06 Δεκεμβρίου 2018

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: ΕΧΟΥΜΕ 1,5°C ΔΙΟΡΙΑ

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου (11.00 π.μ.) περπατάμε στην Αθήνα και στέλνουμε μήνυμα

κατά της κλιματικής αλλαγής

Έλα και εσύ μαζί μας στη δράση που θα πραγματοποιήσουμε φορείς, οργανώσεις, κοινότητες, κινήματα και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας για το κλίμα! Με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, και μόλις δύο μήνες μετά την τελευταία προειδοποίηση της επιστήμης για δράση, ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο, που εκείνες τις ημέρες θα βγουν στους δρόμους με ένα απλό και σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις: η επιστήμη μίλησε, ο χρόνος τελειώνει, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για την ανθρωπότητα, ζητάμε άμεσα μέτρα για την προστασία του πλανήτη, της ζωής μας και των παιδιών μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων την επόμενη ημέρα έρχεται να θυμίσει στους ηγέτες μας ότι είναι δικαίωμά μας, αλλά και των παιδιών μας, να ζούμε σε έναν καθαρό και ασφαλή πλανήτη.

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ότι ήδη επηρεάζει τις ζωές μας και ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών. Το βλέπεις στον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και με τη συχνότητα και την ορμή με την οποία εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Γνώριζες όμως ότι έχουμε μόλις 12 χρόνια για να σώσουμε το κλίμα της Γης και να συγκρατήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C; Οτι εάν έως τότε δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό, μπαίνουμε σε ανεξέλεγκτη και εφιαλτική αλλαγή του κλίματος; Γνώριζες ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ, μόλις τον προηγούμενο μήνα, απηύθυνε την τελευταία δραματική έκκληση[1] προς την ανθρωπότητα; Γνώριζες ότι η Ελλάδα δεν συντάσσεται με τις χώρες που λαμβάνουν ουσιαστική δράση, αλλά ετοιμάζει πολιτικές[2] οι οποίες αγνοούν τις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης και συνάδουν με άνοδο της θερμοκρασίας στους >3°C;

Για όλα τα παραπάνω, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου θα ενώσουμε τις φωνές μας με χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αρχές Δεκεμβρίου – κατά τη διάρκεια της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα – θα βγουν στους δρόμους απαιτώντας από τις κυβερνήσεις το αυτονόητο: να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσης των επικίνδυνων εκπομπών στα επίπεδα που επιτάσσει η επιστήμη.

Το μέλλον μας, καθώς και του πλανήτη μας, εξαρτάται από το πόσο ενωμένοι θα είμαστε. Ώρα να δείξουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε έναν καθαρό πλανήτη, με δικαιοσύνη και ισότητα. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για όσα μας ανήκουν!

ΠΟΥ: Μετρό Ακρόπολη (Δ. Αρεοπαγίτου & Μακρυγιάννη)

ΠΟΤΕ: Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, 11:00 π.μ.

Στο πλαίσιο της δράσης, όλοι μαζί θα συγκεντρωθούμε στην Ακρόπολη και θα καταλήξουμε στην πλατεία Συντάγματος, μέσα από μία διαδρομή που θα συνοδεύεται από μουσική και δραστηριότητες με επιμορφωτικό και διασκεδαστικό χαρακτήρα. Οι δραστηριότητες θα είναι:

  • Οικολογικό 24ωρο”, επιδαπέδιο παιχνίδι από το WWF Ελλάς

  • Global Goals”, επιδαπέδιο παιχνίδι από την Οργάνωση Γη

  • Ζωγραφική και δημιουργία πλακάτ από τους εθελοντές της Greenpeace
  • Face painting από τους εθελοντές της Greenpeace

Η συμμαχία μέχρι στιγμής αποτελείται από τους εξής φορείς: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ομάδα NO OIL Θεσπρωτίας, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα-Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Actionaid, Ethelon, Ethos & Empathy, Greenpeace, Higgs, MEDASSET, ANEMOΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / WIND OF RENEWAL, WWF Ελλάς.  

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τάκης Γρηγορίου, ελληνικό γραφείο Greenpeace, 2103806374 & 6984617027

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Περισσότερα για την έκθεση της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Η.Ε (IPCC):

Ελληνικό γραφείο Greenpeace https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/6948/ipcc-report/

WWF Ελλάς http://www.wwf.gr/news/2165-ekthesi-tou-oie-kalei-gia-epeigousa-drasi-kata-tis-klimatikis-allagis

The Guardian

https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/08/global-warming-must-not-exceed-15c-warns-landmark-un-report

[2] Η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Δυστυχώς, το Σχέδιο συνάδει με σενάρια αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 3°C, παραβιάζει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που έχει ήδη επικυρώσει η χώρα, και αδυνατεί να μας προστατέψει από τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Δείτε περισσότερα:

Ελληνικό γραφείο Greenpeace

https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/7129/klimatiki-allagi-oute-ta-misa-den-kanoume/

Υποστήριξε και εσύ την εκστρατεία του WWF Ελλάς κατά των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

Στήριξε την τοπική κοινωνία της Ηπείρου, που αγωνίζεται για να προστατέψει τον φυσικό πλούτο της περιοχής και την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων

https://act.greenpeace.org/page/20018/petition/1

Last modified on Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 00:38