπως παλιά, με τις εκστρατείες για να καθαρίσει ο Σαρωνικός, τις δεκαετίες του '80 και του '90 αλλά και του '00.

Και μετά ήρθε το ναυάγιο του "Αγ. Ζώνη ΙΙ" για να δείξει ότι τα βήματα που είχαν γίνει έμειναν μετέωρα και ένα σχετικά μικρής έκτασης ναυάγιο μπορεί να τα ανατρέψει όλα, αλλά και να αποδείξει ότι έχουμε πάει πολύ πίσω στα περιβαλλοντικά θέματα, σε επίπεδο προετοιμασίας, πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού, ακόμα και εκπαίδευσης και κατάλληλου εξοπλισμού για εθελοντές.
Η νομοθεσία είναι εκεί, η εκπαίδευση υποτίθεται έπρεπε να υπάρχει, δεν ήταν εξάλλου η πρώτη φορά. Και όμως η προσπάθεια ήταν και είναι να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
 
Το ναυάγιο του δ/π "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" και αυτό που ακολούθησε είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι τα όσα είχαν επιτευχθεί με κόπο κι αγώνες υποχωρούν. Το κακό είναι ότι και οι πολίτες στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν "παραδοθεί" και να θεωρούν περίπου σαν αναπόφευκτη την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Χρειάζεται να δείξουμε ότι μας αφορά, αφορά την ίδια τη ζωή μας, δεν είναι πολυτέλεια σε μια εποχή κρίσης αλλά η βάση για την ευημερία και την βιωσιμότητα
 

Έκθεση του WWF αναδεικνύει όχι μόνο την αξία της Μεσογείου ως θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και την οικονομική της σημασία, διαπιστώνοντας όμως ότι το οικοσύστημα υποβαθμίζεται.  Μετά από δεκαετίες εντατικής -και συχνά παράνομης- εκμετάλλευσης, η «υγεία» της Μεσογείου βρίσκεται πλέον σε σταθερά καθοδική πορεία. Τα οικοσυστήματα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν υποβαθμίζονται δραστικά, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικονομίες των μεσογειακών κρατών και όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτή. Δυσάρεστα λοιπόν τα νέα και για τη Μεσόγειο. http://www.kathimerini.gr/928386

Οι 10 θέσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τον Σαρωνικό και τη θάλασσα  http://prasinoi.gr/saronikos-gs-02/
 
Last modified on Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 18:39