Print this page
15 Ιουνίου 2020

Ηλεκτρονίκητο φέρρυ-μποτ και πιο οικονομικό από πετρελαιοκίνητα

 
 
Πόσες εκδηλώσεις, συναντήσεις και συζητήσεις με ναυπηγεία, εργαζόμενους, περιφέρειες, πανεπιστημιακούς, επαγγελματικές ενώσεις δεν οργάνωσα ως ευρωβουλευτής στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες για το ρόλο που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ναυπηγεία αλλά και τα ερευνητικά κέντρα για την κατασκευή πράσινων πλοίων! Κόλλημα, άλλοι κοιτούσαν πώς θα πάρουν τις εργολαβίες του πολεμικού ναυτικού ή την δεξαμενή, άλλοι δεν μπορούν να δουν το μέλλον που έρχεται, άλλοι ονειρεύονται μια εξωπραγματική επιστροφή στο παρελθόν με γενναίες κρατικές ενισχύσεις αλλά χωρίς παραγωγή. Προγράμματα υπήρχαν ήδη (για την αναζωογόνηση των ναυπηγείων και για την κατασκευή πλοίων μέσα από συνέργειες Περιφέρειας, Ναυπηγείου, Ναυτιλιακού φορέα) ή καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα όπως το Horizon 2020 ή κατασκευή μέρους των αιολικών ή και μικρών ανεμογεννητριών σε συνέργια με πανεπιστήμια και ενδιαφερόμενους φορείς.
  Ενώ εμείς χάνουμε ευκαιρίες συνεχώς ως χώρα, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες. Να οι Δανοί δεν είναι τόσο ανόητοι: Ηλεκτρονίκητο φέρρυ-μποτ περνάει τα τεστ, ενώ αποδεικνύεται πιο οικονομικό από πετρελαιοκίνητα.
  Το πλήρως ηλεκτροκίνητο φέρυ-μποτ Ellen – που αναπτύχθηκε στη Δανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 – πέρασε από τα τεστ αξιολόγησης και αποδείχθηκε μάλιστα πιο οικονομικό σε σχέση με τα παρόμοια πετρελαιοκίνητα παλιότερης ή νεότερης τεχνολογίας σκάφη. Η αξιολόγηση των δεδομένων από την δρομολόγησή του έδειξε ότι είναι αξιόπιστο, αρέσει στους ταξιδιώτες και μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε λίγα χρόνια η διαφορά στο κόστος κατασκευής και συνεισφέρει σε πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλίμα εφόσον ο ηλεκτρισμός παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
  Το σκάφος έχει δρομολογηθεί στην Δανία σε λιμάνι της Βαλτικής. Οι εταίροι του προγράμματος ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στις 27.5.2020 και παρουσίασαν δημοσίως τα αποτελέσματα της επίδοσης του σκάφους όσο και οικονομικά στοιχεία. Οι οικονομικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η ηλεκτροκίνηση είναι η καλύτερη λύση για ένα διαχειριστή φέρυ μποτ (πορθμείο) ως προς την μείωση συνολικά των αερίων που συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος (greenhouse gas emissions) και άλλων ρύπων.
85% ενεργειακή αποτελεσματικότητα
Η ενεργειακή απόδοση του συνολικού ηλεκτρικού συστήματος φτάνει το 85%, κάτι που υπερβαίνει το διπλάσιο από αυτό του συστήματος πρόωσης ενός κλασικού πετρελαιοκίνητου πλοίου. Έτσι, το 100% ηλεκτρικό πορθμείο χρησιμοποιεί την ενέργεια που παρέχεται με σημαντική αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα την άμεση εξοικονόμηση για τον διαχειριστή. Η Elen ξοδεύει περίπου 1600 kWh στο ταξίδι επιστροφής των 22 ναυτικών μιλίων. Σε συνδυασμό με τον φορτιστή υψηλής απόδοσης στο λιμάνι του Søby, καθιστά την Elen σοβαρό ανταγωνιστή απέναντι στα υπάρχοντα πετρελαιοκίνητα πλοία. Μπορεί να αντλήσει την απαραίτητη ισχύ πολύ γρήγορα πριν ξεκινήσει το επόμενο ταξίδι, διατηρώντας έτσι την υψηλή συχνότητα δρομολογίων που απαιτούν οι επιβάτες. Ο σταθμός φόρτισης φορτίζει έως και 4MW, ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης των μπαταριών, όταν το πλοίο φτάνει στο λιμάνι του Søby.
Η ηλεκτρική πρόωση είναι τώρα η πιο φτηνή λύση
Πολύ σημαντικό για τη διάδοση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, είναι το γεγονός ότι η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια είναι η φθηνότερη λύση τώρα για πορθμεία. Το επενδυτικό κόστος εξακολουθεί να είναι κάπως υψηλότερο για ένα ηλεκτρικό πλοίο, αλλά η εξοικονόμηση στο κόστος λειτουργίας αντισταθμίζει το κόστος επένδυσης μετά από 4-8 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες, τεχνικές και κανονιστικές, που ισχύουν για τη διαδρομή. Καθώς η διάρκεια ζωής ενός πορθμείου είναι συνήθως περίπου 30 χρόνια, ο διαχειριστής του σκάφους μπορεί επομένως να προσβλέπει σε σημαντική εξοικονόμηση μετά από λίγα χρόνια λειτουργίας. Στα εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία συνεισφέρουν και οι φθίνουσες τιμές της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ιδίως οι τιμές της μπαταρίας, οι οποίες μειώνονται ταχέως τα τελευταία χρόνια, ενώ η ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών αυξάνεται σταθερά.
Η ικανοποίηση των ταξιδιωτών είναι πολύ υψηλή
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς, και οι επιβάτες της Ellen αναφέρουν ξανά και ξανά στις έρευνες επιβατών της E-ferry, ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την Ellen χωρίς εκπομπές. Επίσης, επισημαίνουν το ήσυχο ταξίδι, χωρίς θόρυβο και ρύπανση / καπνό στο κατάστρωμα. Γενικά, οι επιβάτες θεωρούν ότι είτε είναι «εξαιρετικά» ικανοποιημένοι (45%) είτε «πολύ» ικανοποιημένοι (41,3%) με το ηλεκτρικό πλοίο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κανένας επιβάτης δεν αισθάνεται ανασφαλής πλέοντας με το 100% ηλεκτρικό πλοίο.
Αξιοσημείωτη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και άλλων ρύπων
Η Ellen είναι απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων κατά τη λειτουργία της, αλλά αν οι εκπομπές εκπέμπονται σε σχέση με τη λειτουργία, ή όχι, εξαρτάται φυσικά από το πού προέρχεται η χρησιμοποιημένη ηλεκτρική ενέργεια. Εάν η Ellen φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από πράσινες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, θα λειτουργεί εντελώς χωρίς εκπομπές, εξοικονομώντας περίπου 2.520 τόνους CO2 ετησίως. Εάν χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα από το συνηθισμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας, θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 2.010 τόνους CO2 ετησίως. Οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή μπαταριών αντισταθμίζονται από την εξοικονόμηση εκπομπών κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του ηλεκτρικού πορθμείου.
Στο πλήρες άρθρο στο blog μας "με καλές πρακτικές" θα βρείτε την έκθεση αξιολόγησης
 
Δηλαδή δεν θα μπορούσαν, γα παράδειγμα, τα φέρυ-μποτ Πέραμα - Σαλαμίνα (ή Πάρο-Αντίπαρο ή σε τόσες άλλες πορθμειακές γραμμές) να είναι ηλεκτροκίνητα, να κατασκευάζονται στα ναυπηγεία και να τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ που να παράγεται στις γύρω περιοχές; Α, ναι ξέρω, ΔΕΝ επιτρέπεται να παράγεται ενέργεια από αιολικά στην Αττική, μπορεί να λειτουργούν ρυπογόνες δραστηριότητες αλλά δεν μπορούν να δουλεύουν ανεμογεννήτριες στους χώρους των πρώην λιπασμάτων, στη βιομηχανική ζώνη, στα λιμάνια, ακόμα και στην Σαλαμίνα)!!!!
Last modified on Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 21:41