14 Απριλίου 2014

Νερό – Υδατικοί πόροι – Οδηγία Πλαίσιο για Νερά

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/2992-no-to-privatization-of-water2.3.water-saving Small

Η θέση των Πράσινων σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού συνοψίζεται στα παρακάτω δύο βασικά σημεία:

• Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, ενώ η πρόσβαση στο νερό αποτελεί θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα.

•Η βιώσιμη διαχείριση του νερού συνιστά αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία, ενώ διαδραματίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος.

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει την καμπάνια http://www.right2water.eu/el και στην Ελλάδα.

Το νερό είναι κοινωνικό και οικολογικό αγαθό

συνέντευξη Τύπου για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ευρωπαϊκή εμπειρία πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Νίκος Χρυσόγελος, Πάμπλο Αλντάμα, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου των Πράσινων της Ισπανίας, EQUO (Έκουο), ακτιβιστής με δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα του, Κώστας Νικολάου, εκπρόσωπος της Κίνησης 136, ενώ συντονισμός έγινε από τον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας, Μιχάλη Τρεμόπουλο. Μηνύματα με βίντεο απέστειλαν οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Σπύρος Δανέλλης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), ο Γκέχαρντ Χέφνερ (Πράσινοι, Γερμανία) και ο δήμαρχος Ζουάο Λόμπο της πόλης Μόιτα στην Πορτογαλία.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3205-the-water-is-a-social-and-ecological-good-1

Οι πολίτες μίλησαν. Η Τρόικα και η Κυβέρνηση έχουν καθήκον να ακούσουν! Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για αναίρεση της μνημονιακής δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3261-water-question-barnier

Άδειασμα της Κυβέρνησης από Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Απάντηση σε επίκαιρη γραπτή ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου. Αρνείται κατηγορηματικά η Κομισιόν μέσω του Επιτρόπου Rehn ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι μνημονιακή υποχρέωση. “Τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης για τις χώρες του προγράμματος είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων των εθνικών αρχών και μόνο”, τονίζει ο Επίτροπος Rehn και καταλήγει ότι “Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επικεντρώνονται στις γενικές ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος, περιλαμβανομένων των εσόδων ιδιωτικοποίησης από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτές, αλλά η κατάρτιση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των οικείων κρατών μελών”.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3334-privatization-of-eydap-and-eyath

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Συμμετοχή του Ν. Χρυσόγελου σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water

Σε δημόσια ακρόαση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Αναφορών, Ανάπτυξης και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2014, στις Βρυξέλλες, έλαβε μέρος ο Νίκος Χρυσόγελος. Η συμμετοχή του ευρωβουλευτή στη δημόσια ακρόαση αποτελεί συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησής του για την κατοχύρωση του νερού ως θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος και της ενεργής στήριξής του στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water, βασικά αιτήματα της οποίας είναι η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και δίκτυα αποχέτευσης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, η προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης παγκοσμίως και η μη-απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right4Water κατάφερε να συγκεντρώσει 1.884.790 υπογραφές πολιτών και επηρέασε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Δείτε βίντεο από παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Δείτε βίντεο από τη δημόσια ακρόαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water.

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/imerides/item/3616-water-public-good

Εκθέσεις - τροπολογίες

Η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ που υιοθετήθηκε στις 03-07-2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60, αλλά και να αναλάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από διάφορους παραγωγικούς τομείς. Καλεί, επίσης, για βελτίωση των υποδομών, καθώς και αποτελεσματική χρήση των υδάτων σε όλους τους τομείς.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, τοποθετήθηκε ως εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων κατά τη συζήτηση του σχεδίου έκθεσης, την Τετάρτη 25/4/2012, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου (δείτε εδώ τη σχετική παρέμβαση), ενώ κατέθεσε σε συνεργασία με την  S. Bellier  Γαλλίδα πράσινη ευρωβουλευτή 26 τροπολογίες, από τις οποίες εγκρίθηκαν 17 και ενσωματώθηκαν στην τελική έκθεση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούσαν:

  • στη σημασία της βιοποικιλότητας των γλυκών νερών,
  • στην ενσωμάτωση της αρχής του οικοσυστήματος στη διαχείρισή του,
  • στη σημασία της διαχείρισης της ζήτησης των υδάτων,
  • στην ανάγκη να σεβαστούμε τα χρονοδιαγράμματα της Οδηγίας Πλαίσιο για να επιτύχουμε καλή ποιότητα των υδάτων μέχρι το 2015,
  • στην ανάγκη να περιοριστεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών για ύδρευση,
  • στην πρόσκληση να προχωρήσει η νομοθεσία για να καλυφθούν κενά που υπάρχουν σε ειδικούς τομείς και δραστηριότητες σε σχέση με τα νερά,
  • στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μείωσης της σπατάλης ενέργειας μέσω της αποτελεσματικής χρήσης του νερού,
  • στην ανάγκη να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο από την Κομισιόν για την αποδοτικότητα ως προς το νερό των συσκευών για οικιακή και αγροτική χρήση,
  • στην ανάγκη να αναθεωρηθούν όσες επιχορηγήσεις είναι τελικά επιβλαβείς για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των νερών,
  • στην ανάπτυξη οικονομικών εργαλείων που θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη χρήση των υδατικών αποθεμάτων.

Επίσης, έγινε δεκτή η πρότασή του – κοινή πρόταση κι άλλων ευρωβουλευτών – για ενίσχυση των ικανοτήτων των περιφερειακών αρχών καθώς και των θεσμών διαχείρισης σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης βελτιώνοντας παράλληλα τη πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των γεωργών και των τελικών χρηστών.

Παρεμβάσεις - εκδηλώσεις - διαβούλευση - ερωτήσεις προς την Κομισιόν

- Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα διαβούλευσης για την πορεία εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Νερά στην Αθήνα. Στην ημερίδα συμμετείχαν πλήθος εκπρόσωπων από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, ερευνητικά ινστιτούτα, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υδάτων, την Ομάδα Νερών των Οικολόγων Πράσινων, ΜΚΟ και συλλογικούς φορείς, αλλά και ιδιώτες επιστήμονες και τεχνικοί.

- Συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ που έστειλαν επιστολή στον κ. Olli Rehn αναφερόμενη στις συστάσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης, είχαν τη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Tavares Rui (Πορτογαλία), Romeva i Rueda Raül (Ισπανία), Ruehle Heide (Γερμανία) και Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα).

- Συμμετοχή σε Ημερίδα "Αχελώος, το χθες και το αύριο", που διοργάνωσε η Πολιτική Κίνηση Λάρισας των Οικολόγων Πράσινων σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος στις20 Οκτωβρίου 2012, στη Λάρισα.

- Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για το αρδευτικό έργο στις εκβολές του Αχέροντα,

- Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για ταμεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα σε ποτάμια των Βαλκανίων,

- Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για το θέμα της πίεσης από την Τρόικα για ιδιωτικοποίηση του νερού στο πλαίσιο των πολιτικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων,

- Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για την ανεξέλεγκτη και κλιμακούμενη χρήση των νερών του Αλιάκμονα από τη ΔΕΗ

- Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για το Υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 60 μέτρων που θα εκτρέψει τον ποταμό Αώο.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραπάνω δράσεις:

Φράγμα ακόμα και στις πηγές Αώου μέσα στο Εθνικό Πάρκο;

Υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 60 μέτρων που θα εκτρέψει τον ποταμό Αώο πρόκειται να κατασκευαστεί μεταξύ Βοβούσας και Σμιξωμάτων, σε σημαντικές φυσικές περιοχές, για να διοχετεύσει τα νερά στη λίμνη Ιωαννίνων . Το σχέδιο των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. και Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες, που έχει ενταχθεί στη Β’ φάση του σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, είχε υποβληθεί στο παρελθόν για έγκριση αλλά απορρίφθηκε το 2009. Οι τοπικές αντιδράσεις είναι έντονες.

Είναι δημόσιο ποτάμι ο Αλιάκμονας ή ιδιωτικό;

Την ανεξέλεγκτη και κλιμακούμενη χρήση των νερών του Αλιάκμονα από τη ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς να έχει εκπονηθεί ακόμα σχέδιο διαχείρισης για το αντίστοιχο υδατικό διαμέρισμα, θέτει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Μελέτες εκτιμούν ότι σε ολόκληρη την Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι ανάγκες νερού για τον τομέα της ενέργειας είναι περίπου 80.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, τη στιγμή που οι ανάγκες ύδρευσης των πολιτών της Περιφέρειας καλύπτονται με 43.000.000.

Ημερίδα: Αχελώος, το χθες και το αύριο, 20 Οκτωβρίου 2012, Λάρισα.

Το μέλλον της Θεσσαλίας και η εκτροπή του Αχελώου ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν πρόσφατα στη Λάρισα η οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων στην περιοχή σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου.

Συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ για τα θέματα του νερού

Συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας ΜΚΟ που έστειλε επιστολή στον κ. Olli Rehn αναφερόμενη στις συστάσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης, είχαν τοπρωί της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Tavares Rui (Πορτογαλία), Romeva i Rueda Raül (Ισπανία), Ruehle Heide (Γερμανία) και Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα). Συζήτησαν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα.

Η τρόικα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, αντίθετα με όσα προβλέπει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ!

Το θέμα της πίεσης από την Τρόικα για ιδιωτικοποίηση του νερού στο πλαίσιο των πολιτικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων σε αντίθεση με όσα προβλέπει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατά παράβαση της δήθεν ουδετερότητας της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος (άρθρο 345 Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και αρ. 17 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά) φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων μαζί με άλλους πράσινους ευρωβουλευτές.

Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα στα ποτάμια των Βαλκανίων: Ο κίνδυνος για το περιβάλλον είναι υπαρκτός

Απάντηση, αν και όχι ικανοποιητική, σε μια σειρά από θέματα που προκύπτουν από το σχεδιασμό 573 υδροηλεκτρικών φραγμάτων, μερικά από τα οποία όμως μεγάλα, σε ποτάμια των Βαλκανίων και που ανέδειξε η ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik. Η Οδηγία 2000/60 για τα Νερά, καθορίζει ένα πλαίσιο για τη πραγματοποίηση επεμβάσεων στα υδάτινα συστήματα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή υποβάθμισή τους. Τα στοιχεία από τις 2 μελέτες που αναφέρονται στην ερώτηση προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το κατά πόσον οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι συμβατοί με το πνεύμα της Οδηγίας 2000/60. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο άρθρο της Οδηγίας το οποίο χρησιμοποιεί ο Επίτροπος στην απάντησή του, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η υποβάθμιση των υδάτινων σωμάτων είναι αποδεκτή μόνο όταν «οι ευεργετικοί στόχοι τους οποίους εξυπηρετούν οι τροποποιήσεις ή οι μεταβολές των υδάτινων συστημάτων δεν μπορούν για τεχνικούς λόγους ή λόγω υπέρμετρου κόστους να επιτευχθούν με άλλα μέσα που συνιστούν πολύ καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή». Δεν προκύπτει, όμως, από πουθενά ότι τα 573 σχεδιαζόμενα φράγματα και ειδικά τα 73 με ισχύ άνω των 50 MW σε περιοχές με μεγάλη οικολογική αξία πληρούν αυτή την προϋπόθεση και δεν παραβιάζουν την Οδηγία 2000/60.

Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων;

Τον κίνδυνο υποβάθμισης περιοχών πλούσιας βιοποικιλότητας από μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα σε ποτάμια των Βαλκανίων, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος. Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση EuroNatur και την Αυστριακή Ένωση Προστασίας της Φύσης ECA Watch, περίπου το ένα τρίτο των ποτάμιων οικοσυστημάτων των Βαλκανίων, ιδιαίτερα αυτών των δυτικών Βαλκανίων και του τριγώνου Βουλγαρίας – Ελλάδας – Τουρκίας, διατηρείται σχεδόν απείραχτο από ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρόκειται για περιοχές αυξημένης βιοποικιλότητας (hotspots), ιδιαίτερα όσον αφορά τους υδρόβιους οργανισμούς.

Νερό: διαχρονικά ιερό επειδή είναι πολύτιμο

Η έμφαση στα θέματα διαχείρισης νερού πρέπει να δίνεται: α) στη μείωση της σπατάλης, β) στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των νερών μετά από επεξεργασία, και γ) στη χρήση των νερών της βροχής. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία  για την επάρκεια, προστασία και διατήρηση των υδατικών πόρων και των υδάτινων οικοσυστημάτων (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60),αλλά και για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, αφού η προμήθεια, επεξεργασία και διανομή νερού συντελεί σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, με την ορθή και αειφορική διαχείριση, μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε καινοτόμους αλλά και παραδοσιακούς τομείς σε όλον τον κύκλο του νερού και να πετύχουμε δίκαιες τιμές και ανάκτηση του κόστους του νερού.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα νερά

Ουσιαστικές παρεμβάσεις Ν. Χρυσόγελου για νερό με επάρκεια και σε καλή οικολογική κατάσταση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση αυτή καλεί την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60, αλλά και να αναλάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από διάφορους παραγωγικούς τομείς. Καλεί, επίσης, για βελτίωση των υποδομών, καθώς και αποτελεσματική χρήση των υδάτων σε όλους τους τομείς.

Η βιώσιμη διαχείριση των νερών δεν σηκώνει άλλες αναβολές - Νερό με επάρκεια και καλή οικολογική κατάσταση για τα παιδιά μας

Ο Νίκος Χρυσόγελος παρεμβαίνοντας ως εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων κατά τη συζήτηση του σχεδίου έκθεσης για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα νερά, την Τετάρτη 25/4/2012, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η βιώσιμη διαχείριση των νερών τόσο για τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών και της οικονομίας όσο και των οικοσυστημάτων καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών κι εθνικών πόρων κι άλλων οικονομικών εργαλείων για την επίτευξή της θα συμβάλλουν όχι μόνο στην διατήρηση της βάσης για τη ζωή και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ώθηση της πράσινης καινοτομίας και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κύκλο του νερού, ιδιαίτερα στη μείωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για το αρδευτικό έργο στις εκβολές του Αχέροντα

Σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελου για το έργο του αποστραγγιστικού–αρδευτικού στην περιοχή Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης, που προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και απειλεί τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik, στην απάντησή του εκ μέρους της Επιτροπής, αναφέρει ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι διατάξεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι μπουλντόζες καταστρέφουν το δέλτα του Αχέροντα!

Την κατασκευή του αποστραγγιστικού – αρδευτικού έργου Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και απειλεί με εξαφάνιση το προστατευόμενο δέλτα του Αχέροντα, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Η Εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Νερά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου η ημερίδα διαβούλευσης για την πορεία εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Νερά στη χώρα μας. Την ημερίδα διοργάνωσε ο νέος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και συμμετείχαν πλήθος εκπρόσωπων από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, ερευνητικά ινστιτούτα, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υδάτων, την Ομάδα Νερών των Οικολόγων Πράσινων, ΜΚΟ και συλλογικούς φορείς, αλλά και ιδιώτες επιστήμονες και τεχνικοί.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 12:01